Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Astazi, 21 noiembrie, crestinii din intreaga lume au parte de un moment spiritual de maxima importanta: sarbatorirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului. 


In traditia populara, aceasta mai este cunoscuta si ca Ovidenia, iar aceasta zi este considerata a fi una magica, care vine la pachet cu mai multe superstitii, unele dintre ele din domeniul culinar.


Apa care vindeca

Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa poate fi folosita pentru a videnca diverse boli.


Ce alimente se impart de pomana 

De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se aprind lumanari pentru copiii nebotezati, dar si pentru morti pentru a avea cale luminata pe cealalta lume. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte de malai.


Fructele care ne feresc de frig

Un alt obicei din batrani este cel conform caruia in dimineata zilei de 21 noiembrie, batranele luau din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pastrau in camara. Despre toate acestea se credea ca sunt bune de friguri in tot anul.


Sfantul Usturoi

In noaptea de Ovidenie se spune ca strigoii circula fara opreliste, de aceea se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile usilor, vatra si cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul. 


Dezlegarea la peste

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii, iar Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Aici puteti gasi 10 retete accesibile pentru Dezlegarea la Peste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Poale-n brau
Bucataras.RO

Poale-n brau

Poale-n brau
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos