Bolo Rei, un cozonac special pentru Crăciun!

Bolo Rei sau Cozonacul Regelui se pregătește atât de Crăciun, cât și în fiecare zi de sărbătoare din an și îl poți găsi la toate brutăriile și patiseriile din Portugalia. Lusitanii sunt foarte mândri de acest preparat și îl gătesc cu dragoste și pasiune. Există chiar și concursuri de copt cel mai bun Bolo Rei din țară, dar și o tradiție în Lisabona, care m-a inspirat să prepar cel mai grozav cozonac cu fructe și nuci din lume.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Bolo Rei, un cozonac special pentru Crăciun!

Ingrediente

  • Un cub de drojdie
  • 3 căni cu făină
  • O lingură zahăr și 3 linguri lapte călduț
  • 150 g unt
  • 150 g zahăr
  • Un praf de sare
  • 4 ouă
  • Coaja de la o lămâie și o portocală
  • Stafide
  • nuci
  • migdale
  • fistic sau ce altceva îți place
  • Caise
  • prune
  • curmale uscate
  • Jeleu de fructe sau dulceață pentru decor
  • zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Dacă folosești fructe uscate la decor, înmoaie-le jumătate de oră într-un pahar de vin roșu dulce.

Eu am folosit doar curmale și stafide, în interiorul cozonacului.

Drojdia se amestecă bine cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte călduț. Se lasă 10 minute deoparte. Se adaugă făina și se mixează.

Se amestecă ouăle, zahărul, untul, un praf de sare, curmalele, stafidele și coaja de portocală și lămâie, iar acest mix se toarnă peste făină.

Eu am frământat aluatul cu spiralele de la mixer, timp de 15 minute, și a ieșit perfect: elastic și lipicios. Mai adaugă puțină făină dacă este prea moale. Aluatul se lasă la crescut, la căldură, acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de o oră.

Am folosit pentru copt o tigaie dry cooker din ceramică, însă tu poți folosi ce vrei, chiar și o tavă de tort sau de cozonac. Dacă alegi ultimele variante, unge tava sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.

Cuptorul se încălzește la treapta a 5-a.

Din aluatul crescut frumos se face o coroană și se așează în tavă. Mai lasă-l puțin să crească în volum (15 minute), apoi unge-l cu un ou bătut cu scorțișoară și decorează-l cu nuci, fructe uscate, semințe, jeleu de fructe și orice îți place.

Se coace la foc mediu cam 45 de minute, până devine auriu și apetisant.

Se servește rece, decorat cu dulceață (a mea a fost de căpșuni) și cu zahăr pudră vanilat. Merge perfect cu un vin dulce, roșu, sau cu lapte.

Această rețetă face parte din cartea The Perfect Taste – o călătorie gastronomică în jurul lumii. Am ales pentru această carte rețete tradiționale din 35 de țări, rețete pe care bunicile și mamele de pe 5 continente le pun pe mesele de sărbătoare sau le pregătesc celor dragi în momente speciale din viața lor.

Ce găsești în cartea mea?

Rețete de mic dejun și brunch, rețete delicioase pentru prânz, pentru cine rapide, pentru cine romantice sau pentru mese de sărbătoare. Preparate pe care localnicii lumii le pun pe masa de Crăciun. Tocănițe aromate, păine coaptă în casă, fursecuri, rețete vegetariene, rețete servite la marile restaurante ale lumii, paste, cozonac cu fructe si dulciuri de poveste.

Cartea o poți cumpăra de aici. Mulțumesc!

 

 

Text: Ioana Budeanu

Foto: Vlad Semen


Cozonacul pentru Craciun se servește rece, decorat cu dulceață (a mea a fost de căpșuni) și cu zahăr pudră vanilat. Merge perfect cu un vin dulce, roșu, sau cu lapte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Sos de cartofi
1
Sosuri albe

Sos de cartofi

In sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...

Sos de cartofi
Sos de castraveti cu smantana
2
Sosuri albe

Sos de castraveti cu smantana

Pentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...

Sos de castraveti cu smantana
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Tort cu frisca si fructe
4
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Sufleu de dovlecel cu legume
5
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce