Muraturile nu lipsesc de pe mesele de iarna ale romanilor, iar nutritionistii ne spun ca atunci cand sunt pastrate intr-un anumit fel, acestea sunt benefice organismului.
De exemplu, nutritionistul Dan Merisca spune ca detaliul care face diferenta este recipientul in care sunt pastrate muraturile. Acesta trebuie sa fie din sticla sau din lemn de dud, niciodata din plastic, pentru ca fermentatia in plastic extrage toxine periculoase din peretii vasului. De asemenea, sarea folosita pentru fermentare nu trebuie sa fie iodata.
Astfel, daca le tinem in recipiente de sticla sau lemn, putem beneficia din plin de actiunile benefice pe care le au in unele cazuri de afectiuni gastrice (constipatie, ulcer). De asemena, muraturile contin bacterii benefice precum lactobactilii - responsabili cu echilibrul si sanatatea microflorei digestive si care cresc imunitatea organismului.
Totodata, glucocorticoizii prezenti in varza murata au proprietati anticancerigene, sulforafanul are rol hepatoprotector.
Un alt truc pentru a amplifica beneficiile pe care le aduce consumul de muraturi este sa le preparam in amestec. S-a constatat ca muraturile asortate abunda in vitaminele C, A si in vitaminele din complexul B. In acelasi timp, muraturile asortate au un bogat continut de fibre ajutand la detoxifierea colonului si prevenirea constipatiei
Sursa foto: conaculboierului.ro
Sursa articol: adevarul.ro
Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereDin categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...
Piure de cartofi cu spanac si leurdaSalata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustarO mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!
Bulgur colorat cu snitele de soiaPrajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)O reteta in ton cu vremea de-afara.
Placinta (melcisori) cu mereAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAm schimbat putin compozitia de la cele cu broccoli,am fost curioasa de gustul acestora.Eu gandesc ca orice combinatie iese...
Chiftele de conopida
Comentarii