1. Povestile marilor iubiri sunt cele mai captivante dintre istorisiri. Va amintiti cum v-ati indragostit de bucatarie Este mult de atunci, dar prima iubire nu se uită. Aveam 14 ani când am gatit pentru nişte prieteni ai părinţilor mei, o specialitate eleveţiană „Berner Platte“ - Platou ca la Berna. A fost un sentiment extraordinar, când toţi mi-au spus cât de bine reuşisem să o prepar. Acesta a fost şi este motivul pentru care îmi place să găteasc - satisfacţia pe care o am când oaspeţii mei îmi mulţumesc şi văd că le-a plăcut. 2. Mai mult decat un bucatar foarte priceput, sunteti si un om al spectacolului, cum v-a venit ideea de a va transforma gatitul intr-un spectacol public admirat si aplaudat? Treaba cu televiziunea a venit, ca şi multe altele, oarecum din întâmplare. Fiecărui om îi place să-şi arate iubirea, iar pentru mine asta este gătitul. Este frumos şi face plăcere să arăţi altor oameni cât este de simplu şi câtă bucurie aduce gătitul. Tot ceea ce se face cu pasiune, se face mai bine, iar pentru mine gătitul este o pasiune. 3. Bucataria elvetiana este mai putin cunoscuta romanilor decat indeprtatele bucatarii exotice, aveti o explicatie pentru acest lucru? Bucătăria elveţiană este ceva mai dificilă decât alte bucătării, din cauza ingredientelor. Acestea se găsesc doar de curând în comerţul din România. Pe de altă parte, este totuşi mai apropiată de bucătăria românească, fiindcă şi în Elveţia sunt fermieri şi gătim cu ingredientele locale, doar că modul de preparare, condimentele sunt diferite. 4. Si pentru ca stim foarte putine despre cum si ce mananca elvetienii, ne puteti dezvalui cateva trasaturi specifice ale bucatariei elvetiene? Interesant este că avem multe preparate asemănătoare, şi în Elveţia se fac „sarmale“, numite aici „Kabiswickel“ (rulouri de varză) sau mămăligă numită „Polenta“. Dar prelucrăm mai multe ingrediente şi avem un sortiment mai mare de condimente. Gătim cu mult mai multe ierburi aromate. 5. De ce Romania? Pentru mine România este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, oamenii sunt foarte prietenoşi şi generoşi. Mai ales la ţară, oamenii sunt şi acum foarte bucuroşi de oaspeţi. Românul este cea mai primitoare gazdă, din păcate doar „acasă la el”. Mă bucur întotdeauna când sunt primit cu inima deschisă, iar în România, la ţară, asta se întâmplă cel mai adesea. Dar mi-am găsit aici în Bucureşti şi soţia, având o căsnicie foarte fericită. Ea mi-a dat posibilitatea să-mi realizez visele ca bucătar. 6. Cum se intelege bucataria romaneasca cu cea elvetiana? Exista puncte tangente? Si care sunt cele mai mari diferente? În fond toti avem aceleasi origini , iar în piaţă se găsesc aceleaşi ingrediente: cartofi, morcovi, ţelină, praz şi tomate. Şi carnea este aceeaşi, în Elveţia se foloseşte mai mult carne de porc şi de vită. De aceea este posibil şi foarte simplu să fie combinate şi adaptate reţetele. Este nevoie doar de cunoştinţe bune de merceologie pentru a realiza o bună armonizare. 7. Care dintre bucatele romanesti suna cel mai familiar pentru elvetieni? După cum am spus, sarmale, mici (Cevavpcici), dar şi tocătură (Voressen), ficat, şi alte preparate sunt cunoscute la noi, dar se prepară adesea diferit. De exemplu supele nu se acresc cu borş, ci sunt mai dulci. 8. Am fi curiosi sa aflam de la un maestru al bucatariei elvetiene, care ar fi felurile dvs. preferate din bucataria romaneasca (daca exista desigur)? Ha,ha, sigur că există, mai multe decât vă închipuiţi. Îmi place să mănânc mici, sarmale bune, saramură de peşte, ciorbă de burtă si multe altele, dar să nu fie prea grase. Apoi pentru mine este mereu o experienţă deosebită să cumpăr din piaţă, în funcţie de sezon, legume proaspete româneşti. 9. Si cele mai frumoase reusite culinare personale? A fost pentru mine mereu o provocare să gătesc preparate elveţiene cu produse româneşti, iar în prima emisiunea TV (Hai să bucătărim) am gătit pentru români cu produse româneşti şi am avut mult succes. Este mereu ceva frumos, să fii respectat ca străin, chiar dacă modul de preparare este unul diferit. 10. Ce sfaturi ati avea pentru bucatarii amatori din Romania? Ar fi unele de spus, dar cel mai important lucru este, respectaţi produsele pe care le folosiţi, doar astfel ele îşi dezvăluie deplina savoare, cu alte cuvinte folosiţi produsele când este sezonul lor, în special legume şi fructe. Folosiţi condimente cu ceva mai multă reţinere, pentru ca produsele de bază să aibă o şansă de a fi percepute. 11. Daca doriti sa transmiteti un mesaj pentru utilizatorii culinar.ro, am fi bucurosi sa-l auzim. Continuaţi tot aşa, nu este nimic greşit dacă vine din inimă. Tocmai asta este frumos la gătit, este o artă şi deci nu există limite pentru fantezie. Fiţi creativi şi experimentaţi ceea ce iubiţi. Valabil pentru orice femeie sau bărbat care găteşte din pasiune.
Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...
Tort cu crema de branza si dovleac placintarDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiAceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...
Aluat dulce pentru placinta• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazareO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietajRetete usoare de Primavara!
Chec aperitiv cu urzici proaspeteMere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Comentarii