Mucenici moldovenesti dolofani

Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.

Portii
4
Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Mucenici moldovenesti dolofani

Ingrediente

  • 50 gr drojdie
  • 6 Oua
  • 250ml lapte
  • 100 gr unt
  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
  • 250 gr nuca
  • 1 lamaie rasa
  • ½ lingurita sare
  • 4 esente rom
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • miere de albine

Mod de preparare

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald. Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min) Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca. Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete). Framantarea Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele. Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min. Impletirea Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor. Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici. In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa. Insiroparea Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Clatite cu umplutura de mac si sos de visine
Bucataras.RO

Clatite cu umplutura de mac si sos de visine

Sursa de inspiratie, retetele lui Vladut. Visam la aceste clatite inca de cand am gasit aceasta reteta, iar acum am reusit...

Clatite cu umplutura de mac si sos de visine
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa