Mos Nicolae este un personaj raspandit in mai multe culturi, fiecare avand un set special de obiceiuri si traditii.
De exemplu, la noi se spune ca in noaptea de Sfantul Nicolae incepe iarna. Mos Nicolae este un personaj batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba, ceea ce inseamna ca trebuie sa inceapa sa ninga.
Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru, pentru a intoarce iarna.
De asemenea, de Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si este un bun prilej pentru cei superstitiosi sa faca pronosticuri meteorologice si de prosperitate. Unul dintre aceste obiceiuri este de a pune crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.
In traditiile romanesti Mos Nicolae este cel care pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el, spre taramurile de miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura. Se mai spune ca Mos Nicolae este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac si ca ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat. In acelasi timp este si aparatorul apelor, salveaza de la inec marinarii si apara soldatii pe timp de razboi.
Asa cum spuneam, Mos Nicolae este asemanator cu Mos Craciun, avand acelasi aspect si impartind daruri celor mici.
Nuielusa de mar
Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae este cunoscut si pentru faptul ca pedepseste copiii neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5/6 decembrie. Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele.
In unele zone, copii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul acestuia, pentru a-l imbuna si pentru a-i dovedi ca au fost cuminti.
Nuielusa pe care o lasa Sfantul Nicolae este una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a fost lasata nuielusa. De aceea, in colindele romanesti, cantate iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar.
Totodata, Sfantul Nicolae a stiut ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el face multe daruri saracilor, ii linisteste pe cei intristati si ii vindeca pe bolnavi.
Dulciurile din ghetute
Copiii tuturor tarilor crestine stiu ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, daca au fost cuminti, Sfantul Nicolae vine si le incarca ghetutele cu dulciuri, jucarii sau daruri.
Pentru a dovedi ca au fost cuminti, copiii trebuie sa-si curete ghetutele si sa le lustruiasca.
Ce dulciuri se ofera de Mos Nicolae
Si bunatatile oferite de Mos Nicolae au semnificatii importante. Asa se face ca figurinele de turta dulce, preparate cu multa miere, cu nuci si cu scorţisoara nu sunt doar delicioase, dar si simboluri ale longevitatii.
In ziua de Sf. Nicolae se daruiesc celor dragi si fructe (mere, struguri, nuci), o punga cu grau sau cu orez, acestea fiind simboluri ale sporului in gospodarie, flori si mai ales busuioc.
Cadorurile traditionale pentru copiii cuminti sunt: fructele, covrigii si colaceii cu miere, asa cum Episcopul Nicolae le oferea copiilor in timpul vietii lui pamantene.
Cadouri pentru cei care-si sarbatoresc onomastica
In ziua praznicului, este bine sa daruim sarbatoritilor un cadou simbolic: o floare - pentru a avea parte de impliniri, dulciuri - pentru a-i apara de dezamagiri si pentru ca viata sa le fie dulce, o lumanare decorativa - pentru a avea o lumina care sa le lumineze drumul.
Darurile se impacheteaza in saculeti de culoare alba sau aurie, deoarece traditia spune ca aceste ambalajele de culoare alba si aurie sunt simbolul armoniei si, in noaptea Sfantului, au putere magica.
Ce cadouri NU trebuie oferite de Mos Nicolae
Exista si lucruri care nu trebuie oferite celor dragi. Printre acestea se numara orice fel de obiect ascutit sau obiectele de culoare neagra: fulare, manusi sau alte obiecte de imbracaminte.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacPerfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presataSupa de pui cu galuste este o supa ce este potrivita oricand. Supa de pui este benefica si in tratarea racelilor dar si ca sa...
Supa de pui cu galuste Balmosul este o mancare simpla si gustoasa ca la mama acasa. Daca nu credeti, intrebati-l pe baiatul meu !!!! Balmosul...
Balmos cu salata de castravetiDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii