Ce efecte are consumul de ardei iute asupra organismului

Se spune ca un ardei iute pe zi, consumat pe stomacul gol, iti intareste sistemul imunitar mai bine ca orice supliment de pe piata. 


De fapt, chiar Hillary Clinton, candidatul la presedintia SUA, a declarat ca pe tot parcursul campaniei, pentru a evita racelile si bolile, mananca zilnic cate un ardei iute. 


Asadar, am cautat sa vedem care sunt efectele pe care le are consumul de ardei iute asupra organismului:


In primul rand, capsaicina este substanta care te face sa transpiri si sa alergi dupa apa atunci cand musti dintr-un ardei iute. Cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia.


Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala). Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper, care are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Iuteala acestui ardei te poate baga in spital. 


Senzatia de arsura din gura va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Efectul nu este unul local, ci generalizat. Astfel ca, durerile din alte parti ale corpului, vor fi si ele ameliorate. Acesta este si motivul pentru care unii medicii recomanda ardeii iuti pentru ameliorarea durerilor de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis.


Totodata, efectele benefice ale capsaicinei au dus si la aparitia unor creme cu aceasta substanta extrasa din ardeiul iute, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster. 


In acelasi timp, capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, care pot duce la sughiti sau chiar stari de voma si convulsii. De obicei, efectele neplacute dispar intr-o ora.


Dar, consumul de ardei iute are si efecte pe termen lung. De exemplu, acesta are un nivel ridicat de vitamina C, beta caroten si flavonoizi. Este si motivul pentru care ardeii iuti intaresc sistemul imunitar, avand un efect de eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.


Mai nou, exista si studii care arata ca un consum regulat de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani. Asadar, poate ar trebui sa va cultivati gustul pentru mancarurile picante, cu precadere pentru ardeii iuti. 


Sursa foto: jovinacooksitalian.com

Sursa articol: care2.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Prajitura de post cu crema de vanilie, afine si merisoare
Bucataras.RO

Prajitura de post cu crema de vanilie, afine si merisoare

     O prajiturica rapida si gustoasa care indulceste mesele celor care postesc, dar nu numai...

Prajitura de post cu crema de vanilie, afine si merisoare
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos