Coroana de nuci si crema de ciocolata

Coroana de nuci si crema de ciocolata este un alt fel de cozonac pregatit special pentru masa de Craciun. Este un cozonac cu crema de ciocolata decorat cu fructe si nuci dupa bunul plac, perfect pentru masa de sarbatoare.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Coroana de nuci si crema de ciocolata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 550 g faina
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 60 g unt
  • 250 ml lapte
  • 50 g custard powder (budinca de vanilie la plic)
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g uscata
  • coaja rasa de portocale (optional)
  • Crema de ciocolata:
  • 50 g pudra de migdale
  • 50 g zahar
  • 50 g unt
  • 1 ou (cca.50 g)
  • 30 g faina
  • 20 g cacao
  • In plus:
  • 3/4 cana nuci (jumatati)
  • 1/3 cana sirop de artar sau miere+2 linguri unt topit
  • 100 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara ceva unt topit (cca.50 g
  • daca mai este nevoie se mai adauga)

Mod de preparare

Aceasta coroana cu nuci si crema de ciocolata este o alta forma de cozonac delicios perfect pentru Craciun.

Se incepe cu aluatul. Se face o maia : drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, apoi se adauga jumatate din laptele caldut si doua linguri de faina si se lasa la dopit cam 10 min. Ouale se mixeaza cu restul de zahar. Faina se amesteca cu praful de budinca. Dupa ce maiaua a crescut, se amesteca toate ingredientele si se framanta. La urma se pune untul topit si racit. Rezulta un aluat neted si elastic care se lasa la dospit cca. o ora.

Cat dospeste aluatul o ora, se face umplutura:

se mixeaza untul cu zaharul si oul, pana se cremuieste bine. Se adauga faina amestecata cu cacao si pudra de migdale. Se ruleaza (20 cm lungime) in film alimentar si se da la congelator sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie in 20 buc. care se fac bilute. Intr-o tava de bundtcake se pun la baza jumatatile de nuci, apoi se toarna siropul de artar+untul topit (2 linguri). Intr-o farfurie se amesteca zaharul cu scortisoara. Aluatul dospit se imparte in 20 bile, care se lasa 10 min.la odihna. Fiecare biluta de aluat se intinde putin circular, se pune o bila de crema...care apoi se acopera cu aluatul. Se mai topeste ceva unt intr-o craticioara. Fiecare bila se unge pe jumatate cu unt topit apoi se tavaleste prin zahar+scortisoara si se pune cu partea tavalita in sus in tava peste nuci+sirop artar.

Se pun 10 bilute astfel preparate pe primul rand, apoi celalalte 10 bilute se intercaleaza printre cele deja puse in tava, si formand randul al doilea. Se presara zaharul+scortisoara ramase si untul topit se toarna in fir subtire. Se lasa la dospit(acoperit), cca 30 min.

Cuptorul se preincalzeste la 200 C. Se pune tava in cuptor si se coace coroana pentru 10 min. la 200 C, apoi se scade temp. la 180 C. Si se mai lasa la copt cca. 20-25 min. Dupa ce s-a scos din cuptor se mai lasa 1 min. apoi se rastoarna pe platou. Coroana se poate infrumuseta cu fructe dupa placul si traditiile casei!


Coroana de Craciun cu nuci si crema de ciocolata se serveste dupa ce s-a racit pe masa de Craciun.

Reteta propusa de Daneza 13 Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori