Se spune ca un ardei iute pe zi, consumat pe stomacul gol, iti intareste sistemul imunitar mai bine ca orice supliment de pe piata.
De fapt, chiar Hillary Clinton, candidatul la presedintia SUA, a declarat ca pe tot parcursul campaniei, pentru a evita racelile si bolile, mananca zilnic cate un ardei iute.
Asadar, am cautat sa vedem care sunt efectele pe care le are consumul de ardei iute asupra organismului:
In primul rand, capsaicina este substanta care te face sa transpiri si sa alergi dupa apa atunci cand musti dintr-un ardei iute. Cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia.
Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala). Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper, care are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Iuteala acestui ardei te poate baga in spital.
Senzatia de arsura din gura va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Efectul nu este unul local, ci generalizat. Astfel ca, durerile din alte parti ale corpului, vor fi si ele ameliorate. Acesta este si motivul pentru care unii medicii recomanda ardeii iuti pentru ameliorarea durerilor de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis.
Totodata, efectele benefice ale capsaicinei au dus si la aparitia unor creme cu aceasta substanta extrasa din ardeiul iute, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster.
In acelasi timp, capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, care pot duce la sughiti sau chiar stari de voma si convulsii. De obicei, efectele neplacute dispar intr-o ora.
Dar, consumul de ardei iute are si efecte pe termen lung. De exemplu, acesta are un nivel ridicat de vitamina C, beta caroten si flavonoizi. Este si motivul pentru care ardeii iuti intaresc sistemul imunitar, avand un efect de eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.
Mai nou, exista si studii care arata ca un consum regulat de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani. Asadar, poate ar trebui sa va cultivati gustul pentru mancarurile picante, cu precadere pentru ardeii iuti.
Sursa foto: jovinacooksitalian.com
Sursa articol: care2.com
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradAș spune că e una din rețetele mele preferate. Aș pregăti-o mult mai des dacă aș găsi mai ușor carne de miel...
Muschi de miel in stil oriental pregatit cu aparatul de marinat FoodSaverIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii