Uleiul de masline nu este bun la prajeli!

Uleiurile au un "punct de fum", adica o temperatura specifica la care structura moleculara a acestora incepe sa se schimbe, pierd din aroma, dar si din valoarea nutritionala, care incepe sa se degradeze.

Astfel, daca un ulei are un puct de fum mai mare, el poate fi folosit la prajit sau copt, insa daca toleranta la caldura este mai mica, atunci el va trebui folosit doar la salate sau la gatit la temperatura joasa.

Majoritatea uleiurilor pe care le cumparam sunt rafinate, acestea avand un punct de fum ridicat si putand fi folosite la prajeli. Uleiurile nerafinate sunt mai bogate ca si aroma, dar si in nutrienti, putand fi folosite cu succes la salate si sosuri light.

Deci, intotdeauna cumparati uleiuri rafinate pentru gatitul la temperaturi ridicate!

Iata mai jos cateva tipuri de uleiuri si cum pot fi ele folosite in functie de punctul de fum!

- uleiul de in, foarte bogat in nutrienti si acizi grasi Omega, nu poate fi folosit decat la salate, fara niciun fel de incalzire!

- uleiurile de cocos, porumb, masline, susan si nuci pot fi folosite la copt la temperatura joasa, la sotat legumele, gatit sub presiune, salate.

- uleiurile de alune, nuci de macadamia, sofran si rapita (canola) sunt bune pentru copt la temperatura medie, sotat legumele, prajit

- uleiurile de avocado, din samburi de struguri, de floarea soarelui si de soia sunt foarte bune la prajit la temperaturi ridicate!

Tu ce fel de ulei folosesti de obicei?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori