Pasca – alimentul sfant al sarbatorilor pascale

Pasca – alimentul sfant al sarbatorilor pascale

  Traditia pascai   Ritualul de a pune pe masa de sarbatori miel si pasca provine din cultura ebraica. Obiceiul stravechi spune ca mielul trebuie consumat cu azima – un tip de paine nedospita –  si cu ierburi amare. Sensul ritualului se leaga de greutatile indurate de poporul evreu in timpul domniei egiptene. De asemenea, Hristos si ucenicii sai au mancat miel si azima la Cina cea de Taina. Crestinii au, la randul lor, propria simbolistica a alimentelor consumate de Pasti: mielul il semnifica pe Mantuitor, ducand cu sine sacrificiul sau pentru omenire. Vinul si pasca reprezinta si ele sacrificiul lui Hristos. Se considera ca pasca reprezinta, in functie de forma, mormantul sau scutecul Mantuitorului. Cum se prepara pasca?   Pasca se prepara in mod traditional in ajunul Invierii, reteta traditionala fiind asemanatoare cu cea a cozonacului. Coca se prepara din faina de grau bine cernuta. Aluatul dospit este umplut cu branza de vaci, smantana si stafide si este modelat de obicei in forma rotunda, considerandu-se prin traditie ca rotunde erau si scutecele lui Hristos. Pe margini se aseaza un colac impletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizand crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Pasca se serveste la masa de Paste, alaturi de oua, miel, cozonac si drob. Pentru ca Dumnezeu sa binecuvanteze masa de sarbatori, credinciosii trebuie sa mearga cu pasca la biserica si sa o sfinteasca in noaptea de Inviere, dupa Sfanta Liturghie. Se spune ca pasca sfintita ii va proteja pe cei care o consuma, ferindu-i de boli si de necazuri si ajutandu-i sa fie binecuvantati de Dumnezeu. Daca sunteti incepatori intr-ale bucatariei, avem si retete video de pasca fara sau cu aluat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide