Andreea, autoarea blogului culinar Andreea's Chinese Food ne sa ne oprim din iuresul zilnic si sa ne gandim cum putem contribui oprirea unui fenomen al zilelor noastre, de care fiecare dintre noi este responsabil - risipa alimentara:
Atunci cand vine vorba despre mancare, multi dintre noi se gandesc cum sa faca sa procure cele mai bune si cele mai proaspete alimente. In plus, daca am si dat peste un stoc bun de alimente bune si proaspete, dupa cum ziceam, suntem intotdeauna tentati sa ne procuram mai mult decat avem nevoie, caci nu stim niciodata, poate maine nu mai gasim!
Desi traim intr-o lume in care alimente si hrana de baza se gasesc mai peste tot, inca suntem tentati sa facem stocuri peste stocuri, rezerve peste rezerve si depozite cat mai mari de alimente. Daca ar fi sa facem o comparatie cu anii '90, sa zicem, observam faptul ca forma si dimensiunea frigiderelor s-a schimbat considerabil. In zilele noastre, frigiderul, depozitarul cel mai important de la noi din casa, are o capacitate mult mai mare fata de acum 20 de ani. Congelatoarele s-au marit si ele considerabil si par sa nu se opreasca aici! Oare de ce se intampla acest lucru? Ce ne impinge pe noi sa umplem aceste cutii frigorifice si de ce?
Industria alimentara si impactul social al zilelelor noastre ne face sa gandim eronat, sa avem impresia ca in curand se termina orice farama de mancare si ca daca nu cumparam astazi cat mai multe alimente, maine murim de foame!
Gandul acesta irational, senzatia de a face mereu stoc de alimente in casa ne impinge mereu sa cumparam mai mult decat am avea nevoie in mod normal. Si dupa ce reusim sa depozitam atatea alimente in casa, realizam cu stupoare ca de fapt, avem deja alte alimente pe cale sa expire sau deja expirate.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura arata faptul ca o treime din intreaga productie de alimente mondiala se pierde sau se risipeste. Asta nu inseamna doar o pierdere economica, inseamna ca toate resursele utilizate pentru cresterea, procesarea, ambalarea, transportul si comercializarea alimentelor sunt deja pierdute. In timp ce aproape 1 miliard de oameni nu au ce manca, 1500 de tone de alimente se transforma in deseuri chiar in acest moment!
Desi, aceste cifre reiesite din statistici sunt de-a dreptul terifiante, s-a constatat cu stupoare faptul ca de la producatori la consumatori, prin transportatori, distribuitori, controlori sau procesatori cei mai risipitori suntem...chiar noi, consumatorii! Cercetarile Uniunii Europene arata ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea de deseuri alimentare.
Tot cercetarile Uniunii Europene spun ca adoptarea unui stil de viata sustenabil ar putea aduce economii, lunar, in medie, de 17,5% la bugetul de care dispune o familie.
Prin urmare, NOI suntem primii care putem opri risipa alimentara!
In fiecare an, pe data de 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi importanta in care aducem la cunostinta consumatorilor cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Astazi, ma alatur si eu campaniei Stop risipa alimentara si odata cu sir de articole pe care le voi scrie incepand de astazi, promit solemn sa fiu mult mai atenta la tipurile de alimentele cumparate, la cantitatile de alimente pe care mi le procur in fiecare zi si mai ales promit sa risipesc din ce in ce mai putina mancare.
De aceea, cu foarte mare drag am acceptat campania initiata de Culinar.ro si FoodSaver, in cadrul careia am avut ocazia sa testez unul dintre cele mai bune produse de vidare si sigilare a alimentelor.
Ce este FoodSaver?
Un aparat ce mentine alimentele mai mult timp prin ambalare in vid. Expunerea la aer face ca alimentele sa-si piarda proprietatile nutritive si gustul. FoodSaver elimina aerul si conserva gustul, calitatea alimentelor si pastreaza valorile nutritive ale acestora.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPe linga ciorba am mai facut o portie de pizza de asta data cu miez de lapte pe linga toate celelalte bunatati :buna tare...
Pizza cu muschi file de porc,salam,carnat si miez de lapteIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii