Cozonac moldovenesc

Cozonacul este cel mai des pregatit in ajunul marilor sarbatori bisericesti. Pentru aceasta reteta de cozonac moldovenesc aveti nevoie de faina, oua, zahar, iaurt, ulei, lapte, nuca si cacao.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1
  • 2 kg faina
  • 6 oua
  • 500 gr zahar
  • 300 gr iaurt
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 150 ml ulei
  • esente
  • sare
  • 200 ml lapte
  • Pentru umplutura:
  • 3 albusuri
  • 200-300 gr nuca
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri zahar
  • cateva linguri lapte

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si esentele. Se adauga in mijlocul fainii galbenusurile frecate, drojdia, jumatate din alburusile batute spuma, iaurtul si se framanta bine. Se adauga treptat laptele pana se formeaza un aluat de cozonac consistent. Se adauga cate putin ulei si se framanta cca 15-20 de minute. Se lasa apoi la crescut 1 ora, la cald. Jumatatea ramasa de albus se amesteca cu nuca macinata, cu 2 linguri de cacao, 8 linguri de zahar si cateva linguri de lapte. Se umple cozonacul moldovenesc cu aceasta compozitie, apoi se pune in tavi si se mai lasa la crescut o ora. Se introduce in cuptor si se lasa la copt o ora, la foc potrivit.


Se serveste cozonacul dupa ce s-au racit, taiat felii.

Alte retete de dulciuri:

Pasca cu ciocolata

Chec pufos

Clatite de post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci