Tort cu crema de lamaie

Tortul cu crema de lamaie este un tort lejer, delicios si plin de savoare, ideal pentru zilele de nastere.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu crema de lamaie

Ingrediente

  • -8 oua
  • -240 g zahar
  • -240 gr faina
  • -un praf de sare
  • Crema umplutura :
  • -4 galbenusuri
  • -140 g zahar
  • -250 g unt
  • -o lamaie mare
  • -o portocala
  • -1 plic zahar vanilat
  • Frisca pentru decor:
  • -500 gr smantana pentru gatit
  • -100 g zahar pudra
  • -2 pliculete zahar vanilat
  • -jeleuri
  • bomboane pentru decor
  • topping

Mod de preparare

Mai intai pregatim tavile, unse cu unt sau punem foaie de copt si pregatim crema astfel:
intr-un lighenas punem galbenusurile, zaharul si 4 linguri de zeama de lamaie si 4 portocala (punem 4 si 4 linguri ca sa nu fie prea acru,)si coaja rasa de lamaie si portocala (rasa pe razatoarea cu gauri mici ) se freaca putin pana se amesteca ingredientele. Punem lighenasul deasupra unei oale /vas cu apa clocotita astfel incat lighenasul sa intre in vas si sa se sprijine cu marginile de gura acestuia, ---nivelul apei din vas trebuie sa fie de 2-3 cm sub lighenas, batem repede compozitia cu o lingura de lemn ,(nu folositi lingura sau mixer care oxideaza), continu insistand pe fundul lighenasului, dupa 10 minute compozitia va deveni ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat ; apoi se pune crema pe un vas cu apa rece si se amesteca pana cand compozitia ajunge la temperatura degetului. Dupa aceea in crema se adauga untul moale si se bate cu telul numai in unt pana acesta se desface , apoi se amesteca circular pana cand crema de oua se amesteca cu untul, cu cat se bate mai mult cu atat va deveni mai spumoasa; punem crema la frigider numaidecat.

Pregatim frisca astfel: batem smantana pana devine groasa si apoi punem zaharul vanilat si pudra si mai amestecam 2-3 minute si o dam la rece.

Blatul:
Batem ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia devine alba cleioasa, nu mai putin de 20 de minute, cernem faina apoi adaugam treptat faina in ploaie putin cate putin, direct din sita, amestecam pana intra in compozitie si adaugam alta faina… si tot asa pana se termina, cand amestecam nu trebuie cu forta, miscari circulare de sus in jos. Turnam compozitia din loc in loc si nivelam cu o lopatica apoi dam la cuptor, cuptorul trebuie sa fie incalzit cand bagam compozitia.
Cat timp blatul se coace nu este voie sa deschidem cuptorul si nici dupa ce am inchis, blatul se lasa sa se raceasca in cuptor, sau cu cuptorul intredeschis ,si il scoatem cand este caldut altfel este posibil sa se lase. Coacerea dureaza cca 30 de minute.
Dupa ce blatul s-a racit il taiem 3 foi egale si ungem prima si a doua foaie cu crema ,de lamaie si portocala, si ultima o ornam cu frisca, taiati o punguta la un capat si punem frisca in ea si ornam de jos in sus roata imprejur ,apoi deasupra decoram ,optional, cu bomboane, jeleuri sau topping ..ex de nuci verzi



Tortul se serveste rece, cu un topping de dulceata de la Bunatati in natura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Clatite cu capsuni
Bucataras.RO

Clatite cu capsuni

Cui nu-i plac clatitele? Eu zic ca sunt delicioase, mai ales daca le serviti cu dulceata proaspata de capsuni.

Clatite cu capsuni
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!