Vanata, dragostea asiaticilor

Comparativ cu alte legume, vinetele au o istorie relativ scurta si nu sint foarte raspindite in lumea intreaga, fiind acceptate destul de greu. Au fost admirate ca plante decorative, iar cind au patruns in bucatarie, ca ingredient, gustul lor a fost putin apreciat de europeni. In schimb, in Orient sint nelipsite de la masa.


Vinetele au aparut in sudul Asiei, probabil in India. Scrieri vechi din China arata ca acestea erau consumate cu 300 de ani inaintea erei noastre. In Europa au ajuns insa mult mai tirziu, in secolul al doisprezecelea, cind au fost aduse in Spania de arabi. O data ajunse aici, vinetele nu au avut o primire foarte calduroasa, doar indraznetii italieni gasind o atractie pentru gustul acestor legume, pe care le numeau "mala insana", marul cel nebun. De altfel, denumirea italiana actuala are la baza aceasta expresie: "melanzana". Majoritatea europenilor s-au multumit sa le admire de la distanta, ca plante ornamentale, mai ales ca exista superstitia ca cine maninca vinete innebuneste. In America, un iubitor al artei culinare, Thomas Jefferson, le-a adus din Franta si le-a cultivat pentru prima data in gradina personala din Monticello, Virginia.

Astazi, vinetele sint foarte apreciate in bucataria orientala si mediteraneana. Aici exista mai multe tipuri: albe, sub forma de ou, violete - simple sau cu dungi verzi-, vinete de marimea unei afine, purpurii, dispuse sub forma unui ciorchine. Retetele pe baza de vinete sint numeroase. In Turcia, numarul lor ajunge la 1000, dintre care sint pregatite, in mod obisnuit, aproximativ 40. In Grecia, Egipt si Orientul Mijlociu vinetele sint consumate foarte des. In Italia, una dintre cele mai indragite retete se numeste Vinete parmigiana, in timp ce in Franta o friptura cu sos de legume, ratatouille, este foarte populara. In India, China si Tailanda sint preferate vinetele condimentate. De fapt, Asia acopera aproximativ 78% din suprafata cultivata cu vinete din lume. In Europa, Turcia produce o cantitate de vinete egala cu cea din restul tarilor continentului.

La cumparaturi
Cauta vinete tari, grele, care au coaja neteda. Pot fi pastrate la frigider citeva zile, maxim o saptamina, in sertarul pentru legume. Daca le pastrezi la temepratura camerei, se amarasc. La congelator pot fi pastrate pina la sase luni. Alege in general vinetele mai mici, pentru ca cele mari sint mai pufoase, au seminte mai tari si pot fi amare.

In bucatarie
Cind le pregatesti, curata-le cu foarte putin timp inainte, pentru a evita innegrirea. Unii bucatari recomanda ca vinetele sa fie frecate cu sare si lasate sa stea timp de 15 minute, pentru a evita gustul amar. In acelasi timp, aceasta tehnica este utila daca doresti ca vinata, care absoarbe uleiul ca un burete, sa retina mai putina grasime. Vintele pot fi pregatite fierte, prajite sau innabusite in ulei, cu rosii, ardei si condimente. Sint combinatia ideala cu usturoi, carne de miel sau vita.

Vinetele sint o sursa de acid folic si potasiu. De asemenea, contin vitamina A, C si B complex. 100 de grame au 28 de calorii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert mini rulada cu zmeura
Bucataras.RO

Desert mini rulada cu zmeura

Am pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.

Desert mini rulada cu zmeura
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa