Zaharul: pro sau contra?

Zaharul se gaseste sub forma naturala de: fructoza - in fructe si miere; glucoza - in fructe, legume si miere; maltoza - in cereale; lactoza - in lapte. Toate acestea sunt bune daca sunt consumate cu moderatie, zaharul existent in aceste produse are efecte benefice si energizante asupra organismului. Pentru majoritatea oamenilor, zaharul inseamna zaharoza - substanta rafinata, obtinuta din sfecla de zahar sau trestie de zahar. Zaharurile pot fi clasificate in carbohidrati simpli si complecsi. Zaharurile rafinate (zaharul alb, brun) si zaharurile nerafinate simple (fructoza si concentratele de fructe folosite ca indulcitori) sunt carbohidrati simpli.

* Este un energizant rapid, fiind aproape imediat absorbit in sange; cele mai bune sunt zaharurile naturale, deoarece nu conduc ulterior la o cadere brusca de energie. Zaharurile naturale se gasesc mai ales in fructe si legume.
* La aceeasi cantitate, contine doar jumatate din numarul de calorii fata de grasimi: zaharul are 4 calorii/gram, grasimile au 9 calorii/gram.
* Este bun conservant: in concentratie mare (in gemuri, dulceturi) impiedica dezvoltarea microorganismelor.
* Da repede senzatia de satietate.
* Are un gust placut: oamenii sunt genetic programati sa le placa dulcele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici