Tort cu visine de post

Ocaziile festive apar si in perioada postului, asa ca aceasta reteta de tort cu visine este perfecta! Cine s-ar fi gandit ca tofu poate fi folosit si la deserturi?

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Tort cu visine de post

Ingrediente

  • Pentru o forma de 18cm
  • Blat cacao:
  • 110g faina
  • 20g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/4 lingurita sare
  • 50g zahar brun (sau zahar)
  • 120ml apa rece
  • 1 lingura otet
  • 50ml ulei
  • esenta de vanilie
  •  
  • Crema:
  • 600g tofu
  • 40g fructoza (sau 60g zahar)
  • 200ml zeama de la compotul de visine
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 pliculete gelatina vegetala (10g)
  • un praf de sare
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 1 borcan mare cu compot de visine (fara samburi)

Mod de preparare

Blatul de cacao:

Faina, cacao, bicarbonatul si sarea se cern impreuna. Se da drumul la cuptor la 180 C.
Zaharul se dizolva in apa; se adauga si uleiul si vanilia. Aceasta compozitie se toarna peste amestecul de faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca bine.
Se toarna in forma tapetata si se coace 30 min. la 180 C, se scade apoi temp. la 170 C si se mai lasa aprox. 30min. Se incearca cu scobitoarea - daca este copt. Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Crema de visine:

Tofu se da in 2-3 clocote, se scoate, se impatureste intr-un tifon si se pune la scurs intr-o sita; peste el se pune o greutate (eu am folosit o sticla de 1.5l cu apa). Se lasa cam 30 min. O sa scada de la 600g pana aproape de 400g.

Visinele se scurg bine de zeama.

150g din tofu scurs se mixeaza bine cu zeama de lamaie.
Zeama de la compot se pune pe foc potrivit impreuna cu fructoza (zaharul), gelatina, sarea si se tine amestecand continuu pana incepe sa clocoteasca, se face focul mic, se toarna uleiul si se mai lasa cam 1-2 min. amestecand(1). Se inchide focul si se toarna acest amestec peste tofu mixat cu zeama de lamaie (2) si se mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron si se raceste pe baie de gheata, amestecand continuu.
Separat se mixeaza bine restul de tofu. Peste el se toarna compozitia rezultata anterior (3) si se mai mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron (4) si se baga la frigider pt. 2 ore.

Blatul se taie pe 3 nivele. Pe primul blat se intinde crema si peste ea se presara visine, se repeta operatia si cu cel de-al doilea blat. Se pune si al treilea blat si se imbraca tortul in crema. Se decoreaza cu cateva visine.
Eu am presarat cateva "firimituri" de blat, in loc de cioco rasa.
Din pacate nu am si sectiunea ... doar finalul...

Reteta de Tort cu visine de post a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.


Serviti tortul cu visine de post impreuna cu cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
2
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
3
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
4
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa