Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

1. Turta dulce


Turta dulce este o prajitura traditionala care se face in special de Craciun, conform traditiei cu 40 de zile inainte, cam pe cand incepe postul. Pentru 40 de bucati se incalzesc 350g miere cu 100g zahar si 100g unt, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se transfera totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamiae sau portocala, 1 lingura de cacao sic ate ½ lingurita de scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom, coriandru si ghimbir. Se dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodium in putina apa. Se adauga impreuna cu 500g faina la compozitie si se framanta pana devine uniform si neted. Se face o bila de aluat, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei 1 zi. Apoi se intinde, se decupeaza in formele dorite si se coace timp de 15-20 minute.


2. Aluat fraged


Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale, adica fraged. Pentru prajiturile de Craciun este unul din cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri. Pentru 40de bucati se face o movilita din 300g fain ape suprafata de lucru, si apoi o adancitura. Se rad 200g unt rece pe margine. In adancitura se toarna 100g zahar si 1 ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prelungit cu pielea, pentru ca aluatul fraged nu se intelege bine cu caldura. Se framanta repede, se inveleste bila de aluat in folie si se tine la frigider 30 de minute. Cu cat sta mai mult la rece cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza in formele dorite, care apoi se coc 10 minute.


3. Pentru decorurile din brad


Dintotdeauna pe copii i-au fascinate decoratiunile din brad care pot fi mancate. Pregateste-le impreuna cu ei sau fa-le o supriza. Pentru aproximativ 60 de bucati se amesteca cu mixerul 4 oua cu 500g de zahar pudra, 1 lingurita de coaja de lamiae rasa sis are, pt. 5 minute. Treptat se adauga 550-650g faina. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea uscat. Se face o bila din aluat, se aseaza intr-un castron si se acopera cu un servet. Se lasa la rece 3-4 ore. Se intinde apoi aluatul, pe portii, pe o suprafata infainata intr-o foaie de 1cm grosime. Se presara cu faina si deasupra dupa care se fac formele dorite. Se aseaza formele intr-o tava tapetata cu hartie cerata, se acopera cu un servet si se lasa peste noapte intr-un loc uscat si rece. A doua zi se coc la 130C, in mijlocul cuptorului pentru 20-30 de minute.


4. Pricomigdale


Aluatul de pricomigdale este crocant si delicat in acelasi timp si se topeste in gura. La faina se renunta in cazul acestui aluat pricomigdalele capata volum datorita spumei de albus. Pt cca 40 de bucati se amesteca cu mixerul 2 albusuri cu sare si cu ½ lingurita zeama de lamiae pana se obtine o spuma tare. Intre timp se adauga incet si treptat 150g de zahar pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se adauga 200g migdale macinate si se amesteca cu grija. Cu ajutorul a doua lingurite se fac mici galuste din compozitie sau se portioneaza cu ajutorul unui pos. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie cerata si se coc 30 de minute la 150C. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...

Ciorba de perisoare delicioasa
Pui cu ciuperci in sos de rosii

Pui cu ciuperci in sos de rosii

Retete dietetice

Pui cu ciuperci in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei crocanti
1
Aperitive cu legume

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Muffins cu lime si ciocolata alba
2
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Prajitura cu mere si branza de vaci
3
Prajituri

Prajitura cu mere si branza de vaci

Nici nu va pot spune cat de mult imi place prajitura asta. Am tot facut-o atat cu mere cat si cu pere, dar nu am apucat...

Prajitura cu mere si branza de vaci
Chiftelute de legume
4
Aperitive cu legume

Chiftelute de legume

Retete de vara.

Chiftelute de legume
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita