Melcisori sau Cuib de viespi

Azi va aduc o reteta de melcisori , cuibi de viespi sau cum Ii se mai spune , dar cu umplutura un pic mai altfel. Am pus in ei ghimbir confiat cu nuca sau stafide cu nuca. Sincer tare mult mi-au placut cele cu ghimbir. O reteta perfecta pentru iarna.

Portii
18
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Melcisori sau Cuib de viespi

Ingrediente

  • 0.5kg faina
  • 20 gr drojdie
  • 3 linguri zahar
  • putina sare
  • coaja razuita de la o lamaie sau portocala
  • 1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie
  • rom etc
  • 300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
  • Pt umplut:
  • 100 gr zahar
  • 150 gr nuca
  • 100 gr stafide +10 ml esenta rom
  • 100 gr ghimbir confiat
  • Extra:
  • 1ou
  • 1 lingura apa
  • 100 gr unt sau untura

Mod de preparare

Intr-un castron mic punem drojdia , o lingura de zahar , o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.

In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini. Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina , iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .

Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.

Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.

Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.

Le punem pe toate separat.

Cand aluatul si-a dublat volumul initial ,infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale.

Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat .

Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm .

Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .

Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori.

Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.

Incalzim cuptorul la 180 grade si dam tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mancare de spanac cu ou ochi
1
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Puseuri
2
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Mucenici moldovenesti insiropati
3
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Strudel cu mere din aluat de casa
4
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Gyros cu pui si sos tsatsiki
5
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Parteneri
Paste cu smantana si parmezan
Bucataras.RO

Paste cu smantana si parmezan

Paste cu smantana si parmezan
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce