Rotocol polonez

Aluatul l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul. Adaugati untul si ames

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Rotocol polonez

Ingrediente

  • 250 gr faina
  • 1 lingurita miere sau zahar
  • 1 varf sare
  • 50 gr unt moale
  • 90 ml lapte caldut
  • 15 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
  • 1 ou mediu
  • coaja portocala/lamaie
  • Umplutura:
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 125 gr mac
  • 4 linguri miere
  • coaja portocala/lamaie

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul. Adaugati untul si amestecati pana rezulta un aluat sfaramicios. Dizolvam drojdia in laptele caldut, facem o gropita in faina si il varsam acolo. Adaugam si oul si framantam dinspre centru spre margini pana rezulta un aluat moale si elastic. In caz ca mai e nevoie se mai adauga o lingura de faina(la mine nu a fost nevoie).

La masina de paine adaugam intai ingredientele lichide si terminam cu faina si drojdia.

Cat timp creste aluatul ne ocupam de umplutura.

Peste mac se toarna apa clocotita cat sa-l acopere si se lasa cam 15 minute, dupa care il scurgem foarte bine. In cazul in care macul e deja macinat doar il scurgem si il adaugam peste stafide, daca nu e macinat dupa ce il scurgem il mixam ca sa fie mai fin un pic.

Stafidele care trebuie sa stea in rom cam jumatatte de ora se scurg si se pun cu cele 4 linguri de miere si coaja rasa pe foc.

In momentul in care mierea s-a topit adaugam macul scurs si il lasam pe foc, invartind in el,cam 10 minute.

Pudram usor cu faina blatul de lucru si intindem o foaie nu mai groasa de 1 cm si adaugam macul care trebuie sa fie rece. Intindem uniform pe toata foaia.

Strangem bine capetele, rulam si punem intr-o tava sa creasca pentru max 1 ora.

Preincalzim cuptorul la 190 grade, ungem rotocolul cu un galbenus frecat cu o lingurita de zahar pudra si putin lapte,pudram cu mac si dam la cuptor pentru maxim 30 minute.
Pofta buna!

Reteta Rotocol polonez a fost propusa de Laura_A pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonaci gasiti aici:

Cozonac Dina, simplu si pufos,

Cozonac moldovenesc,

Cozonac cu nuca Dobre

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide