Tort cu visine de post

Ocaziile festive apar si in perioada postului, asa ca aceasta reteta de tort cu visine este perfecta! Cine s-ar fi gandit ca tofu poate fi folosit si la deserturi?

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Tort cu visine de post

Ingrediente

  • Pentru o forma de 18cm
  • Blat cacao:
  • 110g faina
  • 20g cacao
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/4 lingurita sare
  • 50g zahar brun (sau zahar)
  • 120ml apa rece
  • 1 lingura otet
  • 50ml ulei
  • esenta de vanilie
  •  
  • Crema:
  • 600g tofu
  • 40g fructoza (sau 60g zahar)
  • 200ml zeama de la compotul de visine
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 pliculete gelatina vegetala (10g)
  • un praf de sare
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 1 borcan mare cu compot de visine (fara samburi)

Mod de preparare

Blatul de cacao:

Faina, cacao, bicarbonatul si sarea se cern impreuna. Se da drumul la cuptor la 180 C.
Zaharul se dizolva in apa; se adauga si uleiul si vanilia. Aceasta compozitie se toarna peste amestecul de faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca bine.
Se toarna in forma tapetata si se coace 30 min. la 180 C, se scade apoi temp. la 170 C si se mai lasa aprox. 30min. Se incearca cu scobitoarea - daca este copt. Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Crema de visine:

Tofu se da in 2-3 clocote, se scoate, se impatureste intr-un tifon si se pune la scurs intr-o sita; peste el se pune o greutate (eu am folosit o sticla de 1.5l cu apa). Se lasa cam 30 min. O sa scada de la 600g pana aproape de 400g.

Visinele se scurg bine de zeama.

150g din tofu scurs se mixeaza bine cu zeama de lamaie.
Zeama de la compot se pune pe foc potrivit impreuna cu fructoza (zaharul), gelatina, sarea si se tine amestecand continuu pana incepe sa clocoteasca, se face focul mic, se toarna uleiul si se mai lasa cam 1-2 min. amestecand(1). Se inchide focul si se toarna acest amestec peste tofu mixat cu zeama de lamaie (2) si se mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron si se raceste pe baie de gheata, amestecand continuu.
Separat se mixeaza bine restul de tofu. Peste el se toarna compozitia rezultata anterior (3) si se mai mixeaza putin. Se rastoarna intr-un castron (4) si se baga la frigider pt. 2 ore.

Blatul se taie pe 3 nivele. Pe primul blat se intinde crema si peste ea se presara visine, se repeta operatia si cu cel de-al doilea blat. Se pune si al treilea blat si se imbraca tortul in crema. Se decoreaza cu cateva visine.
Eu am presarat cateva "firimituri" de blat, in loc de cioco rasa.
Din pacate nu am si sectiunea ... doar finalul...

Reteta de Tort cu visine de post a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.


Serviti tortul cu visine de post impreuna cu cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Pentru ca mai aveam in congelator o bucata de ciolan afumat am facut o ciorbita acrita cu zeanma de varza.

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos