Muraturile nu lipsesc de pe mesele de iarna ale romanilor, iar nutritionistii ne spun ca atunci cand sunt pastrate intr-un anumit fel, acestea sunt benefice organismului.
De exemplu, nutritionistul Dan Merisca spune ca detaliul care face diferenta este recipientul in care sunt pastrate muraturile. Acesta trebuie sa fie din sticla sau din lemn de dud, niciodata din plastic, pentru ca fermentatia in plastic extrage toxine periculoase din peretii vasului. De asemenea, sarea folosita pentru fermentare nu trebuie sa fie iodata.
Astfel, daca le tinem in recipiente de sticla sau lemn, putem beneficia din plin de actiunile benefice pe care le au in unele cazuri de afectiuni gastrice (constipatie, ulcer). De asemena, muraturile contin bacterii benefice precum lactobactilii - responsabili cu echilibrul si sanatatea microflorei digestive si care cresc imunitatea organismului.
Totodata, glucocorticoizii prezenti in varza murata au proprietati anticancerigene, sulforafanul are rol hepatoprotector.
Un alt truc pentru a amplifica beneficiile pe care le aduce consumul de muraturi este sa le preparam in amestec. S-a constatat ca muraturile asortate abunda in vitaminele C, A si in vitaminele din complexul B. In acelasi timp, muraturile asortate au un bogat continut de fibre ajutand la detoxifierea colonului si prevenirea constipatiei
Sursa foto: conaculboierului.ro
Sursa articol: adevarul.ro
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii