Obiceiuri si traditii culinare de Nasterea Maicii Domnului - de ce sa NU mananci bucate gatite la foc

Obiceiuri si traditii culinare de Nasterea Maicii Domnului - de ce sa NU mananci bucate gatite la foc

Sarbatoarea Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului are loc in fiecare an pe 8 septembrie si este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc.


Credinta populara spune ca in aceasta zi nu se lucreaza, barbatii nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.


De asemenea, exista si cateva obiceiuri care implica domeniul culinar sau alimentele. De exemplu, la aceasta sarbatoare credinciosii impart din fructele toamnei pentru morti,


Se spune si ca in acesta zi randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.


"Este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Este ziua in care vremea incepe sa se strice, devenind capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna", spune etnologul Tudor Pamfile.


8 septembrie este si ziua in care se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat in urmatorul an, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.


Legata de aceasta sarbatoare, mai exista si o alta superstitie care spune ca cei care mananca bucate gatite la foc au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.


Sursa foto: oasteadomnului.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Braduti din biscuiti si ciocolata
5
Retete de Pasti

Braduti din biscuiti si ciocolata

Bunatati de Paste Imi amintesc cu drag de dulciurile copilariei mele si incerc sa le fac pentru fetita mea. Faceam impreuna...

Braduti din biscuiti si ciocolata
Parteneri
Desert prajitura cu cirese si rubarba
Bucataras.RO

Desert prajitura cu cirese si rubarba

Pentru ca e sezonul cireselor si am luat si rubarba, am zis sa fac o prajitura pufoasa cu aceste ingrediente, prajitura care...

Desert prajitura cu cirese si rubarba
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori