Se spune ca un ardei iute pe zi, consumat pe stomacul gol, iti intareste sistemul imunitar mai bine ca orice supliment de pe piata.
De fapt, chiar Hillary Clinton, candidatul la presedintia SUA, a declarat ca pe tot parcursul campaniei, pentru a evita racelile si bolile, mananca zilnic cate un ardei iute.
Asadar, am cautat sa vedem care sunt efectele pe care le are consumul de ardei iute asupra organismului:
In primul rand, capsaicina este substanta care te face sa transpiri si sa alergi dupa apa atunci cand musti dintr-un ardei iute. Cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia.
Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala). Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper, care are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Iuteala acestui ardei te poate baga in spital.
Senzatia de arsura din gura va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Efectul nu este unul local, ci generalizat. Astfel ca, durerile din alte parti ale corpului, vor fi si ele ameliorate. Acesta este si motivul pentru care unii medicii recomanda ardeii iuti pentru ameliorarea durerilor de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis.
Totodata, efectele benefice ale capsaicinei au dus si la aparitia unor creme cu aceasta substanta extrasa din ardeiul iute, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster.
In acelasi timp, capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, care pot duce la sughiti sau chiar stari de voma si convulsii. De obicei, efectele neplacute dispar intr-o ora.
Dar, consumul de ardei iute are si efecte pe termen lung. De exemplu, acesta are un nivel ridicat de vitamina C, beta caroten si flavonoizi. Este si motivul pentru care ardeii iuti intaresc sistemul imunitar, avand un efect de eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.
Mai nou, exista si studii care arata ca un consum regulat de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani. Asadar, poate ar trebui sa va cultivati gustul pentru mancarurile picante, cu precadere pentru ardeii iuti.
Sursa foto: jovinacooksitalian.com
Sursa articol: care2.com
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufToba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....
Toba de casa din carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloSe curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si mereSalam de biscuiţi reţetă. Gustul copilariei intr-un desert delicios ,ieftin si rapid
Salam de biscuiţi reţetăUnele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)
Salata de boeufPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieEu ador pastele... si reteta aceasta este absolut delicioasa . Reteta dupa care m-am inspirat :...
Paste cu legume gratinateReteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....
Turta dulce cu miere
Comentarii