Cand vorbim despre fructe ce contin multi antioxidanti, fructele de padure sunt cele mai laudate. Insa, exista un fruct care are de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele sau merisorul.
Acest fruct se numeste Aronia si este rodul unui arbust inrudit cu macesul, care face parte din familia Rosacae. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent.
Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul). De asemenea, este si fructul cu cel mai mare continut de vitamina P, care ajuta la fixarea vitaminei C in organism. Acesta este si motivul pentru care Aronia a fost introdusa in dieta cosmonautilor rusi in anul 1959. Astfel, a ajuns sa i se mai spuna si "hrana cosmonautilor".
Chiar daca este originar din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200 m, Aronia se cultiva si in Romania, fiind un arbust rezistent la temperaturi scazute si la boli.
Printre beneficiile consumului de fructe Aronia se numara:
- normalizeaza tensiunea sanguina
- previne si trateaza diferite boli cardio-vasculare, datorita faptului ca sustine elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine
- scade nivelul hormonilor de stres
- datorita antioxidantilor, are rezultate bune in tratamentul cancerului
- cresc vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul
- remediu puternic in raceli, previne infectiile virale si bacteriene
- are efect de purificare al sangelui
Dupa fructele proaspete, sucul de aronia este cel mai indicat pentru cure si tratamente. Acesta pastreaza intacte toate proprietatile fructelor proaspete si este recomandat a se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile.
Sursa foto: stayonthehealthypath.com
Sursa articol: stiriagricole.ro
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii