Andreea, autoarea blogului culinar Andreea's Chinese Food ne sa ne oprim din iuresul zilnic si sa ne gandim cum putem contribui oprirea unui fenomen al zilelor noastre, de care fiecare dintre noi este responsabil - risipa alimentara:
Atunci cand vine vorba despre mancare, multi dintre noi se gandesc cum sa faca sa procure cele mai bune si cele mai proaspete alimente. In plus, daca am si dat peste un stoc bun de alimente bune si proaspete, dupa cum ziceam, suntem intotdeauna tentati sa ne procuram mai mult decat avem nevoie, caci nu stim niciodata, poate maine nu mai gasim!
Desi traim intr-o lume in care alimente si hrana de baza se gasesc mai peste tot, inca suntem tentati sa facem stocuri peste stocuri, rezerve peste rezerve si depozite cat mai mari de alimente. Daca ar fi sa facem o comparatie cu anii '90, sa zicem, observam faptul ca forma si dimensiunea frigiderelor s-a schimbat considerabil. In zilele noastre, frigiderul, depozitarul cel mai important de la noi din casa, are o capacitate mult mai mare fata de acum 20 de ani. Congelatoarele s-au marit si ele considerabil si par sa nu se opreasca aici! Oare de ce se intampla acest lucru? Ce ne impinge pe noi sa umplem aceste cutii frigorifice si de ce?
Industria alimentara si impactul social al zilelelor noastre ne face sa gandim eronat, sa avem impresia ca in curand se termina orice farama de mancare si ca daca nu cumparam astazi cat mai multe alimente, maine murim de foame!
Gandul acesta irational, senzatia de a face mereu stoc de alimente in casa ne impinge mereu sa cumparam mai mult decat am avea nevoie in mod normal. Si dupa ce reusim sa depozitam atatea alimente in casa, realizam cu stupoare ca de fapt, avem deja alte alimente pe cale sa expire sau deja expirate.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura arata faptul ca o treime din intreaga productie de alimente mondiala se pierde sau se risipeste. Asta nu inseamna doar o pierdere economica, inseamna ca toate resursele utilizate pentru cresterea, procesarea, ambalarea, transportul si comercializarea alimentelor sunt deja pierdute. In timp ce aproape 1 miliard de oameni nu au ce manca, 1500 de tone de alimente se transforma in deseuri chiar in acest moment!
Desi, aceste cifre reiesite din statistici sunt de-a dreptul terifiante, s-a constatat cu stupoare faptul ca de la producatori la consumatori, prin transportatori, distribuitori, controlori sau procesatori cei mai risipitori suntem...chiar noi, consumatorii! Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea de deseuri alimentare.
Tot cercetarile Uniunii Europene spun ca adoptarea unui stil de viata sustenabil ar putea aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie.
Prin urmare, NOI suntem primii care putem opri risipa alimentara!
In fiecare an, pe data de 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi importanta in care aducem la cunostinta consumatorilor cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Astazi, ma alatur si eu campaniei Stop risipa alimentara si odata cu sir de articole pe care le voi scrie incepand de astazi, promit solemn sa fiu mult mai atenta la tipurile de alimentele cumparate, la cantitatile de alimente pe care mi le procur in fiecare zi si mai ales promit sa risipesc din ce in ce mai putina mancare.
De aceea, cu foarte mare drag am acceptat campania initiata de Culinar.ro si FoodSaver, in cadrul careia am avut ocazia sa testez unul dintre cele mai bune produse de vidare si sigilare a alimentelor.
Ce este FoodSaver?
Un aparat ce mentine alimentele mai mult timp prin ambalare in vid. Expunerea la aer face ca alimentele sa-si piarda proprietatile nutritive si gustul. FoodSaver elimina aerul si conserva gustul, calitatea alimentelor si pastreaza valorile nutritive ale acestora.
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjelDe obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...
Iahnie de fasole cu afumatura si carnatiPentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...
Musaca in stil grecescO mancare usoara, satioasa si gustoasa! Retete dietetice
Paste integrale cu carne de pui in sos de rosiiRogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...
Rogolah, cornulete foarte fragede1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...
Tort cu branza si friscaSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii