Pasca – alimentul sfant al sarbatorilor pascale

Pasca – alimentul sfant al sarbatorilor pascale

  Traditia pascai   Ritualul de a pune pe masa de sarbatori miel si pasca provine din cultura ebraica. Obiceiul stravechi spune ca mielul trebuie consumat cu azima – un tip de paine nedospita –  si cu ierburi amare. Sensul ritualului se leaga de greutatile indurate de poporul evreu in timpul domniei egiptene. De asemenea, Hristos si ucenicii sai au mancat miel si azima la Cina cea de Taina. Crestinii au, la randul lor, propria simbolistica a alimentelor consumate de Pasti: mielul il semnifica pe Mantuitor, ducand cu sine sacrificiul sau pentru omenire. Vinul si pasca reprezinta si ele sacrificiul lui Hristos. Se considera ca pasca reprezinta, in functie de forma, mormantul sau scutecul Mantuitorului. Cum se prepara pasca?   Pasca se prepara in mod traditional in ajunul Invierii, reteta traditionala fiind asemanatoare cu cea a cozonacului. Coca se prepara din faina de grau bine cernuta. Aluatul dospit este umplut cu branza de vaci, smantana si stafide si este modelat de obicei in forma rotunda, considerandu-se prin traditie ca rotunde erau si scutecele lui Hristos. Pe margini se aseaza un colac impletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizand crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Pasca se serveste la masa de Paste, alaturi de oua, miel, cozonac si drob. Pentru ca Dumnezeu sa binecuvanteze masa de sarbatori, credinciosii trebuie sa mearga cu pasca la biserica si sa o sfinteasca in noaptea de Inviere, dupa Sfanta Liturghie. Se spune ca pasca sfintita ii va proteja pe cei care o consuma, ferindu-i de boli si de necazuri si ajutandu-i sa fie binecuvantati de Dumnezeu. Daca sunteti incepatori intr-ale bucatariei, avem si retete video de pasca fara sau cu aluat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

American pancakes

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Ciorba radauteana cu piept de pui

Ciorba radauteana cu piept de pui

Pentru ciorba radauteana aveti nevoie de piept de pui, morcovi, ceapa, ardei, telina, usturoi, pastarnac, oua, smantana si...

Ciorba radauteana cu piept de pui
Musaca de cartofi cu carne de vitel - Reteta video

Musaca de cartofi cu carne de vitel - Reteta video

Vine din Turcia, Arabia, Balcani și are o savoare aparte. Se prepară ba cu cartofi fierți, piure sau chiar prăjiți, ba...

Musaca de cartofi cu carne de vitel - Reteta video
Cele mai apreciate rețete
Desert chec cu lamaie si mac
1
Prajituri

Desert chec cu lamaie si mac

Iata o reteta super simpla de chec aromat cu lamaie, usor crocant de la macul din interior si cu o glazura dulce-acrisoara de...

Desert chec cu lamaie si mac
Parteneri
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache
Gustos.RO

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache