Sarbatoarea Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului are loc in fiecare an pe 8 septembrie si este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc.
Credinta populara spune ca in aceasta zi nu se lucreaza, barbatii nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.
De asemenea, exista si cateva obiceiuri care implica domeniul culinar sau alimentele. De exemplu, la aceasta sarbatoare credinciosii impart din fructele toamnei pentru morti,
Se spune si ca in acesta zi randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.
"Este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Este ziua in care vremea incepe sa se strice, devenind capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna", spune etnologul Tudor Pamfile.
8 septembrie este si ziua in care se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat in urmatorul an, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.
Legata de aceasta sarbatoare, mai exista si o alta superstitie care spune ca cei care mananca bucate gatite la foc au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.
Sursa foto: oasteadomnului.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise O prajiturica rapida si gustoasa care indulceste mesele celor care postesc, dar nu numai...
Prajitura de post cu crema de vanilie, afine si merisoareDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii