LA COLOMBA

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuia

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Faina 700g
  • lapte 100ml
  • unt 200g
  • zahar 200g
  • 6 galbenusuri
  • curmale confiate 100g
  • smochine 100g
  • piure de castane 100g sau ciocolata menaj topita 100g
  • drojdie 30g
  • migdale sfaramate 100g
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • miere 50ml
  • stafide 50g
  • Glazura: migdale sau alune nesarate 50g
  • zahar caramelizat 200g
  • zahar pudra 200g
  • cafea instant 50g
  • 2 albusuri batute spuma

Mod de preparare

Aluatul de Colomba: amesteca intr-un vas mare faina cu drojdia inmuiata in putina apa calduta. Apoi incorporeaza treptat galbenusurile, 100g unt imuiat, zaharul tos, coaja rasa de lamaie si lapte putin cald. Cand ai obtinut un aluat gros, adauga si mierea, curmalele fara samburi, smochinele, stafidele si migdale sfaramate. Lasa 10 minute aluatul la cald. Intinde-l cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina. Peste el pune piureul de castane sau intinde ciocolata topita. Ruleaza-l. Incinge cuptorul. Unge cu unt o forma de chec sau de cozonac (daca ai chiar o forma speciala de colomba este extraordinar). Formele speciale, originale, sunt asemanatoare unui porumbel. Pune colomba in forma. Acopera forma cu o hartie de copt ca sa nu se arda si sa nu crape. Da la cuptor pentru 30-35 minute. Probeaza cu o scobitoare daca e copt, scobitoarea introdusa iese uscata. Lasa colomba 10 minute sa se racoreasca si apoi scoate-o din forma pe un platou.

Glazura care trebuie adaugata cat cozonacul este cald. Bata spuma 2 albusuri tinute mai intai la congelator. Amesteca bine cu zaharul pudra si adauga si cafeaua instant. Daca e prea consistenta, stoarce o lamaie pana se inmoaie compozitia. Toarn-o transversal peste cozonac. Peste glazura pune migdale sau alunele si deasupra "franjureaza" zaharul caramelizat. "Franjurarea" este foarte simpla: caramelizeaza pe foc zaharul tos cu 1 cub-2 de gheata. Cand ajunge sa aiba culoarea brun-roscat(dupa 3-4 minute de fierbere), da-l de pe foc si cu o furculita ia din caramel si presara peste cozonac, formand diverse modele.
Taie colomba abia dupa ce s-a racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Pui surpriza
1
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Se taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...

Pui surpriza
Cledne
2
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
3
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
4
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
5
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii