Compozitia uleiului de masline

Am vazut efectele diferitelor clase de acizi grasi asupra sanatatii, dar acestia nu sunt nici pe departe singurii responsabili pentru proprietatile benefice ale uleiului de masline. In acest domeniu, factorul „insaponificabil" are un rol capital.

„Partea insaponificabila a unui corp gras cuprinde ansamblul constituentilor sai, care, dupa saponificare (actiunea unui produs bazic - cum este soda - care precipita acizii grasi), sunt putin solubili in apa si solubili in solventii grasimilor."

Prin urmare, aceasta fractiune insaponificabila este cea care ii confera, in mare masura, uleiului de masline proprietatile benefice pe planul sanatatii.

In uleiurile extrase din seminte (floarea-soarelui, porumb, rapita), vandute, cel mai adesea, rafinate, aceasta fractiune insaponificabila dispare, de unde rezulta o importanta pierdere de constituenti benefici din aceste uleiuri.

Uleiul de masline, vandut aproape intotdeauna virgin, isi pastreaza fractiunea insaponificabila, care cuprinde urmatoarele elemente:

steroli, cate blocheaza absorbtia, prin intestin, a colesterolului provenit din hrana; tocoferoli, cu proprietati antioxidante; alcooli triterpenici, care favorizeaza eliminarea acizilor biliariunele hidrocarburi, cu proprietati bine cunoscute in prevenirea maladiilor cardiovasculare (cei 77 de compusi aromatici ai hidrocarburilor ii confera uleiului aroma si savoarea);carotenoizi, cu proprietati, de asemenea, antioxidantefosfolipide, care intra, in mare masura, in alcatuirea membranelor celulare (mai ales in cele ale neuronilor);estroni, care sunt hormoni estrogeni;
vitamina A antioxidanta si vitamina D antirahitica, ce contribuie la fixarea calciului;
compusi fenolici (acizi fenolici, alcool fenolic si, mai ales, flavonoli, care au multe efecte pe plan biologic si, indeosebi, o actiune antioxidanta);
clorofila — care ii da uleiului frumoasa lui nuanta verzuie; ea stimuleaza cresterea celulara, in special a globulelor rosii si albe, ceea ce favorizeaza cicatrizarea (totusi, atentie: tot clorofila face ca uleiul de masline sa fie sensibil la lumina; de aceea, uleiul trebuie pastrat in sticle opace); (aldehide si cetone, care ii dau uleiului mireasma lui deosebita.Uleiul de masline, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romanaArticolul este extras din cartea Uleiul de masline, publicata de editura Litera

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
3
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari in sos
4
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura foaie peste foaie
5
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie