Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deop
Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deoparte se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecindu-se bine, ca sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit destul, ca sa poti tine mana pe el, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, intr-o farfurie, pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau, daca e tos, trecut printr-o sita fina. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala e destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata, care a fost si ea tinuta la cald, se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si jumatate din albusurile facute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune, cate putin, untul topit, dar nu fierbinte, iar daca aluatul este mai tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca. Cand e destul de crescut, se iau bucati din el, se impletesc pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si migdale, nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit si se tin cam un ceas. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, dar nu la loc rece si nici in curent. La framantat, se pot adauga si stafide fara samburi dupa ce au fost alese si sterse intr-un servetel.
Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilieSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lutPizza cu sparanghel este o reteta simpla care se face foarte rapid si este foarte gustoasa!
Pizza cu sparanghelTortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele...
Tort cu nuci si mere caramelizateBudinca de malai cu branza de vaci este o prajitura delicioasa si sanatoasa cu branza, potrivita pentru copii. Se prepara...
Budinca de malai cu branza de vaciCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.
Ciorba cu carne de porcTortul Dimplomat are avantajul de a fi o reteta de tort foarte versatila. Se prepara foarte usor si poate fi facut cu...
Tort Diplomat a la AdrianaNegresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...
Negresa cu nuci si sos de cafeaO reteta veche, dar delicioasa. Daca v-a ramas cozonac pe care nu il mai mananca nimeni il puteti transforma intr-o...
Desert prajitura de joi a OctavieiReteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Comentarii