Tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice

Acest tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice este un desert cu adevarat delicios si nici nu necesita atat de mult timp, merita incercat!

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice

Ingrediente

  • Ingrediente tort diametru 21cm:
  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 100g zahar
  • 15g cacao
  • 30g nuca de cocos
  • 45g faina
  • 2 lingurite de colorant alimentar rosu (optional
  • eu am pus doar pentru culoare)
  • esenta de vanilie
  • 4 piscoturi (optional)
  • Mousse de kiwi:
  • 4 kiwi
  • 200ml frisca sau frisca preparata din praf de frisca si 200ml lapte conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 10g gelatina
  • 1 lingura de miere de salcam (dupa gust
  • eu atat am pus)
  • Crema iaurt:
  • 200g iaurt gras (3% grasime)
  • 150ml frisca sau frisca preparata din praf de frisca si 150ml lapte conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 5g gelatina
  • 1 lingura de miere de salcam (dupa gust
  • eu atat am pus)
  • 400g mix de fructe exotice din compot

Mod de preparare

Acest tort aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice este un desert cu adevarat delicios si nici nu necesita atat de mult timp, merita incercat!

Eu prepar intotdeauna blatul cu o zi inainte, in felul acesta nu ma aglomerez intr-o singura zi cu preparat si montat tort. Am folosit colorant alimentar rosu pentru un plus de culoare dar se poate renunta la el, de altfel este singura si ultima data cand mai folosesc pentru ca nu stiu cat este de sanatos :) Blatul se prepara simplu: ouale se bat cu zaharul 10-15min pana cand se albesc. Apoi se adauga treptat nuca de cocos, cele 15g de cacao, colorantul si faina. Pentru incorporarea ingredientelor uscate folositi o paleta, nu mixerul.

Pe fundul formei punem hartie de copt iar marginea o ungem cu ulei sau unt si tapetam cu faina, apoi turnam compozitia si inseram cele 4 piscoturi taiate in 2. Este optional acest pas, am vrut sa obtin un blat cu insertii dar se poate renunta pentru ca e mai bine sa aplicati aceasta metoda unei prajituri care nu necesita insiropare. Pentru un blat reusit, loviti de masa de cateva ori forma cu compozitia pentru a scoate bulele de aer.

Preincalzim cuptorul la 180 grade si coacem 20-25min pana cand se desprinde de pe margini (pentru siguranta, faceti testul cu scobitoarea). Nu scoateti imediat blatul din cuptor, lasati-l 20min cu usa intredeschisa (blocati cu o lingura de lemn). In felul acesta nu veti avea un blat lasat. Dupa cele 20min, scoateti blatul si lasati-l sa se raceasca pana cand il folositi a doua zi.

A doua zi, taiem blatul de tort in 2 si ne apucam de restul retetei. Pregatim mai intai mousse-ul de kiwi. Curatam fructele, le taiem in bucati potrivite si le mixam cu blenderul vertical, apoi le punem pe foc pana dau in clocot

Am facut acest lucru deoarece pe pachetul de gelatina in foi scrie ca ananasul, kiwi contin o enzima care distruge gelatina si de aceea e bine sa folosim fructe din conserva sau oparite.

Lasam la racit pana cand ajunge la temperatura corpului. Acum si doar acum putem indulci amestecul cu miere pentru ca mierea incalzita la o temperatura peste 40 grade Celsius distruge orice enzima din miere iar aceasta devina la fel de utila ca si zaharul. Hidratam gelatina si o dizolvam conform instructiunilor de pe ambalaj si apoi o adaugam amestecului de kiwi. Cand s-a racit compozitia, adaugam frisca batuta bine.

Putem trece la montatul tortului. Ne folosim de o forma de diametru 21cm ale carei margini le captusim cu folie de plastic, punem o felie de blat, insiropam cu sucul de la compotul de fructe, turnam mousse-ul de kiwi si apoi asezam o parte din fructele din compot pe care eu le-am taiat in bucati mai mici stiind faptul ca asa prefera copii fructele din prajituri :)

Punem tortul la congelator pentru 10min sa se intareasca putin mousse-ul si intre timp pregatim crema de iaurt. Batem frisca bine, adaugam o lingura de miere, iaurtul si gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. O crema mai simpla si mai gustoasa ca aceasta nu cred ca exista :)
Scoatem tortul de la congelator, punem si cealalta felie de blat, fructele din compot, insiropam si adaugam crema de iaurt. Aici am un sfat: adaugati fructele direct in crema, eu le-am pus pe blat si apoi crema insa in felul acesta crema nu a aderat bine la blat asa cum mi-ar fi placut

Pentru ca mi-a mai ramas din crema de iaurt, am pus folie alimentara pe fundul unei forme de chec, am acoperit fundul formei cu biscuiti si piscoturi ce le aveam in casa, am insiropat, am pus restul de fructe din compot, am turnat crema si am obtinut o mini-prajitura cu crema de iaurt :)

Dam tortul cu fructe si mini-prajitura la frigider macar pentru 3h, preferabil este pana a doua zi sa se insiropeze si sa se inchege bine cremele. A doua zi se indeparteaza inelul din jurul tortului si folie alimentara si se orneaza dupa preferinta, eu l-am lasat asa.


Tortul aniversar cu mousse de kiwi si fructe exotice se serveste rece sau la temperatura camerei. Pofta buna!
Sursa acestei retete este blogul culinar Mancare-bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Negresa simpla si rapida

Negresa simpla si rapida

Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...

Negresa simpla si rapida
Musaca cu carne tocata si cartofi

Musaca cu carne tocata si cartofi

O musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...

Musaca cu carne tocata si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Marmelada de mere si pere
1
Dulceata

Marmelada de mere si pere

Se spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....

Marmelada de mere si pere
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Zacusca cu vinete si morcov
3
Zacusca

Zacusca cu vinete si morcov

Zacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...

Zacusca cu vinete si morcov
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Gris cu lapte
5
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Parteneri
Placintele cu ciuperci si cascaval
Bucataras.RO

Placintele cu ciuperci si cascaval

Ador aceste placintele mititele si delicioase. Imi place sa ma joc cu umpluturile, sa le fac pe placul nostru si sa ne...

Placintele cu ciuperci si cascaval
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
ReteteCulinare.RO

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia