Uleiul de masline nu este bun la prajeli!

Uleiurile au un "punct de fum", adica o temperatura specifica la care structura moleculara a acestora incepe sa se schimbe, pierd din aroma, dar si din valoarea nutritionala, care incepe sa se degradeze.

Astfel, daca un ulei are un puct de fum mai mare, el poate fi folosit la prajit sau copt, insa daca toleranta la caldura este mai mica, atunci el va trebui folosit doar la salate sau la gatit la temperatura joasa.

Majoritatea uleiurilor pe care le cumparam sunt rafinate, acestea avand un punct de fum ridicat si putand fi folosite la prajeli. Uleiurile nerafinate sunt mai bogate ca si aroma, dar si in nutrienti, putand fi folosite cu succes la salate si sosuri light.

Deci, intotdeauna cumparati uleiuri rafinate pentru gatitul la temperaturi ridicate!

Iata mai jos cateva tipuri de uleiuri si cum pot fi ele folosite in functie de punctul de fum!

- uleiul de in, foarte bogat in nutrienti si acizi grasi Omega, nu poate fi folosit decat la salate, fara niciun fel de incalzire!

- uleiurile de cocos, porumb, masline, susan si nuci pot fi folosite la copt la temperatura joasa, la sotat legumele, gatit sub presiune, salate.

- uleiurile de alune, nuci de macadamia, sofran si rapita (canola) sunt bune pentru copt la temperatura medie, sotat legumele, prajit

- uleiurile de avocado, din samburi de struguri, de floarea soarelui si de soia sunt foarte bune la prajit la temperaturi ridicate!

Tu ce fel de ulei folosesti de obicei?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia