Au trecut sarbatorile si ai inceput deja sa te gindesti la cit ai mincat si cum sa dai jos kilogramele in plus. Ti-ai propus sa urmezi un regim echilibrat in urmatoarele luni? Ai grija nu doar la ce pui in farfurie, ci si la cit!
Foarte multi dintre noi nu stiu cit inseamna o portie. Occidentalii sint prea putin preocupati daca maninca mai mult decit ar trebui si nu se ridica de la masa pina nu simt ca au stomacul plin. Nu sint doar vorbe, sint fapte, demonstrate de cercetatorii americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Nutritionistii au ales un fel de mincare foarte gustos pentru a demonstra cit de importanta este marimea portiei: macaroane cu brinza. Timp de patru zile, 51 de barbati si femei cu greutate normala au venit la facultate pentru a servi prinzul. Persoanele dintr-un grup au primit cite o portie din cele patru asezate pe un platou, fiecare cintarind intre 500 si 1000 de grame, diferit in fiecare zi. Cel de-al doilea grup a primit un platou cu macaroane si fiecare s-a servit atit cit a dorit.
Participantii au stat separat si au mincat exact atit cit au dorit. La sfirsit li s-a cerut sa raspunda la citeva intrebari: Cit credeti ca ati mincat? V-ati saturat? Va este sete? Va este greata?
Nutritionistii au aflat ca marimea portiei influenteaza cantitatea de mincare consumata. Persoanele care au optat pentru o portie mai mare, indiferent daca au fost servite sau au ales o bucata mai mare, au consumat mai multe calorii.
Ambele grupuri au mincat foarte mult pe masura ce portia a crescut. Ei au consumat cu 30% mai mult cind li s-a oferit o portie mare decit atunci cind au primit o portie mai mica. Majoritatea obisnuiesc sa manince tot din farfurie.
Reactia la aceasta cercetare a fost aceeasi pentru toate persoanele care au participat la cercetare. Cu totii, cu cit au mincat mai mult, cu atit s-au simtit mai satisfacuti. Nimeni nu a resimit ca i-ar fi greata.
Concluzia acestui studiu arata ca oamenii trebuie educati in legatura cu marimea portiei, ca fiecare trebuie sa isi impuna o masura cind se asaza la masa. Daca esti obisnuit sa maninci mult, o solutie ar fi ca portiile mari sa fie compuse din alimente sarace in calorii, cum sint legumele, fructele, supele usoare. Una dintre regulile unui regim alimentar sanatos, echilibrat spune ca niciodata sa nu te ridici de la masa cu stomacul plin, ci sa te opresti in momentul in care simti ca te-ai saturat. Tu asa faci?
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAm pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.
Desert mini rulada cu zmeuraGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii