Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat

Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva. Se freaca galbenusurile cu sare.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 400 grame zahar
  • 50 grame drojdie proaspata
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte
  • 200 grame margarina sau unt
  • 4 oua
  • sare
  • 100 grame mac
  • 100 grame nuca prajita si macinata
  • 100 grame rahat
  • 100 grame stafide
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva.

Se freaca galbenusurile cu sare. Se face maiaua din drojdie, 100 ml lapte cald, 100 grame faina si 2 linguri de zahar. Se lasa la crescut 20 de minute, acoperita cu un servet. Se cerne faina intr-un vas larg si adanc. Laptele fierbinte se amesteca cu 200 grame de zahar, Albusurile se bat spuma cu sare Se incepe framantatul: se amesteca faina cu maiaua, galbenusurile, 2/3 din albusuri si laptele cald, NU fierbinte incetul cu incetul. Se framanta pana se deslipeste de vas si face basicute. Se incalzeste margarina si uleiul si se adauga treptat, framantand mereu. Aluatul de cozonac se acopera cu un prosop si se lasa la cald 1-2 ore pana creste bine. Intre timp se pregatesc umpluturile:

Se taie rahatul, stafidele se inmoaie in apa calda apoi se storc si se stopesc cu rom.

Nuca prajita si apoi macinata se amesteca cu 1 lingura de cacao, esenta de rom, zahar si jumatate din albusurile ramase.

Macul se pune la fiert cu 200 ml lapte, 4 linguri de zahar si o lingura de gris. Dupa ce se ingroasa se lasa la racit si apoi se incorporeaza albusurile spuma

Se imparte aluatul de cozonac in 4 bucati, fiecare se intinde pe masa pudrata cu faina si se umple fiecare cu una dintre umpluturi. Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2, astfel iasa 2 cozonaci care se aseaza in 2 tavi unse cu unt Se ung cu galbenus si se mai lasa la crescut jumatate de ora in tavi. Se dau la copt la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, pentru o ora.


Cozonacul impletiti cu mac, stafide si rahat se serveste dupa ce s-a racit, de preferinta a doua zi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Briose aperitiv cu legume si sunca presata
1
Aperitive cu legume

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Ciorba de fasole in bol de paine
2
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Ciorba de perisoare din carne de pui
3
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
4
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Supa crema broccoli
5
Supe de legume

Supa crema broccoli

o supa foarte rapida si foarte sanatoasa

Supa crema broccoli
Parteneri
Chiftele cu cartofi la cuptor
Bucataras.RO

Chiftele cu cartofi la cuptor

Aceasta reteta delicioasa am imprumutat-o de la d-na Gicuta Porceanu.

Chiftele cu cartofi la cuptor
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia