Guguluf cu nuca, mac si gem de caise este o reteta de cozonac perfecta pentru masa de Craciun sau pentru orice ocazie festiva. Este delicios, aratos, tot ce iti trebuie pentru un cozonac de Craciun.
Incalzim putin laptele, cat sa fie caldut, adaugam 1 lingurita de zahar din cele 2 lingurite si amestecam putin, dupa care punem si drojdia sfaramata. Lasam sa creasca aproximativ 10 minute, timp in care framantam faina cu margarina, restul de zahar si sarea, apoi adaugam si compozitia cu drojdie. Deasupra punem galbenusurile si incepem sa framantam timp de 10-15 minute pana obtin un aluat elastic nelipicios. Lasam la crescut 30 minute intr-un loc cald. Eu l-am tinut in vas Tupperware si a crescut mai repede de o ora.
Umplutura de mac, respectiv nuca o facem astfel: incalzim laptele, adaugam macul/nuca, zaharul, pesmetul si amestecam pana obtinem un fel de pasta.
Pudram masa de lucru cu faina si intindem aluatul cat mai subtire. Il taiem in 6 fasii egale si ungem marginile cu lapte sau apa pentru a se lipi cand le vom rula.
Pe mijlocul fiecarei fasii de aluat, punem umpluturile de mac, nuca, respectiv gem de caise. Vom obtine cate 2 rulouri cu fiecare umplutura si le vom impleti cate doua (mac-caise, nuca-caise, mac-nuca).
Tapetam forma cu unt si asezam prima impletitura, o ungem cu putin lapte, asezam in jurul ei urmatoarea impletitura, ungem din nou cu putin lapte, iar deasupra asezam ultima impletitura. Lasam sa se odihneasca 25-30 minute dupa care dam la cuptorul preincalzit aprox 45 minute. Dupa ce s-a racit complet pudram cu zahar praf. Este o reteta de cozonac deosebita.
Pofta buna!
Guguluful cu nuca, mac si gem de caise se taie felii dupa ce s-a racit.
Sursa acestei retete este blogul culinar Delicious Flavours.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii