Am vazut efectele diferitelor clase de acizi grasi asupra sanatatii, dar acestia nu sunt nici pe departe singurii responsabili pentru proprietatile benefice ale uleiului de masline. In acest domeniu, factorul „insaponificabil" are un rol capital.
„Partea insaponificabila a unui corp gras cuprinde ansamblul constituentilor sai, care, dupa saponificare (actiunea unui produs bazic - cum este soda - care precipita acizii grasi), sunt putin solubili in apa si solubili in solventii grasimilor."
Prin urmare, aceasta fractiune insaponificabila este cea care ii confera, in mare masura, uleiului de masline proprietatile benefice pe planul sanatatii.
In uleiurile extrase din seminte (floarea-soarelui, porumb, rapita), vandute, cel mai adesea, rafinate, aceasta fractiune insaponificabila dispare, de unde rezulta o importanta pierdere de constituenti benefici din aceste uleiuri.
Uleiul de masline, vandut aproape intotdeauna virgin, isi pastreaza fractiunea insaponificabila, care cuprinde urmatoarele elemente:
steroli, cate blocheaza absorbtia, prin intestin, a colesterolului provenit din hrana; tocoferoli, cu proprietati antioxidante; alcooli triterpenici, care favorizeaza eliminarea acizilor biliariunele hidrocarburi, cu proprietati bine cunoscute in prevenirea maladiilor cardiovasculare (cei 77 de compusi aromatici ai hidrocarburilor ii confera uleiului aroma si savoarea);carotenoizi, cu proprietati, de asemenea, antioxidantefosfolipide, care intra, in mare masura, in alcatuirea membranelor celulare (mai ales in cele ale neuronilor);estroni, care sunt hormoni estrogeni;
vitamina A antioxidanta si vitamina D antirahitica, ce contribuie la fixarea calciului;
compusi fenolici (acizi fenolici, alcool fenolic si, mai ales, flavonoli, care au multe efecte pe plan biologic si, indeosebi, o actiune antioxidanta);
clorofila — care ii da uleiului frumoasa lui nuanta verzuie; ea stimuleaza cresterea celulara, in special a globulelor rosii si albe, ceea ce favorizeaza cicatrizarea (totusi, atentie: tot clorofila face ca uleiul de masline sa fie sensibil la lumina; de aceea, uleiul trebuie pastrat in sticle opace); (aldehide si cetone, care ii dau uleiului mireasma lui deosebita.Uleiul de masline, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romanaArticolul este extras din cartea Uleiul de masline, publicata de editura Litera
Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...
Muffins cu mere si nuciAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraEste o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!
Ciorba de pui cu bulion de zarzareTortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...
Tort cu mousse alb si fructe de padureAm gasit aceasta reteta in caietul bunicii si imi pare bine ca m-am hotarat sa o incerc. A iesit un chec pufos si aromat.
Chec cu nuci si rahatDupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...
Strudel cu mere din aluat de casaTort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazieFursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Comentarii