Zaharul: pro sau contra?

Zaharul se gaseste sub forma naturala de: fructoza - in fructe si miere; glucoza - in fructe, legume si miere; maltoza - in cereale; lactoza - in lapte. Toate acestea sunt bune daca sunt consumate cu moderatie, zaharul existent in aceste produse are efecte benefice si energizante asupra organismului. Pentru majoritatea oamenilor, zaharul inseamna zaharoza - substanta rafinata, obtinuta din sfecla de zahar sau trestie de zahar. Zaharurile pot fi clasificate in carbohidrati simpli si complecsi. Zaharurile rafinate (zaharul alb, brun) si zaharurile nerafinate simple (fructoza si concentratele de fructe folosite ca indulcitori) sunt carbohidrati simpli.

* Este un energizant rapid, fiind aproape imediat absorbit in sange; cele mai bune sunt zaharurile naturale, deoarece nu conduc ulterior la o cadere brusca de energie. Zaharurile naturale se gasesc mai ales in fructe si legume.
* La aceeasi cantitate, contine doar jumatate din numarul de calorii fata de grasimi: zaharul are 4 calorii/gram, grasimile au 9 calorii/gram.
* Este bun conservant: in concentratie mare (in gemuri, dulceturi) impiedica dezvoltarea microorganismelor.
* Da repede senzatia de satietate.
* Are un gust placut: oamenii sunt genetic programati sa le placa dulcele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval

Îmi plac foarte mult toate aceste ingrediente, așa că m-am gândit să le combin, pentru a face o mâncare...

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa