Au trecut sarbatorile si ai inceput deja sa te gindesti la cit ai mincat si cum sa dai jos kilogramele in plus. Ti-ai propus sa urmezi un regim echilibrat in urmatoarele luni? Ai grija nu doar la ce pui in farfurie, ci si la cit!
Foarte multi dintre noi nu stiu cit inseamna o portie. Occidentalii sint prea putin preocupati daca maninca mai mult decit ar trebui si nu se ridica de la masa pina nu simt ca au stomacul plin. Nu sint doar vorbe, sint fapte, demonstrate de cercetatorii americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Nutritionistii au ales un fel de mincare foarte gustos pentru a demonstra cit de importanta este marimea portiei: macaroane cu brinza. Timp de patru zile, 51 de barbati si femei cu greutate normala au venit la facultate pentru a servi prinzul. Persoanele dintr-un grup au primit cite o portie din cele patru asezate pe un platou, fiecare cintarind intre 500 si 1000 de grame, diferit in fiecare zi. Cel de-al doilea grup a primit un platou cu macaroane si fiecare s-a servit atit cit a dorit.
Participantii au stat separat si au mincat exact atit cit au dorit. La sfirsit li s-a cerut sa raspunda la citeva intrebari: Cit credeti ca ati mincat? V-ati saturat? Va este sete? Va este greata?
Nutritionistii au aflat ca marimea portiei influenteaza cantitatea de mincare consumata. Persoanele care au optat pentru o portie mai mare, indiferent daca au fost servite sau au ales o bucata mai mare, au consumat mai multe calorii.
Ambele grupuri au mincat foarte mult pe masura ce portia a crescut. Ei au consumat cu 30% mai mult cind li s-a oferit o portie mare decit atunci cind au primit o portie mai mica. Majoritatea obisnuiesc sa manince tot din farfurie.
Reactia la aceasta cercetare a fost aceeasi pentru toate persoanele care au participat la cercetare. Cu totii, cu cit au mincat mai mult, cu atit s-au simtit mai satisfacuti. Nimeni nu a resimit ca i-ar fi greata.
Concluzia acestui studiu arata ca oamenii trebuie educati in legatura cu marimea portiei, ca fiecare trebuie sa isi impuna o masura cind se asaza la masa. Daca esti obisnuit sa maninci mult, o solutie ar fi ca portiile mari sa fie compuse din alimente sarace in calorii, cum sint legumele, fructele, supele usoare. Una dintre regulile unui regim alimentar sanatos, echilibrat spune ca niciodata sa nu te ridici de la masa cu stomacul plin, ci sa te opresti in momentul in care simti ca te-ai saturat. Tu asa faci?
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii