Cozonac trandafir cu caramel

Cozonacul cu caramel, rosekrant, este o varianta delicioasa a clasicului cozonac. Este la fel de pufos si aromat, si poate fi pregatit cu succes pentru orice sarbatoare sau eveniment festiv.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Cozonac trandafir cu caramel

Ingrediente

  • 400g faina
  • 2 oua
  • 110 ml lapte
  • 25g drojdie
  • 130g unt
  • 21 linguri de zahar
  • coaja portocala
  • coaja lamiie
  • esenta rom
  • sare
  • nuca macinata
  • rahat
  • 1-2 linguri unt
  • 50-60 ml smantana dulce

Mod de preparare

Intr-o forma de cozonac sau o cratita fara manere se caramelizeaza zaharul la foc potrivit. Cand s-a topit tot zaharul se adauga smantana dulce, amestecata cu 1-2 linguri de unt fierbinte. Se mesteca cu o lingura de lemn pana se dizolva tot caramelul, iar apoi se intinde pe pereti vasului. Lasam caramelul la racit in forma sau il putem folosi imediat daca ati framantat mai intai.

Pentru coca se pune faina, oua, sare si arome intr-un castron in care se framanta. Separat se dizolva drojdia cu laptele caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Nu se lasa la dospit, se adauga imediat la faina si se incepe framtarea. Aluatul nu se lasa la crescut, ci se lucreaza imediat.

Se intinde o foaie care se unge cu unt apoi se pune umplutura de nuca si rahat bucatele si se ruleaza. Nuca se amesteca cu zahar, esenta, cacao si un pic de lape.

Se taie si se aseaza in forma in care ati facut caramelul lasind un pic de distanta intre bucati sa aiba unde creste,a poi se lasa la crescut cam o ora.

Nu se unge cu nimic Se coace la 180 grade cam 40 de minute, se scoate si se rastoarma cit este fierbinte pe un platou. Nu lasati sa se raceasca in forma ca se intareste caramelul si o sa-l mincati cu lingura in cel mai bun caz.


Cozonacul trandafir cu caramel se serveste taiat felii cu sos de fructe si frisca sau doar ca si insotitor al cafelei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci