Prajitura de post cu bulion si crema de ananas

Am incercat o alta varianta a celebrei prajituri de post modificand atat aluatul cat si crema. A iesit o bunatate!

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura de post cu bulion si crema de ananas

Ingrediente

  • 5 linguri bulion
  • 10 linguri apa
  • 15 linguri ulei
  • 100 gr zahar
  • 700 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura otet de mere
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 1200 ml apa
  • 1 lingura ulei de masline
  • 250 gr gris
  • 2 linguri faina
  • 450 gr compot de ananas(doar fructele)
  • 125 gr zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 400 gr gem de prune cu miez de nuca

Mod de preparare

Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora. Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt. Este bine sa folosim bulion facut in casa, fara consevanti. Vom obtine un aluat nu foarte tare si usor lipicios, dar nu ne vom speria, pentru ca il lasam sa se odihneasca 20-30 de minute, acoperit cu o folie si vom observa ca nu va mai fi lipicios. Dupa ce am lasat aluatul la odihnit, il impartim in patru parti egale. Infainam usor masa de lucru si sucitorul de aluaturi si intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea tavii. Rulam foaia pe sucitor si o transferam pe tava unsa usor cu putin ulei. Coacem fiecare foaie cate 3-5 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Pentru crema, amestecam grisul cu faina si zaharul si le diluam cu putina apa rece. Adaugam si putina sare, uleiul si restul de apa si fierbem crema la foc mediu, mestecand continuu, pana cand se ingroasa mai mult decat o budinca si incepe sa faca basicute. Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata. Scurgem bucatile de ananas si le trecem prin blender, apoi incorporam piureul rezultat in crema rece, adaugand cate putin si mixand pana se omogenizeaza. Asezam hartie de copt in tava pe care am copt foile si punem prima foaie. Intindem peste ea jumatate din crema, o acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem gemul de prune cu nuca, asezam urmatoarea foaie peste el, la fel presam usor foaia si intindem restul de crema, culminand cu ultima foaie de aluat. Acoperim prajitura cu o folie, asezam peste ea o greutate si o dam la rece de pe o zi pe alta sau cel putin 4-5 ore, pentru a o putea portiona frumos. Eu am taiat decat marginile in aceeasi zi, pentru pofticiosi :) TIPS-URI Se poate pune gem de orice fel, noua ne place in mod deosebit gemul de prune cu miez de nuca in el. Daca se doreste crema mai spumoasa, se va adauga margarina, dupa ce crema se raceste, eu in ultimul timp nu am mai folosit margarina. Se pot adauga arome dupa gust, vanilie, rom, eu nu am pus pentru ca am vrut sa predomine gustul de ananas.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...

Samosa cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Supa ungureasca de chimen
3
Supe de legume

Supa ungureasca de chimen

Supa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...

Supa ungureasca de chimen
Sos tartar cu patrunjel
4
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos tartar cu patrunjel

Pentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...

Sos tartar cu patrunjel
Pandispan cu rahat
5
Prajituri

Pandispan cu rahat

N-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...

Pandispan cu rahat
Parteneri
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
ReteteCulinare.RO

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta