Compot de prune

Prunele se spala sub jet de apa, li se scot coditele si se pun intregi sau jumatati pentru aspect. Apa impreuna cu zaharul si mirodeniile se pun pe fo

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Compot de prune

Ingrediente

  • 1 kg de prune
  • 250 g zahar
  • 800 ml apa
  • Un praf de scortisoara
  • Cateva cuisoare
  • Zeama unei lamai

Mod de preparare

Prunele se spala sub jet de apa, li se scot coditele si se pun intregi sau jumatati pentru aspect. Apa impreuna cu zaharul si mirodeniile se pun pe foc mic si se amesteca pana la dizolvare. La sfarsit adaugam si zeama de lamaie care ii da o aroma deosebita si este un bun conservant . Adaugam prunele cand clocoteste apa si le lasam pentru aproximativ un minut. Borcanele se inmoaie in apa fiarta cu detergent, se spala si se clatesc foarte bine dupa care se aseaza pe niste cutite. Fierbem apa si turnam cu ajutorul unui polonic de jur imprejurul gurii borcanelor si pe capace.Asezam frumos prunele in borcane de 800 lasand loc de vreo doua degete dupa care adaugam siropul caldut. Inchidem cu capace si strangem cu putere. Se sterilizeaza apoi borcanele prin fierbere in felul urmator: asezam ziare pe fundul unei oale mari si adaugam apa calduta spre fierbinte. Punem cate un borcan in apa si pe parcurs mai scoatem din apa daca este prea multa. Intre borcane se pun ziare pentru a nu se atinge intre ele. Apa trebuie sa ajunga pana la gatul borcanelor putin sub capac. Se acopera cu un servet si se tin pe foc mic cel putin ½ ora, se poate chiar mai mult. Timpul de fierbere se calculeaza din momentul in care incepe sa clocoteasca incet, sa se ridice bule deasupra. Se aseaza borcanele intr-o patura si se lasa pana a doua zi cand se "capacesc” frumos si se aseaza in camara. Pregatirea borcanelor pentru conserve este foarte importanta. Trebuie sa fie curate, clatite bine si sterilizate, astfel incat nu am avut niciodata probleme sa mi se strice.


Compotul se poate manca asa cum este sau se poate folosi la sosuri, prajituri sau salata de fructe.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Tort cu capsuni si mac
1
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
2
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
3
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Pui surpriza
4
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Se taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...

Pui surpriza
Cledne
5
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii