Cozonac moldovenesc

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din circa 2 lingu

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 12 oua
  • 220 gr unt
  • 320 ml lapte
  • 50 gr drojdie de calitate
  • 300 gr zahar
  • vanilie
  • rom 1/3 paharel
  • 5 gr sare
  • coaja de la o lamiie
  • 40 gr ulei
  • stafide si umplutura de cacao si nuca(cacao
  • zahar
  • nuca macinata
  • esenta de rom
  • stafide)

Mod de preparare

Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din circa 2 linguri faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatare din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framintat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framintarea pina cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e virtos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framinta bine. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pina la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cind aluatul a crescut cit inaltimea formei.cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se vor acoperi cu hirtie udata cu apa. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Cind coca a crescut bine, se iau pe rind bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pune in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hirtie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mina de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framintat si copt creste foarte inalt pina la 50 de cm. si cind se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avind multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.
Se serveste dupa dorinta: la micul dejun cu lapte, ca desert.....Este excelent cald, dupa 15-20 de minute dupa ce se scoate din cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure

E o toamna tarzie, perfecta pentru supe calde si delicioase. Pentru ca ador dovleacul, dar si ciupercile, si pentru ca mi-am...

Supa crema de dovleac copt, cu ciuperci de padure
Rulada de porc cu sos picant de prune

Rulada de porc cu sos picant de prune

• scoateti samburii din prunele proaspete si mixatii-le impreuna cu menta proaspata• puneti vinul la redus pe foc, impreuna

Rulada de porc cu sos picant de prune
Cele mai apreciate rețete
Conserva de peste cu legume pentru iarna
1
Conserve de iarna

Conserva de peste cu legume pentru iarna

Ador pestele iar de când am descoperit aceasta reteta am renunțat sa mai cumpăr conserve din comerț.

Conserva de peste cu legume pentru iarna
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
2
Torturi

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Prajitura cu mere
3
Prajituri

Prajitura cu mere

Eu am inceput cu merele. Le-am curatat si le-am dat pe razatoare, le-am scurs de zeama si le-am pus la calit impreuna cu...

Prajitura cu mere
Sos de hrean cu iaurt
4
Sosuri reci

Sos de hrean cu iaurt

Se rade hreanul pe razatoarea cu gauri mici, se amesteca cu o lingurita de sare si se lasa pana a 2-a zi cand se introduce in...

Sos de hrean cu iaurt
Crap la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Crap la cuptor

Aceasta reteta de crap la cuptor este delicioasa si merge de minune pentru zilele de week-end, mai ales langa o mamaliguta...

Crap la cuptor
Parteneri
Tort de piscoturi cu zmeura si visine
Bucataras.RO

Tort de piscoturi cu zmeura si visine

Acu o saptamana a fost ziua mamei mele careia ii doresc multa, multa sanatate si o viata lunga si linistita cu putere de...

Tort de piscoturi cu zmeura si visine
Strudel cu mere
Gustos.RO

Strudel cu mere

Reteta de strudel cu mere. Strude cu mere si foi de placinta. Strudel cu mere, nuci si scortisoara. Retete cu mere. Deserturi...

Strudel cu mere
Ciorba Ardeleneasca de Porc
ReteteCulinare.RO

Ciorba Ardeleneasca de Porc

Ciorba Ardeleneasca de Porc