Comparativ cu alte legume, vinetele au o istorie relativ scurta si nu sint foarte raspindite in lumea intreaga, fiind acceptate destul de greu. Au fost admirate ca plante decorative, iar cind au patruns in bucatarie, ca ingredient, gustul lor a fost putin apreciat de europeni. In schimb, in Orient sint nelipsite de la masa.
Vinetele au aparut in sudul Asiei, probabil in India. Scrieri vechi din China arata ca acestea erau consumate cu 300 de ani inaintea erei noastre. In Europa au ajuns insa mult mai tirziu, in secolul al doisprezecelea, cind au fost aduse in Spania de arabi. O data ajunse aici, vinetele nu au avut o primire foarte calduroasa, doar indraznetii italieni gasind o atractie pentru gustul acestor legume, pe care le numeau "mala insana", marul cel nebun. De altfel, denumirea italiana actuala are la baza aceasta expresie: "melanzana". Majoritatea europenilor s-au multumit sa le admire de la distanta, ca plante ornamentale, mai ales ca exista superstitia ca cine maninca vinete innebuneste. In America, un iubitor al artei culinare, Thomas Jefferson, le-a adus din Franta si le-a cultivat pentru prima data in gradina personala din Monticello, Virginia.
Astazi, vinetele sint foarte apreciate in bucataria orientala si mediteraneana. Aici exista mai multe tipuri: albe, sub forma de ou, violete - simple sau cu dungi verzi-, vinete de marimea unei afine, purpurii, dispuse sub forma unui ciorchine. Retetele pe baza de vinete sint numeroase. In Turcia, numarul lor ajunge la 1000, dintre care sint pregatite, in mod obisnuit, aproximativ 40. In Grecia, Egipt si Orientul Mijlociu vinetele sint consumate foarte des. In Italia, una dintre cele mai indragite retete se numeste Vinete parmigiana, in timp ce in Franta o friptura cu sos de legume, ratatouille, este foarte populara. In India, China si Tailanda sint preferate vinetele condimentate. De fapt, Asia acopera aproximativ 78% din suprafata cultivata cu vinete din lume. In Europa, Turcia produce o cantitate de vinete egala cu cea din restul tarilor continentului.
La cumparaturi
Cauta vinete tari, grele, care au coaja neteda. Pot fi pastrate la frigider citeva zile, maxim o saptamina, in sertarul pentru legume. Daca le pastrezi la temepratura camerei, se amarasc. La congelator pot fi pastrate pina la sase luni. Alege in general vinetele mai mici, pentru ca cele mari sint mai pufoase, au seminte mai tari si pot fi amare.
In bucatarie
Cind le pregatesti, curata-le cu foarte putin timp inainte, pentru a evita innegrirea. Unii bucatari recomanda ca vinetele sa fie frecate cu sare si lasate sa stea timp de 15 minute, pentru a evita gustul amar. In acelasi timp, aceasta tehnica este utila daca doresti ca vinata, care absoarbe uleiul ca un burete, sa retina mai putina grasime. Vintele pot fi pregatite fierte, prajite sau innabusite in ulei, cu rosii, ardei si condimente. Sint combinatia ideala cu usturoi, carne de miel sau vita.
Vinetele sint o sursa de acid folic si potasiu. De asemenea, contin vitamina A, C si B complex. 100 de grame au 28 de calorii.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaDe multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de CurmalePenbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...
Risoto cu mancare de rinichiUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii