Tort cu crema de zahar ars si fructe

Tortul cu crema de zahar ars si fructe este o reteta de tort foarte aspectuos si gustos, care cu siguranta va fi pe placul tuturor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Tort cu crema de zahar ars si fructe

Ingrediente

  • 4 gutui / 4 mere
  • 200g nuci sfaramate si prajite
  • 12 oua
  • 21-22 lg. zahar
  • 4 lg. faina
  • 1 l lapte
  • 500 ml. smantana ptr. frisca
  • un praf de scortisoara
  • 1 lg.lamaie rasa
  • vanilie
  • rom
  • 1/2 plic bicarbonat stins cu 1 lg. otet / un praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lg. ulei
  • 1 lg. unt /margarina

Mod de preparare

Se pregateste in prealabil:

1. Oala:

Se foloseste o oala larga, cu inaltimea de cel putin o palma, in care se lasa sa se topeasca 4-5 linguri de zahar pana are culoarea bruna, se ung toti peretii vasului cu zaharul topit, pe toata inaltimea, apoi se lasa la racit. Dupa ce se raceste se unge cu o bucatica de unt tot vasul si se aseaza merele taiate felii pe fund.

2. Gutuile + nuci

Se taie 4 gutui in cuburi , nu prea mari si se calesc cu 2 lg. zahar pana sunt moi. Se adauga un praf de scortisoara. Apoi se lasa la racit. Nucile se sfarama cu un sucitor si se prajesc, se sufla cojile dupa prajire.

Primul strat al tortului: Crema de zahar ars:

Se bat cele 8 oua spuma cu cele 8 linguri de zahar, se adauga lamaia rasa+vanilie. Se amesteca cu laptele si se pune in vasul pregatit ca mai sus, la foc potrivit. Crema de zahar ars este gata in momentul cand are culoarea brun inchis, se desprinde de peretii vasului si nu se lipeste de degete la pipairea suprafetei.

Al doilea strat: gutuile + nuca

Se vor pune gutuile pregatite peste stratul de crema de zahar ars atunci cand aceasta este gata, impreuna cu 100g nuci presarate. Se lasa la cuptor la foc mic.

Al treilea strat: Aluatul

Se despart 4 oua in galbenusuri si albusuri. Galbenusurile se amesteca cu sarea si uleiul. Albusurile se bat spuma f. bine apoi se adauga 4 lg. zahar (preferabil pudra ) - toate o data pana se intareste. Se adauga 4 lg. faina amestecata cu praful de copt, in ploaie, si se amesteca f. usor, de jos in sus. In vasul cu galbenusuri de pune bicarbonatul + 1 lg. otet . Va creste compozitia si se va forma o spuma care se adauga la albusuri si se amesteca usor + putin rom. Compozitia obtinuta se pune peste cele doua straturi deja formate si se mai lasa cateva minute la cuptor pana prinde culoare, si se incearca aluatul cu un pai pentru a vedea daca e gata.

Tortul obtinut se poate rasturna in 15-30 min. de la scoatarea din cuptor pe farfuria dorita (se pune farfuria pe gura vasului, apoi seintoarce vasul ) si se lasa la racit. E mai bine a se orna a doua zi, deoarece zaharul ars si fructele isi vor lasa un sirop foarte gustos si vor insiropa aluatul care in acest moment este dedesubt.

Ornarea: frisca (recomand Milli – are tot ce-i trebuie in ea si nu dai gres)+ fructe sau nuci cu zahar ars. Se bate bine smantana – e gata cand se intoarce vasul cu fata in jos si nu pica frisca. Se pune pe tort dupa ce acesta se raceste pentru a nu se inmuia frisca. Se orneaza frumos cu :

1. fructe divers colorate sau..

2. se topeste zahar intr-o cratita si se adauga cele 100g nuci ramase. Compozitia se rastoarna repede – cand inca este fierbinte- pe suprafata unei folii de aluminiu care-I asezata pe un tocator. Se lasa sa se raceasca. Dupa racire se sfarma cu sucitorul si se presara peste frisca…e foarte gustos si crocant.


Tortul de zahar ars cu fructe se serveste rece, de preferat a doua zi.

Reteta propusa deCulinar-bh

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Pui, cu legume la gratar
Bucataras.RO

Pui, cu legume la gratar

Ideea de legume la gratar am luat-o de la Bucatarul Maniac - Cristian Borod si tare mi-a placut, cu deosebirea ca el a...

Pui, cu legume la gratar
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa