Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac

Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac aveti nevoie de 1 kg faina extra, 6 oua, 250 g zahar.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac

Ingrediente

  • 1 kg faina extra
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 60 g drojdie
  • o fiola de esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • o lingurita de sare
  • 2 linguri de smantana
  • 100 g unt
  • 600 ml lapte caldut
  • 75 ml de ulei
  • Nuca pentru 2 cozonaci:
  • 400 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 4 albusuri batute spuma si
  • putina sare
  • Macul:
  • 400 g mac macinat
  • 300 g zahar
  • 250 g apa
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 50 g stafide
  • putina sare si
  • esenta de rom

Mod de preparare

Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac, punem faina in vasul in care framantam, facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu doua linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, aromele, smantana si untul. incepem sa framantam, adaugand cate putin lapte caldut, pana cand se dezlipeste aluatul de pe mana. La urma, adaugam cate putin ulei si framantam pana cand terminam uleiul. Lasam la crescut acoperit cu un prosop, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. impartim aluatul in doua parti si facem doi cozonaci umpluti cu nuca, mac, rahat, stafide, branza sau mere, dupa preferinta.
Nuca pentru 2 cozonaci – 400 g nuca macinata, 300 g zahar, coaja de la o lamaie, 4 albusuri batute spuma si putina sare. Se bat albusurile spuma cu zahar, apoi adaugam nuca, lamaia si sarea. Amestecam bine si cu aceasta crema umplem cozonacii; se aseaza in tava, se lasa sa creasca, dupa care se ung cu ou pe deasupra  si se dau la cuptor timp de o ora.
Macul - 400 g mac macinat, 300 g zahar, 250 g apa, coaja de lamaie, 3 linguri de ulei, 2 oua, 50 g stafide, putina sare si esenta de rom. Se pune la fiert apa cu  zahar, din care se face un sirop legat, adaugam macul, sarea si uleiul, dupa care lasam sa dea cateva clocote, apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit, adaugam lamaia, stafidele, ouale si esenta de rom si amestecam totul foarte bine.


Cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac se serveste dupa ce s-a racit, taiat felii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia