Coliva

Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, s

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g grau pisat
  • 300 g zahar
  • 250 g nuci pisate
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • vanilie
  • 100 g pesmet fin
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita sare
  • 100 g zahar pudra
  • granule de ciocolata

Mod de preparare

Se alege graul de impuritati si se spala in 9 ape, spune traditia. Se pune graul intr-un vas de 5 I, cu peretii grosi. Se acopera graul cu apa rece, se pune sarea si se asaza oala pe foc. Imediat ce incepe apa sa clocoteasca, se reduce flacara si se pune o tava intre fundul vasului si flacara. Se lasa la fiert pe foc foarte mic 3-4 ore, amestecand din cand in cand, pana cand graul se umfla, si absoarbe lichidul, capatand un aspect fainos. Se incearca un bob cand este aproape fiert, se pune zaharul. Se amesteca bine. Graul trebuie sa fie bine legat, in asa fel incat lingura sa stea dreapta in compozitie.

Se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca. Graul caldut se freca foarte bine cu mana, impreuna cu nucile, coaja de lamaie, portocala si vanilia. Se acopera o tava sau o farfurie cu folie de aluminiu, se rastoarna coliva si i se da forma cu cutit ud.
Se serveste in cupe. Coliva se prepara dupa traditie de Sf. Teodor, la inmormantari si parastase, insa poate fi facut cu orice ocazie.

Alte retete recomandate:

Gem de gutui

Dulceata de smochine

Tiramisu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Supa de rosii cu galuste, de post
Bucataras.RO

Supa de rosii cu galuste, de post

Daca va place supa de rosii, eu zic ca este momentul sa profitati de ea. Acum gasiti pe piata cele mai gustoase si parfumate...

Supa de rosii cu galuste, de post
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos