Vanata, dragostea asiaticilor

(0)
admin postat de
Comparativ cu alte legume, vinetele au o istorie relativ scurta si nu sint foarte raspindite in lumea intreaga, fiind acceptate destul de greu. Au fost admirate ca plante decorative, iar cind au patruns in bucatarie, ca ingredient, gustul lor a fost putin apreciat de europeni. In schimb, in Orient sint nelipsite de la masa.


Vinetele au aparut in sudul Asiei, probabil in India. Scrieri vechi din China arata ca acestea erau consumate cu 300 de ani inaintea erei noastre. In Europa au ajuns insa mult mai tirziu, in secolul al doisprezecelea, cind au fost aduse in Spania de arabi. O data ajunse aici, vinetele nu au avut o primire foarte calduroasa, doar indraznetii italieni gasind o atractie pentru gustul acestor legume, pe care le numeau "mala insana", marul cel nebun. De altfel, denumirea italiana actuala are la baza aceasta expresie: "melanzana". Majoritatea europenilor s-au multumit sa le admire de la distanta, ca plante ornamentale, mai ales ca exista superstitia ca cine maninca vinete innebuneste. In America, un iubitor al artei culinare, Thomas Jefferson, le-a adus din Franta si le-a cultivat pentru prima data in gradina personala din Monticello, Virginia.

Astazi, vinetele sint foarte apreciate in bucataria orientala si mediteraneana. Aici exista mai multe tipuri: albe, sub forma de ou, violete - simple sau cu dungi verzi-, vinete de marimea unei afine, purpurii, dispuse ...
sub forma unui ciorchine. Retetele pe baza de vinete sint numeroase. In Turcia, numarul lor ajunge la 1000, dintre care sint pregatite, in mod obisnuit, aproximativ 40. In Grecia, Egipt si Orientul Mijlociu vinetele sint consumate foarte des. In Italia, una dintre cele mai indragite retete se numeste Vinete parmigiana, in timp ce in Franta o friptura cu sos de legume, ratatouille, este foarte populara. In India, China si Tailanda sint preferate vinetele condimentate. De fapt, Asia acopera aproximativ 78% din suprafata cultivata cu vinete din lume. In Europa, Turcia produce o cantitate de vinete egala cu cea din restul tarilor continentului.

La cumparaturi
Cauta vinete tari, grele, care au coaja neteda. Pot fi pastrate la frigider citeva zile, maxim o saptamina, in sertarul pentru legume. Daca le pastrezi la temepratura camerei, se amarasc. La congelator pot fi pastrate pina la sase luni. Alege in general vinetele mai mici, pentru ca cele mari sint mai pufoase, au seminte mai tari si pot fi amare.

In bucatarie
Cind le pregatesti, curata-le cu foarte putin timp inainte, pentru a evita innegrirea. Unii bucatari recomanda ca vinetele sa fie frecate cu sare si lasate sa stea timp de 15 minute, pentru a evita gustul amar. In acelasi timp, aceasta tehnica este utila daca doresti ca vinata, care absoarbe uleiul ca un burete, sa retina mai putina grasime. Vintele pot fi pregatite fierte, prajite sau innabusite in ulei, cu rosii, ardei si condimente. Sint combinatia ideala cu usturoi, carne de miel sau vita.

Vinetele sint o sursa de acid folic si potasiu. De asemenea, contin vitamina A, C si B complex. 100 de grame au 28 de calorii.
recomandari

Vinetele sunt legume originare din India. Au fost cultivate in Asia inca din cele mai vechi timpuri, insa au ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite