Coroana de nuci si crema de ciocolata

Coroana de nuci si crema de ciocolata este un alt fel de cozonac pregatit special pentru masa de Craciun. Este un cozonac cu crema de ciocolata decorat cu fructe si nuci dupa bunul plac, perfect pentru masa de sarbatoare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Coroana de nuci si crema de ciocolata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 550 g faina
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 60 g unt
  • 250 ml lapte
  • 50 g custard powder (budinca de vanilie la plic)
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
  • coaja rasa de portocale (optional)
  • Crema de ciocolata:
  • 50 g pudra de migdale
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 1 ou (cca.50 g)
  • 30 g faina
  • 20 g cacao
  • In plus:
  • 3/4 cana nuci (jumatati)
  • 1/3 cana sirop de artar sau miere+2 linguri unt topit
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara ceva unt topit (cca.50 g
  • daca mai este nevoie se mai adauga)

Mod de preparare

Aceasta coroana cu nuci si crema de ciocolata este o alta forma de cozonac delicios perfect pentru Craciun.

Se incepe cu aluatul. Se face o maia : drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, apoi se adauga jumatate din laptele caldut si doua linguri de faina si se lasa la dopit cam 10 min. Ouale se mixeaza cu restul de zahar. Faina se amesteca cu praful de budinca. Dupa ce maiaua a crescut, se amesteca toate ingredientele si se framanta. La urma se pune untul topit si racit. Rezulta un aluat neted si elastic care se lasa la dospit cca. o ora.

Cat dospeste aluatul o ora, se face umplutura:

se mixeaza untul cu zaharul si oul, pana se cremuieste bine. Se adauga faina amestecata cu cacao si pudra de migdale. Se ruleaza (20 cm lungime) in film alimentar si se da la congelator sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie in 20 buc. care se fac bilute. Intr-o tava de bundtcake se pun la baza jumatatile de nuci, apoi se toarna siropul de artar+untul topit (2 linguri). Intr-o farfurie se amesteca zaharul cu scortisoara. Aluatul dospit se imparte in 20 bile, care se lasa 10 min.la odihna. Fiecare biluta de aluat se intinde putin circular, se pune o bila de crema...care apoi se acopera cu aluatul. Se mai topeste ceva unt intr-o craticioara. Fiecare bila se unge pe jumatate cu unt topit apoi se tavaleste prin zahar+scortisoara si se pune cu partea tavalita in sus in tava peste nuci+sirop artar.

Se pun 10 bilute astfel preparate pe primul rand, apoi celalalte 10 bilute se intercaleaza printre cele deja puse in tava, si formand randul al doilea. Se presara zaharul+scortisoara ramase si untul topit se toarna in fir subtire. Se lasa la dospit(acoperit), cca 30 min.

Cuptorul se preincalzeste la 200 C. Se pune tava in cuptor si se coace coroana pentru 10 min. la 200 C, apoi se scade temp. la 180 C. Si se mai lasa la copt cca. 20-25 min. Dupa ce s-a scos din cuptor se mai lasa 1 min. apoi se rastoarna pe platou. Coroana se poate infrumuseta cu fructe dupa placul si traditiile casei!


Coroana de Craciun cu nuci si crema de ciocolata se serveste dupa ce s-a racit pe masa de Craciun.

Reteta propusa de Daneza 13 Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Pui cu sparanghel si cartofi

Pui cu sparanghel si cartofi

In gradina a iesit sparanghelul si l-am cules in timp util de aceasta data . M-am tot uitat la retete mai deosebite cu...

Pui cu sparanghel si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Kombe, o alfel de placinta
2
Preparate sarate

Kombe, o alfel de placinta

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute; - laptele cu apa si drojdie...

Kombe, o alfel de placinta
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor
4
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor

Fragede, gustoase si simplu de preparat.

Pulpe de pui cu vin si usturoi la cuptor
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
5
Mancaruri de post

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Parteneri
Desert prajitura cu mere si nuci
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere si nuci

Dacă tot avem timp zic să pornim cuptoarele. Pentru această prăjitură delicioasă am avut ca sursă de inspirație o...

Desert prajitura cu mere si nuci
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Pui cu  usturoi si lamaie
ReteteCulinare.RO

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia