Pogaci cu jumari

O reteta care imi este draga si care in perioada de iarna se pregateste destul de des .

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Pogaci cu jumari

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -200 ml smantana
  • -100 ml zer sau lapte
  • -25 gr drojdie
  • -2 linguri jumari macinate pt aluat +4 linguri de jumari pentru uns foile
  • -1 lingura Untura
  • -sare
  • -1 lingurita zahar
  • -2 oua pentru aluat +1 pentru uns
  • Optional: chimen, susan

Mod de preparare

Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute.

Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri de jumari, untura, ouale batute usor cu furculita si la final zerul cu drojdia.

Framantam un aluat dens si nelipicos si lasam la loc caldut sa creasca cam o ora.

Trebuie sa creasca bine. Daca in incapere nu este cald se poate pune 40 gr drojdie.

Cand a crescut impartim aluatul in doua partie egale. Intindem prima parte , o ungem cu jumari (1 lingura ar trebui sa fie de ajuns, dar depinde de marimea aluatului) si o impaturim aducand marginile una peste alta. Lasam sa stea 15 minute . Pana cand prima parte se odihneste intindem ce-a de-a doua . Dupa 15 minute intindem din nou prima parte si ungem din nou cu o lingura de jumari, impachetam din nou si lasam sa se odihneasca.

Procedam la fel si cu cealalta parte. Pregatim tavile cu foaie de copt . Intindem primul aluat si taiem rotunde sau cu orice alta forma doriti. Asezam pe tava cu putin loc intre ele, acoperim cu un prosop si lasam sa stea putin . Intindem si taiem pana cand terminam tot aluatul . Ungem fiecare bucata cu oua si impungem usor cu furculita de cateva ori. Dam tavile la cuptorul incins la 180 grade pana se rumenesc usor. Se poate presara deasupra chimen, susan sau seminte de floarea soarelui .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Plachie de crap
4
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap
Ghiveci calugaresc de vinete
5
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete