Tort cu mure și cremă de brânză

Tort cu mure și cremă de brânză este o reteta de tort absolut delicioasa, cu multe fructe, potrivita pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
3 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mure și cremă de brânză

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 ouă mari
  • 315 gr făină
  • 250 gr unt la temperatura camerei
  • 300 gr zahar
  • 8 linguri lapte
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • zeama de la o lămâie
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1 linguriță praf de copt.
  • Mousse de brânză și ciocolată albă:
  • 500 gr brânză de vaci
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 10 gr gelatină
  • 100 gr ciocolată albă
  • 200 gr mure
  •  
  • Mousse de mure:
  • 250 gr frișcă
  • 600 gr mure proaspătă sau congelată
  • 4 linguri zahăr (sau dupa gust)
  • 10 gr gelatină
  • 2 linguri zahăr pudră
  •  
  • Jeleu de mure:
  • oprești o ceașcă de piure de mure de la mousseul de mure
  • 1 lingură gelatină
  • În plus: 50 ml frișcă pentru acoperit tortul
  • 1 lingură zahăr

Mod de preparare

Blat: Într-un castron înalt mixezi întâi untul până când devine omogen, adaugi 150 gr zahăr și freci până la încorporare. Separi ouăle și adaugi cele 5 galbenușuri, pe rând, în untul frecat cu zahăr. Pui laptele și iar mixezi până când zahărul s-a topit iar aluatul capătă o consistență pufoasă și albicioasă. Adaugi apoi vanilia, coaja de lămâie și zeama de lămâie și amesteci până la încorporare. Cerni făina în care pui și praful de copt și sarea, și o adaugi in aluat treptat. Separat bați albușurile spumă tare cu un praf de sare apoi adaugi 150 gr zahăr și mixezi până când zahărul s-a topit complet. Le adaugi în aluat, la final, amestecând cu o lingură de lemn, de jos în sus. Încălzești cuptorul la 160 de grade C, ungi o formă rotundă cu ulei și tapetezi cu făină și torni toată compoziția. Lași la copt cca 60 – 70 de minute. Când trece testul cu scobitoarea este gata. Lași la răcit blatul.

Mousse-ul de brânză și ciocolată albă:
Pui gelatina la hidratat in apă rece (cât să o acopere cu 2 degete) cca 10 min și când a inghițit toată apa, o dizolvi pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
Într-o crăticioară de inox, pui frișca lichidă și o înfierbânți la foc mic. Când este fierbinte (nu trebuie sa fiarbă), adaugi ciocolata albă ruptă bucăti și o lași să se odihnească un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, amesteci bine ciocolata până când se omogenizează cu frișca.
O lași să se răcească (în congelator 30 de minute) sau în frigider, apoi o mixezi cu mixerul până devine pufoasă și se intărește ca frișca.
Într-un vas mixezi brânza pana devine cremoasă apoi adaugi gelatina hidratată și dizolvată, omogenizezi bine, apoi adaugi mixul de ciocolata albă și frișca. La final pui murea pe care o încorporezi ușor cu o paletă în compoziție.
Pui un blat într-o formă cu inel detașabil apoi pui mousse-ul de brânză și ciocolată albă și nivelezi bine cu o spatulă. Pe margini va rămâne puțin spatiu (între blat și pereții formei), așa că incearcă să umpli și acel spațiu cu mousse.
Peste mousse-ul de brânză pui și cel de-al doilea blat apoi te apuci de mousse-ul de mure.

Pentru mousse-ul de mure pui murea împreună cu zahărul într-o crăticioară la foc mic și o fierbi până când se dizolvă zahărul.
O tragi de pe foc și pui toată compoziția rezultată într-o sită fină ca să separi pulpa de semințe. Freci cu lingura până când strecori aproape toata pulpa. Hidratezi gelatina in apă călduță, cât să o acopere cu 2 degete. După 10 minute o încălzești 25 de secunde la microude ca să se dizolve bine.
Mixezi frișca 1 minut la viteză mică, apoi adaugi 2 linguri de zahăr pudră și mixezi până se întărește.
Adaugi în frișcă circa 2/3 din pulpa de mure și gelatina dizolvată, restul de pulpă (aprox. o ceașcă) o oprești pentru jeleul de deasupra. Omogenizezi cu mixerul și torni mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
Bagi la frigider tortul până se întărește mousse-ul de mure ( aprox. 40 de minute) apoi poți să torni deasupra jeleul de mure rămas.

Jeleu de mure:
Pulpa de mure rămasă o amesteci cu gelatina dizolvată (procedeu explicat mai sus) apoi torni jeleul peste tort și nivelezi frumos.
Lași tortul să se închege bine, măcar 3 ore, apoi îl poți scoate din cercul detașabil și îl poți orna după preferință.
Marginile tortului le acoperi cu frișca bătută tare iar pe deasupra poți orna cu mure proaspătă.

Functiile care ma atrag cel mai mult la Philips Multicooker sunt fierberea inabusita si coacerea.


Se lasa 2 ore la rece apoi se serveste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura de post, cu suc de rosii
2
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
3
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Crap rasol
4
Mancaruri

Crap rasol

Pentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...

Crap rasol
Supa crema din legume verzi
5
Supe de legume

Supa crema din legume verzi

Sanatatea in farfurie!

Supa crema din legume verzi
Parteneri
Pui cu legume si orez basmati
Bucataras.RO

Pui cu legume si orez basmati

V-am mai spus eu cat de mult imi place orezul basmati...de data asta ca si garnitura la carnitza de pui cu legume, trase la...

Pui cu legume si orez basmati
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga