Zaharul se gaseste sub forma naturala de: fructoza - in fructe si miere; glucoza - in fructe, legume si miere; maltoza - in cereale; lactoza - in lapte. Toate acestea sunt bune daca sunt consumate cu moderatie, zaharul existent in aceste produse are efecte benefice si energizante asupra organismului. Pentru majoritatea oamenilor, zaharul inseamna zaharoza - substanta rafinata, obtinuta din sfecla de zahar sau trestie de zahar. Zaharurile pot fi clasificate in carbohidrati simpli si complecsi. Zaharurile rafinate (zaharul alb, brun) si zaharurile nerafinate simple (fructoza si concentratele de fructe folosite ca indulcitori) sunt carbohidrati simpli.
* Este un energizant rapid, fiind aproape imediat absorbit in sange; cele mai bune sunt zaharurile naturale, deoarece nu conduc ulterior la o cadere brusca de energie. Zaharurile naturale se gasesc mai ales in fructe si legume.
* La aceeasi cantitate, contine doar jumatate din numarul de calorii fata de grasimi: zaharul are 4 calorii/gram, grasimile au 9 calorii/gram.
* Este bun conservant: in concentratie mare (in gemuri, dulceturi) impiedica dezvoltarea microorganismelor.
* Da repede senzatia de satietate.
* Are un gust placut: oamenii sunt genetic programati sa le placa dulcele.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe