Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

1. Turta dulce


Turta dulce este o prajitura traditionala care se face in special de Craciun, conform traditiei cu 40 de zile inainte, cam pe cand incepe postul. Pentru 40 de bucati se incalzesc 350g miere cu 100g zahar si 100g unt, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se transfera totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamiae sau portocala, 1 lingura de cacao sic ate ½ lingurita de scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom, coriandru si ghimbir. Se dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodium in putina apa. Se adauga impreuna cu 500g faina la compozitie si se framanta pana devine uniform si neted. Se face o bila de aluat, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei 1 zi. Apoi se intinde, se decupeaza in formele dorite si se coace timp de 15-20 minute.


2. Aluat fraged


Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale, adica fraged. Pentru prajiturile de Craciun este unul din cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri. Pentru 40de bucati se face o movilita din 300g fain ape suprafata de lucru, si apoi o adancitura. Se rad 200g unt rece pe margine. In adancitura se toarna 100g zahar si 1 ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prelungit cu pielea, pentru ca aluatul fraged nu se intelege bine cu caldura. Se framanta repede, se inveleste bila de aluat in folie si se tine la frigider 30 de minute. Cu cat sta mai mult la rece cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza in formele dorite, care apoi se coc 10 minute.


3. Pentru decorurile din brad


Dintotdeauna pe copii i-au fascinate decoratiunile din brad care pot fi mancate. Pregateste-le impreuna cu ei sau fa-le o supriza. Pentru aproximativ 60 de bucati se amesteca cu mixerul 4 oua cu 500g de zahar pudra, 1 lingurita de coaja de lamiae rasa sis are, pt. 5 minute. Treptat se adauga 550-650g faina. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea uscat. Se face o bila din aluat, se aseaza intr-un castron si se acopera cu un servet. Se lasa la rece 3-4 ore. Se intinde apoi aluatul, pe portii, pe o suprafata infainata intr-o foaie de 1cm grosime. Se presara cu faina si deasupra dupa care se fac formele dorite. Se aseaza formele intr-o tava tapetata cu hartie cerata, se acopera cu un servet si se lasa peste noapte intr-un loc uscat si rece. A doua zi se coc la 130C, in mijlocul cuptorului pentru 20-30 de minute.


4. Pricomigdale


Aluatul de pricomigdale este crocant si delicat in acelasi timp si se topeste in gura. La faina se renunta in cazul acestui aluat pricomigdalele capata volum datorita spumei de albus. Pt cca 40 de bucati se amesteca cu mixerul 2 albusuri cu sare si cu ½ lingurita zeama de lamiae pana se obtine o spuma tare. Intre timp se adauga incet si treptat 150g de zahar pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se adauga 200g migdale macinate si se amesteca cu grija. Cu ajutorul a doua lingurite se fac mici galuste din compozitie sau se portioneaza cu ajutorul unui pos. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie cerata si se coc 30 de minute la 150C. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Salata de varza cu verdeata
3
Salate de legume

Salata de varza cu verdeata

Salata de varza cu verdeata este o salata delicioasa si sanatoasa ce se poate prepara in doar 15 minute. Se spala varza si se...

Salata de varza cu verdeata
Salata de menta cu rosii
4
Salate de legume

Salata de menta cu rosii

Salata de menta cu rosii este o salata simpla si delicioasa. Se aseaza ingredientele in straturi. Se da la rece doua ora...

Salata de menta cu rosii
Salata de morcov cu telina
5
Salate de legume

Salata de morcov cu telina

Salata de morcov cu telina este usoara si gustoasa. Pentru prepararea acestei salate aveti nevoie de morcovi, telina, ardei,...

Salata de morcov cu telina
Parteneri
Salata de paste cu feta
Bucataras.RO

Salata de paste cu feta

O reteta de paste care pot fi servite si a doua zi ...luate la pachet sau la pic nic ... Se prepara foarte usor, cu putine...

Salata de paste cu feta
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia