Cozonac

Galbenusurile le-am amestecat bine cu zahar, coaja rasa de lamaie si portocala, sare, esenta de rom si vanilie. Drojdia am inmuiat-o cu putin zahar,

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac

Ingrediente

  • 700 g faina
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ½ pachetel drojdie (63 g)
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • esenta de rom si vanilie
  • 3 linguri de ulei
  • putina sare
  • Pentru umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 100 g cacao
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte fierbinte
  • esenta de rom

Mod de preparare

Galbenusurile le-am amestecat bine cu zahar, coaja rasa de lamaie si portocala, sare, esenta de rom si vanilie.

Drojdia am inmuiat-o cu putin zahar, apoi am pus maiaua si amestecul cu oua totul in culcusul de faina si am framantat, punand din cand in cand unt topit, iar la final cele 3 linguri de ulei.

Am amestecat zaharul cu nuca si cacao, apoi am turnat laptele fierbinte, iar la final esenta de rom. Umplutura am impartit-o in doua si am uns cele 2 foi.

Am impletit cele 2 suluri, apoi le-am aranjat usor pe hartie de copt si le-am depozitat in cratita (nu am tava lunga, pentru cozonac), iar in mijloc am pus un borcan de 400 g, uns la exterior cu unt. Am lasat sa creasca, apoi am bagat oala la cuptorul preincalzit la 170ËšC, pentru o ora.

Am scos borcanul si am mai lasat inca 15 minute, dupa care am scos cozonacul din cratita, cu tot cu hartia de copt si l-am pus direct pe gratar, nu mi se parea suficient de copt. Tot atunci am presarat betisoare de ciocolata si zahar si dupa alte 15 minute l-am scos definitiv din cuptor.
Pofta buna!

Reteta Cozonac a fost propusa de foxyy pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Sarmalute moldovenesti in foi de vita
2
Mancaruri cu carne

Sarmalute moldovenesti in foi de vita

Sarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...

Sarmalute moldovenesti in foi de vita
American pancakes
3
Clatite

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
4
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
5
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia