Muraturile nu lipsesc de pe mesele de iarna ale romanilor, iar nutritionistii ne spun ca atunci cand sunt pastrate intr-un anumit fel, acestea sunt benefice organismului.
De exemplu, nutritionistul Dan Merisca spune ca detaliul care face diferenta este recipientul in care sunt pastrate muraturile. Acesta trebuie sa fie din sticla sau din lemn de dud, niciodata din plastic, pentru ca fermentatia in plastic extrage toxine periculoase din peretii vasului. De asemenea, sarea folosita pentru fermentare nu trebuie sa fie iodata.
Astfel, daca le tinem in recipiente de sticla sau lemn, putem beneficia din plin de actiunile benefice pe care le au in unele cazuri de afectiuni gastrice (constipatie, ulcer). De asemena, muraturile contin bacterii benefice precum lactobactilii - responsabili cu echilibrul si sanatatea microflorei digestive si care cresc imunitatea organismului.
Totodata, glucocorticoizii prezenti in varza murata au proprietati anticancerigene, sulforafanul are rol hepatoprotector.
Un alt truc pentru a amplifica beneficiile pe care le aduce consumul de muraturi este sa le preparam in amestec. S-a constatat ca muraturile asortate abunda in vitaminele C, A si in vitaminele din complexul B. In acelasi timp, muraturile asortate au un bogat continut de fibre ajutand la detoxifierea colonului si prevenirea constipatiei
Sursa foto: conaculboierului.ro
Sursa articol: adevarul.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii