Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat

Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva. Se freaca galbenusurile cu sare.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonaci impletiti cu mac, stafide si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 400 grame zahar
  • 50 grame drojdie proaspata
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de rom
  • 500 ml lapte
  • 200 grame margarina sau unt
  • 4 oua
  • sare
  • 100 grame mac
  • 100 grame nuca prajita si macinata
  • 100 grame rahat
  • 100 grame stafide
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Cozonacul impletit cu mac, stafide si rahat este extrem de delicios si poate lua parte la orice masa festiva.

Se freaca galbenusurile cu sare. Se face maiaua din drojdie, 100 ml lapte cald, 100 grame faina si 2 linguri de zahar. Se lasa la crescut 20 de minute, acoperita cu un servet. Se cerne faina intr-un vas larg si adanc. Laptele fierbinte se amesteca cu 200 grame de zahar, Albusurile se bat spuma cu sare Se incepe framantatul: se amesteca faina cu maiaua, galbenusurile, 2/3 din albusuri si laptele cald, NU fierbinte incetul cu incetul. Se framanta pana se deslipeste de vas si face basicute. Se incalzeste margarina si uleiul si se adauga treptat, framantand mereu. Aluatul de cozonac se acopera cu un prosop si se lasa la cald 1-2 ore pana creste bine. Intre timp se pregatesc umpluturile:

Se taie rahatul, stafidele se inmoaie in apa calda apoi se storc si se stopesc cu rom.

Nuca prajita si apoi macinata se amesteca cu 1 lingura de cacao, esenta de rom, zahar si jumatate din albusurile ramase.

Macul se pune la fiert cu 200 ml lapte, 4 linguri de zahar si o lingura de gris. Dupa ce se ingroasa se lasa la racit si apoi se incorporeaza albusurile spuma

Se imparte aluatul de cozonac in 4 bucati, fiecare se intinde pe masa pudrata cu faina si se umple fiecare cu una dintre umpluturi. Se ruleaza si se impletesc 2 cate 2, astfel iasa 2 cozonaci care se aseaza in 2 tavi unse cu unt Se ung cu galbenus si se mai lasa la crescut jumatate de ora in tavi. Se dau la copt la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, pentru o ora.


Cozonacul impletiti cu mac, stafide si rahat se serveste dupa ce s-a racit, de preferinta a doua zi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Briose cu cirese

Briose cu cirese

Retete dietetice

Briose cu cirese
Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu dovlecei zucchini
1
Romania

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Tocana de legume cu dovlecei
2
Romania

Tocana de legume cu dovlecei

Dovleceii sunt preferatele mele , am o gradina mica , dar dovleceii nu pot lipsii . Avand o recolta frumoasa m-am gandit sa...

Tocana de legume cu dovlecei
Prajitura cu visine
3
Romania

Prajitura cu visine

Prima data separam galbenusul de albus. Incepem prin a bate puternic albusurile pana se fac spuma. Peste spuma de albus se...

Prajitura cu visine
Ghiveci din legume si orez
4
Romania

Ghiveci din legume si orez

Un ghiveci din legume si orez foarte delicios

Ghiveci din legume si orez
Prajitura cu cirese
5
Romania

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese