Astazi, 21 noiembrie, crestinii din intreaga lume au parte de un moment spiritual de maxima importanta: sarbatorirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
In traditia populara, aceasta mai este cunoscuta si ca Ovidenia, iar aceasta zi este considerata a fi una magica, care vine la pachet cu mai multe superstitii, unele dintre ele din domeniul culinar.
Apa care vindeca
Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa poate fi folosita pentru a videnca diverse boli.
Ce alimente se impart de pomana
De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se aprind lumanari pentru copiii nebotezati, dar si pentru morti pentru a avea cale luminata pe cealalta lume. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte de malai.
Fructele care ne feresc de frig
Un alt obicei din batrani este cel conform caruia in dimineata zilei de 21 noiembrie, batranele luau din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pastrau in camara. Despre toate acestea se credea ca sunt bune de friguri in tot anul.
Sfantul Usturoi
In noaptea de Ovidenie se spune ca strigoii circula fara opreliste, de aceea se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile usilor, vatra si cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul.
Dezlegarea la peste
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii, iar Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Aici puteti gasi 10 retete accesibile pentru Dezlegarea la Peste.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii