Cozonaci de Craciun

Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, stafide, coaja de portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.

Portii
20
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci de Craciun

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 50 g drojdie;
  • 5 oua;
  • Faina cat cuprinde (aprox 700 g);
  • 200 ml lapte caldut;
  • 1 varf de lingurita cu sare;
  • 4 linguri zahar;
  • 100 ml ulei (pentru framantat);
  • pentru umplut:
  • 5 linguri nuca macinata;
  • 6 linguri zahar,
  • 1 lingura zahar vanilat;
  • 2 linguri cacao;
  • Rahat de trandafiri sau orice aroma va place;
  • Coaja de portocala si de lamaie;
  • Putina ciocolata alba si ciocolata amaruie;
  • In plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.
  • Stafide

Mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Se bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina, pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi, se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se pun intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua coca. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Bucataras.RO

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos