Nu chiar tot!

Au trecut sarbatorile si ai inceput deja sa te gindesti la cit ai mincat si cum sa dai jos kilogramele in plus. Ti-ai propus sa urmezi un regim echilibrat in urmatoarele luni? Ai grija nu doar la ce pui in farfurie, ci si la cit!


Foarte multi dintre noi nu stiu cit inseamna o portie. Occidentalii sint prea putin preocupati daca maninca mai mult decit ar trebui si nu se ridica de la masa pina nu simt ca au stomacul plin. Nu sint doar vorbe, sint fapte, demonstrate de cercetatorii americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Nutritionistii au ales un fel de mincare foarte gustos pentru a demonstra cit de importanta este marimea portiei: macaroane cu brinza. Timp de patru zile, 51 de barbati si femei cu greutate normala au venit la facultate pentru a servi prinzul. Persoanele dintr-un grup au primit cite o portie din cele patru asezate pe un platou, fiecare cintarind intre 500 si 1000 de grame, diferit in fiecare zi. Cel de-al doilea grup a primit un platou cu macaroane si fiecare s-a servit atit cit a dorit.

Participantii au stat separat si au mincat exact atit cit au dorit. La sfirsit li s-a cerut sa raspunda la citeva intrebari: Cit credeti ca ati mincat? V-ati saturat? Va este sete? Va este greata?

Nutritionistii au aflat ca marimea portiei influenteaza cantitatea de mincare consumata. Persoanele care au optat pentru o portie mai mare, indiferent daca au fost servite sau au ales o bucata mai mare, au consumat mai multe calorii.

Ambele grupuri au mincat foarte mult pe masura ce portia a crescut. Ei au consumat cu 30% mai mult cind li s-a oferit o portie mare decit atunci cind au primit o portie mai mica. Majoritatea obisnuiesc sa manince tot din farfurie.

Reactia la aceasta cercetare a fost aceeasi pentru toate persoanele care au participat la cercetare. Cu totii, cu cit au mincat mai mult, cu atit s-au simtit mai satisfacuti. Nimeni nu a resimit ca i-ar fi greata.

Concluzia acestui studiu arata ca oamenii trebuie educati in legatura cu marimea portiei, ca fiecare trebuie sa isi impuna o masura cind se asaza la masa. Daca esti obisnuit sa maninci mult, o solutie ar fi ca portiile mari sa fie compuse din alimente sarace in calorii, cum sint legumele, fructele, supele usoare. Una dintre regulile unui regim alimentar sanatos, echilibrat spune ca niciodata sa nu te ridici de la masa cu stomacul plin, ci sa te opresti in momentul in care simti ca te-ai saturat. Tu asa faci?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Coulis de capsuni

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Negresa cu capsuni si menta

Negresa cu capsuni si menta

Gustoasa, usor de preparat si cu ingrediente putine

Negresa cu capsuni si menta
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Cartofi, carnati si fleica la cuptor
1
Mancaruri cu carne

Cartofi, carnati si fleica la cuptor

Nu stiu daca exista cineva caruia sa nu-i placa acest fel de mancare, pregatita cu carnatii proaspeti de casa, fleica de la...

Cartofi, carnati si fleica la cuptor
Cuib de viespe cu nuca si miere de albine
2
Preparate cu miere

Cuib de viespe cu nuca si miere de albine

Prajitura cuib de viespe cu nuca si miere de albine este delicioasa. Pentru a prepara aceasta prajitura aveti nevoie de: 10...

Cuib de viespe cu nuca si miere de albine
Bezele simple si rapide
3
Spume

Bezele simple si rapide

Pentru bezele simple se bat albusurile intr-un cazanel sau intr-o oala, pe marginea masinii, se amesteca cu zaharul vanilat...

Bezele simple si rapide
Parteneri
Briose aperitiv, cu carne tocata si cus-cus
Bucataras.RO

Briose aperitiv, cu carne tocata si cus-cus

Dupa cum am mai spus, imi place sa-mi surprind placut familia, preparand cate ceva de efect, ca in cazul acestor briose. Am...

Briose aperitiv, cu carne tocata si cus-cus
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
ReteteCulinare.RO

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!