Tortul cu crema de lamaie este un tort lejer, delicios si plin de savoare, ideal pentru zilele de nastere.
Mai intai pregatim tavile, unse cu unt sau punem foaie de copt si pregatim crema astfel:
intr-un lighenas punem galbenusurile, zaharul si 4 linguri de zeama de lamaie si 4 portocala (punem 4 si 4 linguri ca sa nu fie prea acru,)si coaja rasa de lamaie si portocala (rasa pe razatoarea cu gauri mici ) se freaca putin pana se amesteca ingredientele. Punem lighenasul deasupra unei oale /vas cu apa clocotita astfel incat lighenasul sa intre in vas si sa se sprijine cu marginile de gura acestuia, ---nivelul apei din vas trebuie sa fie de 2-3 cm sub lighenas, batem repede compozitia cu o lingura de lemn ,(nu folositi lingura sau mixer care oxideaza), continu insistand pe fundul lighenasului, dupa 10 minute compozitia va deveni ca o smantana subtire, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat ; apoi se pune crema pe un vas cu apa rece si se amesteca pana cand compozitia ajunge la temperatura degetului. Dupa aceea in crema se adauga untul moale si se bate cu telul numai in unt pana acesta se desface , apoi se amesteca circular pana cand crema de oua se amesteca cu untul, cu cat se bate mai mult cu atat va deveni mai spumoasa; punem crema la frigider numaidecat.
Pregatim frisca astfel: batem smantana pana devine groasa si apoi punem zaharul vanilat si pudra si mai amestecam 2-3 minute si o dam la rece.
Blatul:
Batem ouale cu zaharul si praful de sare timp de 20-25 de minute, pana cand compozitia devine alba cleioasa, nu mai putin de 20 de minute, cernem faina apoi adaugam treptat faina in ploaie putin cate putin, direct din sita, amestecam pana intra in compozitie si adaugam alta faina… si tot asa pana se termina, cand amestecam nu trebuie cu forta, miscari circulare de sus in jos. Turnam compozitia din loc in loc si nivelam cu o lopatica apoi dam la cuptor, cuptorul trebuie sa fie incalzit cand bagam compozitia.
Cat timp blatul se coace nu este voie sa deschidem cuptorul si nici dupa ce am inchis, blatul se lasa sa se raceasca in cuptor, sau cu cuptorul intredeschis ,si il scoatem cand este caldut altfel este posibil sa se lase. Coacerea dureaza cca 30 de minute.
Dupa ce blatul s-a racit il taiem 3 foi egale si ungem prima si a doua foaie cu crema ,de lamaie si portocala, si ultima o ornam cu frisca, taiati o punguta la un capat si punem frisca in ea si ornam de jos in sus roata imprejur ,apoi deasupra decoram ,optional, cu bomboane, jeleuri sau topping ..ex de nuci verzi
Tortul se serveste rece, cu un topping de dulceata de la Bunatati in natura.
Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lut1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)Paella, reteta traditionala spaniola, a pornit din regiunea Valencia in varianta retetei originale, raspandindu-se apoi in...
Paella (reteta originala)Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si merePrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsse incalzeste cuptorul la 150 grade C. Se spala carnea, se sterge si se condimenteaza. Se pune la cuptor pentru 40 de minute....
Piept de gasca cu sos CassisReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii