Uleiurile au un "punct de fum", adica o temperatura specifica la care structura moleculara a acestora incepe sa se schimbe, pierd din aroma, dar si din valoarea nutritionala, care incepe sa se degradeze.
Astfel, daca un ulei are un puct de fum mai mare, el poate fi folosit la prajit sau copt, insa daca toleranta la caldura este mai mica, atunci el va trebui folosit doar la salate sau la gatit la temperatura joasa.
Majoritatea uleiurilor pe care le cumparam sunt rafinate, acestea avand un punct de fum ridicat si putand fi folosite la prajeli. Uleiurile nerafinate sunt mai bogate ca si aroma, dar si in nutrienti, putand fi folosite cu succes la salate si sosuri light.
Deci, intotdeauna cumparati uleiuri rafinate pentru gatitul la temperaturi ridicate!
Iata mai jos cateva tipuri de uleiuri si cum pot fi ele folosite in functie de punctul de fum!
- uleiul de in, foarte bogat in nutrienti si acizi grasi Omega, nu poate fi folosit decat la salate, fara niciun fel de incalzire!
- uleiurile de cocos, porumb, masline, susan si nuci pot fi folosite la copt la temperatura joasa, la sotat legumele, gatit sub presiune, salate.
- uleiurile de alune, nuci de macadamia, sofran si rapita (canola) sunt bune pentru copt la temperatura medie, sotat legumele, prajit
- uleiurile de avocado, din samburi de struguri, de floarea soarelui si de soia sunt foarte bune la prajit la temperaturi ridicate!
Tu ce fel de ulei folosesti de obicei?
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaSe bate pieptul de pui ca pentru snitel, se umple cu ciuperci si cascaval, se condimenteaza, se da prin faina si prin...
Rulou de pui cu ciuperci si cascavalDescoperă rețeta delicioasă de sos de macris cu smântână. Un sos savuros și cremos pentru a însoți preparatele tale...
Sos de macris cu smantanaSe prepara un bait din apa, vin otet, morcov, patrunjel telina si mirodenii. Spinarea de batal se taie in bucati de aprox....
Spinare de batal la gratarAstazi iti arat un preparat usor, ce are la baza avocado si care merge de minune cu niste nachos sau cu niste foi de...
Guacamole - Reteta videoNu stiu voi, insa eu ma declar o impatimita a ardeilor copti. De regula ii coceam si ii puneam in congelator, insa anul...
Ardei copti, la borcanIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii