Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur, gastronomie. Aceasta este una dintre cele mai vechi tipuri de brânzeturi albastre și se spune că originile sale datează de undeva în jurul anului 879 d.Hr., în Italia.

Povestea începe în micul oraș Gorgonzola, situat aproape de Milano, în Lombardia. Conform legendei, brânza Gorgonzola a fost creată din întâmplare de un tânăr meșter brânzar, care era îndrăgostit până peste cap. Într-o seară, el a lăsat cașul nesupravegheat pentru a se întâlni cu iubita sa. A doua zi, în încercarea de a-și ascunde greșeala, a amestecat resturile de caș din ziua precedentă cu caș proaspăt. Aceasta combinație a fermentat și a dat naștere unei brânze cu o textură și un gust neobișnuite. Pe măsură ce mucegaiul albastru a început să se dezvolte în interiorul brânzei a fost descoperit și gustul deosebit, ceea ce a transformat-o într-un succes culinar.

Nu a trecut mult timp, iar această brânză pornită dintr-o poveste de dragoste a devenit foarte populară în regiune și a început să fie asociată cu orașul său de origine, Gorgonzola.

Avantajele nutriționale ale Gorgonzolei

De-a lungul secolelor, procesul de fabricație al Gorgonzolei a fost perfecționat. Producătorii au început să introducă culturi alese de mucegai pentru a conferi brânzei o calitate și consistență uniformă. Tehnicile moderne de producție includ folosirea unor „ace" speciale pentru a perfora brânza și a permite oxigenului să activeze mucegaiul, proces care contribuie la formarea caracteristicilor distincte ale brânzei Gorgonzola. Astăzi, brânza Gorgonzola este protejată printr-o denumire de origine controlată (DOP), care garantează că toată brânza etichetată „Gorgonzola” este produsă în conformitate cu metodele tradiționale și în regiunile specificate din Italia. Aceasta este un simbol al calității și al tradiției italiene, fiind apreciată în întreaga lume pentru textura sa cremoasă și pentru gustul bogat și complex.

Pe lângă gustul său delicios, Gorgonzola este și o sursă bună de nutrienți. Este bogată în proteine, calciu și vitamine esențiale, și conține probiotice datorită procesului de fermentare. Aceste probiotice pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la întărirea sistemului imunitar.

Vezi retete cu brânza Gorgonzola DOP.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
1
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Musaca in stil grecesc
2
Mancaruri cu legume

Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...

Musaca in stil grecesc
Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
3
Mancaruri cu carne

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii

O mancare usoara, satioasa si gustoasa! Retete dietetice

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
Rogolah, cornulete foarte fragede
4
Preparate dulci

Rogolah, cornulete foarte fragede

Rogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...

Rogolah, cornulete foarte fragede
Tort cu branza si frisca
5
Torturi

Tort cu branza si frisca

1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...

Tort cu branza si frisca
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa