De vorba cu Jakob Hausmann

1. Povestile marilor iubiri sunt cele mai captivante dintre istorisiri. Va amintiti cum v-ati indragostit de bucatarie Este mult de atunci, dar prima iubire nu se uită. Aveam 14 ani când am gatit pentru nişte prieteni ai părinţilor mei, o specialitate eleveţiană  „Berner Platte“  - Platou ca la Berna. A fost un sentiment extraordinar, când toţi mi-au spus cât de bine reuşisem să o prepar. Acesta a fost şi este motivul pentru care îmi place să găteasc - satisfacţia pe care o am când oaspeţii  mei îmi mulţumesc şi văd că le-a plăcut.   2. Mai mult decat un bucatar foarte priceput, sunteti si un om al spectacolului, cum v-a venit ideea de a va transforma gatitul intr-un spectacol public admirat si aplaudat? Treaba  cu televiziunea a venit, ca şi multe altele, oarecum din întâmplare. Fiecărui om îi place să-şi arate iubirea, iar pentru mine asta este gătitul. Este frumos şi face plăcere să arăţi altor oameni cât este de simplu şi câtă bucurie aduce gătitul. Tot ceea ce se face cu pasiune, se face mai bine, iar pentru mine gătitul este o pasiune.   3. Bucataria elvetiana este mai putin cunoscuta romanilor decat indeprtatele bucatarii exotice, aveti o explicatie pentru acest lucru? Bucătăria elveţiană este ceva mai dificilă decât alte bucătării, din cauza ingredientelor. Acestea se găsesc doar de curând în comerţul din România. Pe de altă parte, este totuşi mai apropiată de bucătăria românească, fiindcă şi în Elveţia sunt fermieri   şi gătim cu ingredientele locale, doar că modul de preparare, condimentele sunt diferite.   4. Si pentru ca stim foarte putine despre cum si ce mananca elvetienii, ne puteti dezvalui cateva trasaturi specifice ale bucatariei elvetiene? Interesant este că avem multe preparate asemănătoare, şi în Elveţia se fac „sarmale“, numite aici „Kabiswickel“ (rulouri de varză) sau mămăligă numită „Polenta“. Dar prelucrăm mai multe ingrediente şi avem un sortiment mai mare de condimente. Gătim cu mult mai multe ierburi aromate.   5. De ce Romania? Pentru mine România este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, oamenii sunt foarte prietenoşi şi generoşi. Mai ales la ţară, oamenii sunt şi acum foarte bucuroşi de oaspeţi. Românul este cea mai primitoare gazdă, din păcate doar „acasă la el”. Mă bucur întotdeauna când sunt primit cu inima deschisă, iar în România, la ţară, asta se întâmplă cel mai adesea. Dar mi-am găsit aici în Bucureşti şi soţia, având o căsnicie foarte fericită. Ea mi-a dat posibilitatea să-mi realizez visele ca bucătar.   6. Cum se intelege bucataria romaneasca cu cea elvetiana? Exista puncte tangente? Si care sunt cele mai mari diferente? În fond toti avem aceleasi origini , iar în piaţă se găsesc aceleaşi ingrediente: cartofi, morcovi, ţelină, praz şi tomate. Şi carnea este aceeaşi, în Elveţia se foloseşte mai mult carne de porc şi de vită. De aceea este posibil şi foarte simplu să fie combinate şi adaptate reţetele. Este nevoie doar de cunoştinţe bune de merceologie pentru a realiza o bună armonizare. 7. Care dintre bucatele romanesti suna cel mai familiar pentru elvetieni? După cum am spus,  sarmale, mici (Cevavpcici), dar şi tocătură (Voressen),  ficat, şi alte preparate sunt cunoscute la noi, dar se prepară adesea diferit. De exemplu supele nu se acresc cu borş, ci sunt mai  dulci.   8. Am fi curiosi sa aflam de la un maestru al bucatariei elvetiene, care ar fi felurile dvs. preferate din bucataria romaneasca (daca exista desigur)? Ha,ha, sigur că există, mai multe decât vă închipuiţi. Îmi place să mănânc mici, sarmale bune, saramură de peşte, ciorbă de burtă si multe altele, dar să nu fie prea grase.   Apoi pentru mine este mereu o experienţă deosebită să cumpăr din piaţă, în funcţie de sezon, legume proaspete româneşti.   9. Si cele mai frumoase reusite culinare personale? A fost pentru mine mereu o provocare să gătesc preparate elveţiene cu produse româneşti, iar în prima emisiunea TV (Hai să bucătărim) am gătit pentru români cu produse româneşti şi am avut mult succes. Este mereu ceva frumos, să fii respectat ca străin, chiar dacă modul de preparare este unul diferit. 10. Ce sfaturi ati avea pentru bucatarii amatori din Romania? Ar fi unele de spus, dar cel mai important lucru este, respectaţi produsele pe care le folosiţi, doar astfel ele îşi dezvăluie deplina savoare, cu alte cuvinte folosiţi produsele când este sezonul lor, în special legume şi fructe.  Folosiţi condimente cu ceva mai multă reţinere, pentru ca produsele de bază să aibă o şansă de a fi percepute.   11. Daca doriti sa transmiteti un mesaj pentru utilizatorii culinar.ro, am fi bucurosi sa-l auzim. Continuaţi tot aşa, nu este nimic greşit dacă vine din inimă. Tocmai asta este frumos la gătit, este o artă şi deci nu există limite pentru fantezie. Fiţi creativi şi experimentaţi ceea ce iubiţi.  Valabil pentru orice femeie sau bărbat care găteşte din pasiune.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Cele mai apreciate rețete
Foietaj cu mere
1
Prajituri

Foietaj cu mere

Intinde foietajul si taie 8 patrate de 10 x 10 cm. Decojeste merele, taie-le in doua, indeparteaza miezul si taie-le...

Foietaj cu mere
Varza de primavara
2
Mancaruri cu varza

Varza de primavara

Varza dulce se taie subtire, se freaca cu sare si se lasa 10-15 minute, se strecoara si se pune la calit cu ulei sau untura,...

Varza de primavara
Pachetele de primavara cu foi de orez
3
Aperitive cu legume

Pachetele de primavara cu foi de orez

Un gust dulce pikant ne-au cucerit pe deplin, iar faptul ca se lucreaza asa de usor cu foile de orez pe mine m-a incantat si...

Pachetele de primavara cu foi de orez
Chec din albusuri
4
Checuri

Chec din albusuri

Albusurile se bat tare, adaugandu-se zeama de lamaie. Se bat in continuare cu zaharul (pudra), iaurtul si la sfarsit cu...

Chec din albusuri
Dulceata de castane
5
Conserve de fructe

Dulceata de castane

Sunt sigura ca nu ati incercat aceasta reteta de dulceata de castane. Noi mancam castane fierte, coapte, piure, in diferite...

Dulceata de castane
Parteneri
Desert tort Seherezada cu fructe de padure
Bucataras.RO

Desert tort Seherezada cu fructe de padure

Eduard, Zmeul mijlociu a vrut, de fapt a fost provocat sa prepare un desert si a ajuns la aceasta reteta  Cunoscand-o...

Desert tort Seherezada cu fructe de padure
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Inghetata cu Branza si Capsuni
ReteteCulinare.RO

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni