Cozonac cu smantana

Din aluatul de cozonacul cu smantana se intinde o foaie groasa de circa 0,5 cm si de marimea tavii in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fund.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 400 g aluat de cozonac (pentru un cozonac mijlociu)
  • 1/2 lingura unt pentru uns tava
  • Umplutura:
  • 750 g smantana
  • 2 linguri faina
  • 5 galbenusuri
  • 3 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingura rom
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Din aluatul de cozonacul cu smantana se intinde o foaie groasa de circa 0,5 cm si de marimea tavii in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fund. Din alte doua bucati se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se asaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca. Se pregateste dinainte umplutura din smantana, faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri spuma, o lingura de rom, zahar, un praf de sare, jumatate baton de vanilie si putina coaja de lamaie rasa. Se freaca galbenusurile cu zaharul si faina, se adauga albusurile, smantana si celelalte, si se toarna in forma, sa nu treaca insa peste marginea de aluat. Se unge marginea cu ou, se presara stafide si se da la cuptor. Cand este gata, cozonacul cu smantana se scoate din forma dupa ce s-a racit.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
1
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Tavalita glazurata de post
2
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Sos de castraveti cu smantana
3
Sosuri albe

Sos de castraveti cu smantana

Pentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...

Sos de castraveti cu smantana
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Tort cu frisca si fructe
5
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia