Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale este o reteta delicioasa si parfumata de cozonac care poate fi pregatit cu orice ocazie.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Ingrediente

  • Pt.. aluat:
  • -275 gr unt
  • -575 gr faina alba
  • -250 gr zahar
  • -2 oua
  • -150 ml lapte cald
  • -1 ½ plicuri drojdie uscata
  • -200 gr. caise confiate
  • Pt. siropul de portocale
  • - 2 portocale
  • -150 ml apa
  • - coaja de la 1 lamaie
  • - sirop de menta (cca 50 ml)
  •  
  • - 100 gr
  • aluat fraged
  • pt. decor (optional)
  • - 1 ou batut (optional)

Mod de preparare

Am vazut mai demult aceasta idee de cozonac pe blogul Pe masa din bucatarie si mi-a placut atat de mult, incat am preluat partial ideea. Bineinteles ca nu puteam eu sa ma tin exact de-o reteta, fara s-o "amprentez" eu cu gusturile mele:)

Din toate ingredientele pt. aluat (mai putin caisele confiate, care se adauga la sfarsit) am framantat aluatul neted si elastic, pe care l-am lasat la crescut, pana si-a dublat volumul. Intre timp am preparat siropul de portocale. In primul rand am spalat citricele cu apa fiarta, ca sa scot chimicalele din coaja lor, mai ales ca avem nevoie de ele in sirop), Le-am decojit cu ajutorului cutitului special de decojit si am stors apoi sucul. Am pus la fiert apa cu sucul obtinut anterior si siropul de menta, pana s-a legat. Am stins focul si am adaugat coaja de portocale si lamaie, am pus capacul si am lasat siropul sa se raceasca.

M-am intors la aluatul meu de cozonac...si dupa ce am observat ca si-a dublat volumul, am intins o foaie maaare pe planseta si am presarat-o din belsug cu caise confiate maruntite. Am rulat foaia strans si am taiat capetele, pe care le-am lasat deoparte. Din sulul de aluat am taiat bucati mai mici, de cca 2,5 cm. Capetele de aluat taiate anterior au fost din nou framantate putin si au devenit o bila, pe care am asezat-o in mijlocul unei tavi te tort sub forma de inima (unsa se tapetata cu faina). In jurul acestei bile am dispus sulurile de aluat cu taietura in sus, ca sa se vada frumos sectiunea si culoarea caiselor.

Dupa ce am terminat de asezat aluatul in tava, am luat aluatul fraged si am modelat 2 trandafirasi si cateva frunzulite, pe care i-am asezat intre bucatile de aluat. Am lasat din nou cozonacul sa creasca, dupa care am pensulat sirop d portocale caldut si am dat la cuptor, la foc domol. In timpul coacerii am mai insiropat putin cozonacul (de vreo 2-3 ori), ca se aromatizeze bine. Dupa ce a trecut testul scobitorii, am uns cozonacul cu ou batut (pt. luciu) si am presarat zahar tos. Am mai lasat la cuptor inca 5 minute, dupa care am scos inimioara la racit pe un gratar.

Enjoy!

Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.


Am servit cozonacul cu caise si sirop de portocale pe masa de Paste, alaturi de celelalte preparate specifice.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tort cu frisca si fructe
1
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Sufleu de dovlecel cu legume
2
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Clafoutis cu cirese
3
Prajituri

Clafoutis cu cirese

Deserturi racoritoare de vara

Clafoutis cu cirese
Sos „Robert"
4
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos „Robert"

Se pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...

Sos „Robert"
Sos de cartofi
5
Sosuri albe

Sos de cartofi

In sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...

Sos de cartofi
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce