Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

Aluatul potrivit pentru fiecare prajitura de Craciun

1. Turta dulce


Turta dulce este o prajitura traditionala care se face in special de Craciun, conform traditiei cu 40 de zile inainte, cam pe cand incepe postul. Pentru 40 de bucati se incalzesc 350g miere cu 100g zahar si 100g unt, la foc mediu, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul. Se transfera totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca putin. Se adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamiae sau portocala, 1 lingura de cacao sic ate ½ lingurita de scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamom, coriandru si ghimbir. Se dizolva 1 lingurita de bicarbonat de sodium in putina apa. Se adauga impreuna cu 500g faina la compozitie si se framanta pana devine uniform si neted. Se face o bila de aluat, se inveleste in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei 1 zi. Apoi se intinde, se decupeaza in formele dorite si se coace timp de 15-20 minute.


2. Aluat fraged


Numele ii descrie consistenta: uscat, crocant, dar moale, adica fraged. Pentru prajiturile de Craciun este unul din cele mai importante aluaturi, caci se poate folosi in multe feluri. Pentru 40de bucati se face o movilita din 300g fain ape suprafata de lucru, si apoi o adancitura. Se rad 200g unt rece pe margine. In adancitura se toarna 100g zahar si 1 ou. Toate ingredientele se toaca si se amesteca repede cu un cutit mare. In felul acesta se evita un contact prelungit cu pielea, pentru ca aluatul fraged nu se intelege bine cu caldura. Se framanta repede, se inveleste bila de aluat in folie si se tine la frigider 30 de minute. Cu cat sta mai mult la rece cu atat devine mai fraged. Se intinde apoi pe o suprafata infainata si se decupeaza in formele dorite, care apoi se coc 10 minute.


3. Pentru decorurile din brad


Dintotdeauna pe copii i-au fascinate decoratiunile din brad care pot fi mancate. Pregateste-le impreuna cu ei sau fa-le o supriza. Pentru aproximativ 60 de bucati se amesteca cu mixerul 4 oua cu 500g de zahar pudra, 1 lingurita de coaja de lamiae rasa sis are, pt. 5 minute. Treptat se adauga 550-650g faina. Aluatul nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea uscat. Se face o bila din aluat, se aseaza intr-un castron si se acopera cu un servet. Se lasa la rece 3-4 ore. Se intinde apoi aluatul, pe portii, pe o suprafata infainata intr-o foaie de 1cm grosime. Se presara cu faina si deasupra dupa care se fac formele dorite. Se aseaza formele intr-o tava tapetata cu hartie cerata, se acopera cu un servet si se lasa peste noapte intr-un loc uscat si rece. A doua zi se coc la 130C, in mijlocul cuptorului pentru 20-30 de minute.


4. Pricomigdale


Aluatul de pricomigdale este crocant si delicat in acelasi timp si se topeste in gura. La faina se renunta in cazul acestui aluat pricomigdalele capata volum datorita spumei de albus. Pt cca 40 de bucati se amesteca cu mixerul 2 albusuri cu sare si cu ½ lingurita zeama de lamiae pana se obtine o spuma tare. Intre timp se adauga incet si treptat 150g de zahar pudra. Se amesteca cu mixerul la viteza maxima, pana cand spuma este foarte tare si straluceste. Se adauga 200g migdale macinate si se amesteca cu grija. Cu ajutorul a doua lingurite se fac mici galuste din compozitie sau se portioneaza cu ajutorul unui pos. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie cerata si se coc 30 de minute la 150C. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Muraturi asortate cu pepeni si gogonele
3
Muraturi simple

Muraturi asortate cu pepeni si gogonele

Muraturi asortate cu pepeni si gogonele sunt delicioase. Se fac foarte simplu. Trebuie doar sa spalati bine fructele si...

Muraturi asortate cu pepeni si gogonele
Dovlecei cu carne si crema de cocos
4
Bebelusi 12-18 luni

Dovlecei cu carne si crema de cocos

O reteta special creata pentru fetita mea in care am evitat prajeala si pentru ca nu este "prietena cu smantana"iam folosit...

Dovlecei cu carne si crema de cocos
Bors de sfecla
5
Borsuri

Bors de sfecla

O ciorba gustoasa, hranitoare, ideala pentru zilele friguroase de iarna. Usor de facut si rapida.

Bors de sfecla
Parteneri
Foi de napolitane cu crema de rahat
Bucataras.RO

Foi de napolitane cu crema de rahat

De la Panacris luata si de Motan executata! Foarte buna!

Foi de napolitane cu crema de rahat
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui