Cozonac cu nuca Dobre

Cozonacul cu nuca Dobre este recunoscut pentru cat este de delicios. Poti sa pregatesti aceasta reteta de cozonac cu nuca de Craciun sau pentru orice alta sarbatoare. Iti garantam ca vei avea cei mai buni cozonaci.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu nuca Dobre

Ingrediente

  • Pentru aluatul de cozonac:
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 10 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 1 varf cutit sare
  • un plic de 30 g zahar vanilat
  • 50 ml esenta de rom
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 200-250 ml ulei pentru framantat aluatul
  • Pentru umplutura de nuca:
  • 300 g nuci macinate
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri esenta de rom
  • o mana de stafide

Mod de preparare

Se pregatesc ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana (faina, zaharul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei). Se cerne faina intr-un castron mare. Se fierbe intr-o cratita 250 ml de lapte cu zaharul, apoi se lasa la racit.
Intr-o alta cratita se pregateste maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul si se lasa sa creasca la cald. Se face o adancitura in mijlocul fainii cernute si se adauga ingredientele in ordinea urmatoare: maiaua, care se amesteca putin, se adauga galbenusele frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar, untul topit si la sfarsit aromele(vanilia si romul), apoi se adauga coaja de lamaie si se framanta, adaugand ulei putin cate putin. Se framanta aluatul pana apar bule de aer in coca. Se lasa sa creasca aluatul pentru cozonac la cald circa 40 minute, dupa care se imparte coca in 4 (pentru tavi mai mici).


Cat aluatul creste se pregateste umplutura din nuci, zahar, cacao, esenta de rom, laptele cald si stafidele care au fost puse cel putin pentru 1/2 ora imbibate in lapte si rom si stoarse bine si se amesteca bine pana se obtine un amestec cremos. Se pune umplutura in fiecare bucata si se ruleaza ca un sul, se introduc capetele spre interior si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curenti de aer, se ung cu ou batut si se presara zahar.
Se dau la cuptor si se coc la foc mediu (150 grade C) timp de 40 min. Tavile se umplu pana la jumatate cu aluat, nu mai mult pentru ca la copt cozonacii cresc si daca s-a pus aluat mai mult de jumatatea tavii da pe afara. Pentru a evita arderea, se invelesc tavile cu folie de aluminiu, inainte de a introduce tavile in cuptor. Nu se deschide usa cuptorului de loc primele 20-25 minute. Se verifica cozonacii si atunci cand au prins o culoare frumoasa, se pune o folie de aluminiu sau o hartie umeda deasupra si se continua coacerea 40 min, depinde de cuptoare.


Cozonacii cu nuca Dobre se taie felii si se servesc ca desert alaturi de o ceasca de cafea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia