Cozonac moldovenesc

Cozonacul este cel mai des pregatit in ajunul marilor sarbatori bisericesti. Pentru aceasta reteta de cozonac moldovenesc aveti nevoie de faina, oua, zahar, iaurt, ulei, lapte, nuca si cacao.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1
  • 2 kg faina
  • 6 oua
  • 500 gr zahar
  • 300 gr iaurt
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 150 ml ulei
  • esente
  • sare
  • 200 ml lapte
  • Pentru umplutura:
  • 3 albusuri
  • 200-300 gr nuca
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri zahar
  • cateva linguri lapte

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si esentele. Se adauga in mijlocul fainii galbenusurile frecate, drojdia, jumatate din alburusile batute spuma, iaurtul si se framanta bine. Se adauga treptat laptele pana se formeaza un aluat de cozonac consistent. Se adauga cate putin ulei si se framanta cca 15-20 de minute. Se lasa apoi la crescut 1 ora, la cald. Jumatatea ramasa de albus se amesteca cu nuca macinata, cu 2 linguri de cacao, 8 linguri de zahar si cateva linguri de lapte. Se umple cozonacul moldovenesc cu aceasta compozitie, apoi se pune in tavi si se mai lasa la crescut o ora. Se introduce in cuptor si se lasa la copt o ora, la foc potrivit.


Se serveste cozonacul dupa ce s-au racit, taiat felii.

Alte retete de dulciuri:

Pasca cu ciocolata

Chec pufos

Clatite de post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
4
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Desert tort Anka
Bucataras.RO

Desert tort Anka

Pentru ca sarbatorita se numeste Anka era musai sa dau si numele tortului tot Anka. La multi ani Anka !

Desert tort Anka
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!