Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 10 galbenusuri
  • drojdie de bere
  • 100 g untura
  • 200 ml ulei
  • sare
  • 300 g zahar tos
  • o lingura cu zahar pudra
  • vanilie
  • 300 g nuci macinate
  • 2 linguri cu rom
  • 100 g stafide
  • o lingura cacao
  • 3 linguri cu zahar
  • 500 ml lapte

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit. Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins. Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici. Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cu precadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul. Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom. Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime. Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului. Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.
Cozonacii nu se taie calzi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Ciorba de post cu cartofi noi
Bucataras.RO

Ciorba de post cu cartofi noi

m-am inspirat de la Oanapl: https://www.bucataras.ro/retete/ciorba-de-cartofi-81779.html cu exceptia faptului ca eu...

Ciorba de post cu cartofi noi
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos