DE CE risipim alimente si de ce aruncam mancarea?

DE CE risipim alimente si de ce aruncam mancarea?

Andreea, autoarea blogului culinar Andreea's Chinese Food ne sa ne oprim din iuresul zilnic si sa ne gandim cum putem contribui oprirea unui fenomen al zilelor noastre, de care fiecare dintre noi este responsabil - risipa alimentara:


Atunci cand vine vorba despre mancare, multi dintre noi se gandesc cum sa faca sa procure cele mai bune si cele mai proaspete alimente. In plus, daca am si dat peste un stoc bun de alimente bune si proaspete, dupa cum ziceam, suntem intotdeauna tentati sa ne procuram mai mult decat avem nevoie, caci nu stim niciodata, poate maine nu mai gasim!


Desi traim intr-o lume in care alimente si hrana de baza se gasesc mai peste tot, inca suntem tentati sa facem stocuri peste stocuri, rezerve peste rezerve si depozite cat mai mari de alimente. Daca ar fi sa facem o comparatie cu anii '90, sa zicem, observam faptul ca forma si dimensiunea frigiderelor s-a schimbat considerabil. In zilele noastre, frigiderul, depozitarul cel mai important de la noi din casa, are o capacitate mult mai mare fata de acum 20 de ani. Congelatoarele s-au marit si ele considerabil si par sa nu se opreasca aici! Oare de ce se intampla acest lucru? Ce ne impinge pe noi sa umplem aceste cutii frigorifice si de ce?

Industria alimentara si impactul social al zilelelor noastre ne face sa gandim eronat, sa avem impresia ca in curand se termina orice farama de mancare si ca daca nu cumparam astazi cat mai multe alimente, maine murim de foame!
Gandul acesta irational, senzatia de a face mereu stoc de alimente in casa ne impinge mereu sa cumparam mai mult decat am avea nevoie in mod normal. Si dupa ce reusim sa depozitam atatea alimente in casa, realizam cu stupoare ca de fapt, avem deja alte alimente pe cale sa expire sau deja expirate.


Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura arata faptul ca o treime din intreaga productie de alimente mondiala se pierde sau se risipeste. Asta nu inseamna doar o pierdere economica, inseamna ca toate resursele utilizate pentru cresterea, procesarea, ambalarea, transportul si comercializarea alimentelor sunt deja pierdute. In timp ce aproape 1 miliard de oameni nu au ce manca, 1500 de tone de alimente se transforma in deseuri chiar in acest moment!


Desi, aceste cifre reiesite din statistici sunt de-a dreptul terifiante, s-a constatat cu stupoare faptul ca de la producatori la consumatori, prin transportatori, distribuitori, controlori sau procesatori cei mai risipitori suntem...chiar noi, consumatorii! Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea de deseuri alimentare.
Tot cercetarile Uniunii Europene spun ca adoptarea unui stil de viata sustenabil ar putea aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie.


Prin urmare, NOI suntem primii care putem opri risipa alimentara!
In fiecare an, pe data de 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi importanta in care aducem la cunostinta consumatorilor cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Astazi, ma alatur si eu campaniei Stop risipa alimentara si odata cu sir de articole pe care le voi scrie incepand de astazi, promit solemn sa fiu mult mai atenta la tipurile de alimentele cumparate, la cantitatile de alimente pe care mi le procur in fiecare zi si mai ales promit sa risipesc din ce in ce mai putina mancare.
De aceea, cu foarte mare drag am acceptat campania initiata de Culinar.ro si FoodSaver, in cadrul careia am avut ocazia sa testez unul dintre cele mai bune produse de vidare si sigilare a alimentelor.


Ce este FoodSaver?

Un aparat ce mentine alimentele mai mult timp prin ambalare in vid. Expunerea la aer face ca alimentele sa-si piarda proprietatile nutritive si gustul. FoodSaver elimina aerul si conserva gustul, calitatea alimentelor si pastreaza valorile nutritive ale acestora.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Cele mai apreciate rețete
Chiftele din carne si legume, la cuptor
1
Aperitive cu carne

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Prajitura cu cirese (visine) pentru copii
2
Dulciuri

Prajitura cu cirese (visine) pentru copii

Prajitura cu cirese sau visine este foarte usor de preparat, este ideala pentru momentele in care doresti sa faci rapid un...

Prajitura cu cirese (visine) pentru copii
Cheesecake cu capsuni
3
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului. Pofta buna!

Cheesecake cu capsuni
Desert prajitura cu capsuni
4
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
5
Retete fara gluten

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care creşte în ţările calde. Acesta poartă numele de...

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
Parteneri
Desert inghetata de portocale, lamaie si fructe de padure
Bucataras.RO

Desert inghetata de portocale, lamaie si fructe de padure

 Așa cum am promis, nu vă las la greu pe căldurile acestea! Bine, mergea rețeta mea poate ieri pentru că astăzi la...

Desert inghetata de portocale, lamaie si fructe de padure
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Varza noua calita in tuci
ReteteCulinare.RO

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate