Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

1. Turta dulce


Turta dulce este o prajitura traditionala care se face in special de Craciun, conform traditiei cu 40 de zile inainte, cam pe cand incepe postul. Pentru 40 de bucati se incalzesc 350g miere cu 100g zahar si 100g unt, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se transfera totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamiae sau portocala, 1 lingura de cacao sic ate ½ lingurita de scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom, coriandru si ghimbir. Se dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodium in putina apa. Se adauga impreuna cu 500g faina la compozitie si se framanta pana devine uniform si neted. Se face o bila de aluat, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei 1 zi. Apoi se intinde, se decupeaza in formele dorite si se coace timp de 15-20 minute.


2. Aluat fraged


Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale, adica fraged. Pentru prajiturile de Craciun este unul din cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri. Pentru 40de bucati se face o movilita din 300g fain ape suprafata de lucru, si apoi o adancitura. Se rad 200g unt rece pe margine. In adancitura se toarna 100g zahar si 1 ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prelungit cu pielea, pentru ca aluatul fraged nu se intelege bine cu caldura. Se framanta repede, se inveleste bila de aluat in folie si se tine la frigider 30 de minute. Cu cat sta mai mult la rece cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza in formele dorite, care apoi se coc 10 minute.


3. Pentru decorurile din brad


Dintotdeauna pe copii i-au fascinate decoratiunile din brad care pot fi mancate. Pregateste-le impreuna cu ei sau fa-le o supriza. Pentru aproximativ 60 de bucati se amesteca cu mixerul 4 oua cu 500g de zahar pudra, 1 lingurita de coaja de lamiae rasa sis are, pt. 5 minute. Treptat se adauga 550-650g faina. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea uscat. Se face o bila din aluat, se aseaza intr-un castron si se acopera cu un servet. Se lasa la rece 3-4 ore. Se intinde apoi aluatul, pe portii, pe o suprafata infainata intr-o foaie de 1cm grosime. Se presara cu faina si deasupra dupa care se fac formele dorite. Se aseaza formele intr-o tava tapetata cu hartie cerata, se acopera cu un servet si se lasa peste noapte intr-un loc uscat si rece. A doua zi se coc la 130C, in mijlocul cuptorului pentru 20-30 de minute.


4. Pricomigdale


Aluatul de pricomigdale este crocant si delicat in acelasi timp si se topeste in gura. La faina se renunta in cazul acestui aluat pricomigdalele capata volum datorita spumei de albus. Pt cca 40 de bucati se amesteca cu mixerul 2 albusuri cu sare si cu ½ lingurita zeama de lamiae pana se obtine o spuma tare. Intre timp se adauga incet si treptat 150g de zahar pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se adauga 200g migdale macinate si se amesteca cu grija. Cu ajutorul a doua lingurite se fac mici galuste din compozitie sau se portioneaza cu ajutorul unui pos. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie cerata si se coc 30 de minute la 150C. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Salata de fasole verde
3
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
4
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Plachie de crap
5
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap