Cozonaci obisnuiti

Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deop

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg. faina
  • 300 gr. zahar
  • 250 gr. unt
  • 8 oua
  • 1/2 kg. lapte
  • o lingura de rom
  • 30 gr. drojdie
  • un varf de lingurita de sare

Mod de preparare

Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deoparte se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecindu-se bine, ca sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit destul, ca sa poti tine mana pe el, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, intr-o farfurie, pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau, daca e tos, trecut printr-o sita fina. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa.

Cand plamadeala e destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata, care a fost si ea tinuta la cald, se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si jumatate din albusurile facute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune, cate putin, untul topit, dar nu fierbinte, iar daca aluatul este mai tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca. Cand e destul de crescut, se iau bucati din el, se impletesc pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si migdale, nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit si se tin cam un ceas. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, dar nu la loc rece si nici in curent. La framantat, se pot adauga si stafide fara samburi dupa ce au fost alese si sterse intr-un servetel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Bucataras.RO

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata

 O zama simplu de preparat, aproape ca se face singura. Principalul este sa ai ingrediente de calitate. Doar fasolea...

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise