Coroana de nuci si crema de ciocolata este un alt fel de cozonac pregatit special pentru masa de Craciun. Este un cozonac cu crema de ciocolata decorat cu fructe si nuci dupa bunul plac, perfect pentru masa de sarbatoare.
Aceasta coroana cu nuci si crema de ciocolata este o alta forma de cozonac delicios perfect pentru Craciun.
Se incepe cu aluatul. Se face o maia : drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar, apoi se adauga jumatate din laptele caldut si doua linguri de faina si se lasa la dopit cam 10 min. Ouale se mixeaza cu restul de zahar. Faina se amesteca cu praful de budinca. Dupa ce maiaua a crescut, se amesteca toate ingredientele si se framanta. La urma se pune untul topit si racit. Rezulta un aluat neted si elastic care se lasa la dospit cca. o ora.
Cat dospeste aluatul o ora, se face umplutura:
se mixeaza untul cu zaharul si oul, pana se cremuieste bine. Se adauga faina amestecata cu cacao si pudra de migdale. Se ruleaza (20 cm lungime) in film alimentar si se da la congelator sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie in 20 buc. care se fac bilute. Intr-o tava de bundtcake se pun la baza jumatatile de nuci, apoi se toarna siropul de artar+untul topit (2 linguri). Intr-o farfurie se amesteca zaharul cu scortisoara. Aluatul dospit se imparte in 20 bile, care se lasa 10 min.la odihna. Fiecare biluta de aluat se intinde putin circular, se pune o bila de crema...care apoi se acopera cu aluatul. Se mai topeste ceva unt intr-o craticioara. Fiecare bila se unge pe jumatate cu unt topit apoi se tavaleste prin zahar+scortisoara si se pune cu partea tavalita in sus in tava peste nuci+sirop artar.
Se pun 10 bilute astfel preparate pe primul rand, apoi celalalte 10 bilute se intercaleaza printre cele deja puse in tava, si formand randul al doilea. Se presara zaharul+scortisoara ramase si untul topit se toarna in fir subtire. Se lasa la dospit(acoperit), cca 30 min.
Cuptorul se preincalzeste la 200 C. Se pune tava in cuptor si se coace coroana pentru 10 min. la 200 C, apoi se scade temp. la 180 C. Si se mai lasa la copt cca. 20-25 min. Dupa ce s-a scos din cuptor se mai lasa 1 min. apoi se rastoarna pe platou. Coroana se poate infrumuseta cu fructe dupa placul si traditiile casei!
Coroana de Craciun cu nuci si crema de ciocolata se serveste dupa ce s-a racit pe masa de Craciun.
Reteta propusa de Daneza 13 Pofta buna!
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjelAceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...
Prajitura alba cu crema de nessOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoRulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...
Rulada cu mere si scortisoaraPlachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.
Plachie de crapA fost un pranz mai bun decat ma asteptam, o combinatie de gusturi care ne-a incantat papilele gustative.
Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei coptiSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii