Am vazut efectele diferitelor clase de acizi grasi asupra sanatatii, dar acestia nu sunt nici pe departe singurii responsabili pentru proprietatile benefice ale uleiului de masline. In acest domeniu, factorul „insaponificabil" are un rol capital.
„Partea insaponificabila a unui corp gras cuprinde ansamblul constituentilor sai, care, dupa saponificare (actiunea unui produs bazic - cum este soda - care precipita acizii grasi), sunt putin solubili in apa si solubili in solventii grasimilor."
Prin urmare, aceasta fractiune insaponificabila este cea care ii confera, in mare masura, uleiului de masline proprietatile benefice pe planul sanatatii.
In uleiurile extrase din seminte (floarea-soarelui, porumb, rapita), vandute, cel mai adesea, rafinate, aceasta fractiune insaponificabila dispare, de unde rezulta o importanta pierdere de constituenti benefici din aceste uleiuri.
Uleiul de masline, vandut aproape intotdeauna virgin, isi pastreaza fractiunea insaponificabila, care cuprinde urmatoarele elemente:
steroli, cate blocheaza absorbtia, prin intestin, a colesterolului provenit din hrana; tocoferoli, cu proprietati antioxidante; alcooli triterpenici, care favorizeaza eliminarea acizilor biliariunele hidrocarburi, cu proprietati bine cunoscute in prevenirea maladiilor cardiovasculare (cei 77 de compusi aromatici ai hidrocarburilor ii confera uleiului aroma si savoarea);carotenoizi, cu proprietati, de asemenea, antioxidantefosfolipide, care intra, in mare masura, in alcatuirea membranelor celulare (mai ales in cele ale neuronilor);estroni, care sunt hormoni estrogeni;
vitamina A antioxidanta si vitamina D antirahitica, ce contribuie la fixarea calciului;
compusi fenolici (acizi fenolici, alcool fenolic si, mai ales, flavonoli, care au multe efecte pe plan biologic si, indeosebi, o actiune antioxidanta);
clorofila — care ii da uleiului frumoasa lui nuanta verzuie; ea stimuleaza cresterea celulara, in special a globulelor rosii si albe, ceea ce favorizeaza cicatrizarea (totusi, atentie: tot clorofila face ca uleiul de masline sa fie sensibil la lumina; de aceea, uleiul trebuie pastrat in sticle opace); (aldehide si cetone, care ii dau uleiului mireasma lui deosebita.Uleiul de masline, Copyright © 2010, Litera pentru versiunea in limba romanaArticolul este extras din cartea Uleiul de masline, publicata de editura Litera
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaPregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....
Prajitura cu pruneAzi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...
Ratatouille cu puiPandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii