Traditia pascai Ritualul de a pune pe masa de sarbatori miel si pasca provine din cultura ebraica. Obiceiul stravechi spune ca mielul trebuie consumat cu azima – un tip de paine nedospita – si cu ierburi amare. Sensul ritualului se leaga de greutatile indurate de poporul evreu in timpul domniei egiptene. De asemenea, Hristos si ucenicii sai au mancat miel si azima la Cina cea de Taina. Crestinii au, la randul lor, propria simbolistica a alimentelor consumate de Pasti: mielul il semnifica pe Mantuitor, ducand cu sine sacrificiul sau pentru omenire. Vinul si pasca reprezinta si ele sacrificiul lui Hristos. Se considera ca pasca reprezinta, in functie de forma, mormantul sau scutecul Mantuitorului. Cum se prepara pasca? Pasca se prepara in mod traditional in ajunul Invierii, reteta traditionala fiind asemanatoare cu cea a cozonacului. Coca se prepara din faina de grau bine cernuta. Aluatul dospit este umplut cu branza de vaci, smantana si stafide si este modelat de obicei in forma rotunda, considerandu-se prin traditie ca rotunde erau si scutecele lui Hristos. Pe margini se aseaza un colac impletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizand crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Pasca se serveste la masa de Paste, alaturi de oua, miel, cozonac si drob. Pentru ca Dumnezeu sa binecuvanteze masa de sarbatori, credinciosii trebuie sa mearga cu pasca la biserica si sa o sfinteasca in noaptea de Inviere, dupa Sfanta Liturghie. Se spune ca pasca sfintita ii va proteja pe cei care o consuma, ferindu-i de boli si de necazuri si ajutandu-i sa fie binecuvantati de Dumnezeu. Daca sunteti incepatori intr-ale bucatariei, avem si retete video de pasca fara sau cu aluat.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Cu o pofta nebuna de a manca ceva bun, am dat o cautare prin retetele favorite si am luat cate putin de la fiecare...va...
Desert cheesecake cu cireseIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii