Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Astazi, 21 noiembrie, crestinii din intreaga lume au parte de un moment spiritual de maxima importanta: sarbatorirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului. 


In traditia populara, aceasta mai este cunoscuta si ca Ovidenia, iar aceasta zi este considerata a fi una magica, care vine la pachet cu mai multe superstitii, unele dintre ele din domeniul culinar.


Apa care vindeca

Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa poate fi folosita pentru a videnca diverse boli.


Ce alimente se impart de pomana 

De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se aprind lumanari pentru copiii nebotezati, dar si pentru morti pentru a avea cale luminata pe cealalta lume. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte de malai.


Fructele care ne feresc de frig

Un alt obicei din batrani este cel conform caruia in dimineata zilei de 21 noiembrie, batranele luau din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pastrau in camara. Despre toate acestea se credea ca sunt bune de friguri in tot anul.


Sfantul Usturoi

In noaptea de Ovidenie se spune ca strigoii circula fara opreliste, de aceea se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile usilor, vatra si cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul. 


Dezlegarea la peste

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii, iar Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Aici puteti gasi 10 retete accesibile pentru Dezlegarea la Peste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide