Obiceiuri si traditii culinare de Nasterea Maicii Domnului - de ce sa NU mananci bucate gatite la foc

(0)
admin postat de

Sarbatoarea Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului are loc in fiecare an pe 8 septembrie si este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc.


Credinta populara spune ca in aceasta zi nu se lucreaza, barbatii nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.


De asemenea, exista si cateva obiceiuri care implica domeniul culinar sau alimentele. De exemplu, la aceasta sarbatoare credinciosii impart din fructele toamnei pentru morti,


Se spune si ca in acesta zi randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.


"Este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Este ziua in care vremea incepe sa se strice, devenind capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna", spune etnologul Tudor Pamfile.


8 septembrie este si ziua in care se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat in urmatorul an, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.


Legata de aceasta sarbatoare, mai exista si o alta superstitie care spune ca cei care mananca bucate gatite la foc au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.


Sursa foto: oasteadomnului.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

Alte articole cu:
sarbatori obiceiuri
recomandari

Obiceiuri de Craciun in MoldovaIn Moldova se zice ca spre Craciun "se pun din toate mancarurile intr-o ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite