Andreea, autoarea blogului culinar Andreea's Chinese Food ne sa ne oprim din iuresul zilnic si sa ne gandim cum putem contribui oprirea unui fenomen al zilelor noastre, de care fiecare dintre noi este responsabil - risipa alimentara:
Atunci cand vine vorba despre mancare, multi dintre noi se gandesc cum sa faca sa procure cele mai bune si cele mai proaspete alimente. In plus, daca am si dat peste un stoc bun de alimente bune si proaspete, dupa cum ziceam, suntem intotdeauna tentati sa ne procuram mai mult decat avem nevoie, caci nu stim niciodata, poate maine nu mai gasim!
Desi traim intr-o lume in care alimente si hrana de baza se gasesc mai peste tot, inca suntem tentati sa facem stocuri peste stocuri, rezerve peste rezerve si depozite cat mai mari de alimente. Daca ar fi sa facem o comparatie cu anii '90, sa zicem, observam faptul ca forma si dimensiunea frigiderelor s-a schimbat considerabil. In zilele noastre, frigiderul, depozitarul cel mai important de la noi din casa, are o capacitate mult mai mare fata de acum 20 de ani. Congelatoarele s-au marit si ele considerabil si par sa nu se opreasca aici! Oare de ce se intampla acest lucru? Ce ne impinge pe noi sa umplem aceste cutii frigorifice si de ce?
Industria alimentara si impactul social al zilelelor noastre ne face sa gandim eronat, sa avem impresia ca in curand se termina orice farama de mancare si ca daca nu cumparam astazi cat mai multe alimente, maine murim de foame!
Gandul acesta irational, senzatia de a face mereu stoc de alimente in casa ne impinge mereu sa cumparam mai mult decat am avea nevoie in mod normal. Si dupa ce reusim sa depozitam atatea alimente in casa, realizam cu stupoare ca de fapt, avem deja alte alimente pe cale sa expire sau deja expirate.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura arata faptul ca o treime din intreaga productie de alimente mondiala se pierde sau se risipeste. Asta nu inseamna doar o pierdere economica, inseamna ca toate resursele utilizate pentru cresterea, procesarea, ambalarea, transportul si comercializarea alimentelor sunt deja pierdute. In timp ce aproape 1 miliard de oameni nu au ce manca, 1500 de tone de alimente se transforma in deseuri chiar in acest moment!
Desi, aceste cifre reiesite din statistici sunt de-a dreptul terifiante, s-a constatat cu stupoare faptul ca de la producatori la consumatori, prin transportatori, distribuitori, controlori sau procesatori cei mai risipitori suntem...chiar noi, consumatorii! Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea de deseuri alimentare.
Tot cercetarile Uniunii Europene spun ca adoptarea unui stil de viata sustenabil ar putea aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie.
Prin urmare, NOI suntem primii care putem opri risipa alimentara!
In fiecare an, pe data de 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi importanta in care aducem la cunostinta consumatorilor cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Astazi, ma alatur si eu campaniei Stop risipa alimentara si odata cu sir de articole pe care le voi scrie incepand de astazi, promit solemn sa fiu mult mai atenta la tipurile de alimentele cumparate, la cantitatile de alimente pe care mi le procur in fiecare zi si mai ales promit sa risipesc din ce in ce mai putina mancare.
De aceea, cu foarte mare drag am acceptat campania initiata de Culinar.ro si FoodSaver, in cadrul careia am avut ocazia sa testez unul dintre cele mai bune produse de vidare si sigilare a alimentelor.
Ce este FoodSaver?
Un aparat ce mentine alimentele mai mult timp prin ambalare in vid. Expunerea la aer face ca alimentele sa-si piarda proprietatile nutritive si gustul. FoodSaver elimina aerul si conserva gustul, calitatea alimentelor si pastreaza valorile nutritive ale acestora.
Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiSe potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de friscaO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeO prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului.
Cheesecake cu capsuniDin categoria retetelor simple si de post, cred ca pastele se incadreaza cel mai bine, pentru ca se prepara cel mai usor si...
Paste cu sos de rosii si legume mexicaneReteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...
Gem de capsuni cu menta
Comentarii