Tort cu zmeura

Tortul cu zmeura este o reteta de tort cu fructe potrivit pentru orice ocazie festiva sau sarbatoare. Este un tort aspectuos cu un gust pe masura, racoritor.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu zmeura

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua medii
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • un praf de sare
  •  
  • Crema:
  • Pentru crema:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g frisca
  • 500 g zmeura
  • cca 15 lg de zahar tos pt zmeura
  • cca 10 lg de zahar pudra pt mascarpone
  • 125 g crema de branza
  • 10 g gelatina
  • 1 fiola esenta de vanlie
  •  
  • Pentru ornat:
  • piure de zmeura (facut din cele 500g de zmeura de mai sus)
  • 1 plic tort gelee rosu
  • nuca de cocos
  • zmeura

Mod de preparare

Preparare blat:

Se pun intr-un bol incapator ouale intregi, zaharul si praful de sare si se mixeaza 25-30 min cu mixerul obisnuit. Ouale vor ajunge sa fie o spuma usoara, albicioasa, aerata si va avea de 3 ori volumul initial. Apoi se adauga treptat faina cernuta si se omogenizeaza cu ajutorul unel spatule sau linguri cu miscari lente si de jos in sus (pentru a nu scoate aerul din compozitie). Abia dupa ce s-a omogenizat complet se poate adauga urmatoarea tura de faina. Se toarna compozitia de pandispan intr-o tava pe fundul careia s-a pus hartie de copt iar peretii s-au uns cu unt si apoi s-au tapetat cu faina. Se niveleaza aluatul cu ajutorul unei spatule sau cu dosul unei linguri si apoi se loveste tava de masa pentru a scoate aerul ramas de la turnare (se repeta de cateva ori). Tava se introduce in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la temperatura de 170°C (flacara minima). Cand s-a racit complet se taie in 3 straturi.

Preparare crema :

Se bate frisca si se da la rece. Se bate mascarpone cu crema de branza si zaharul pudra, se adauga si esenta de vanilie. Se amesteca crema de mascarpone cu cca 2/3 din frisca apoi se imparte crema in 2 parti din care una sa fie ceva mai multa (se va folosi din ea si la imbracatul tortului). Se da la rece.
Intre timp se pune zmeura intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul (se opresc 8 bucati de zmeura pt ornat).
Se amesteca continu pana zmeura incepe sa isi lase suc, apoi se lasa sa fiarba la foc foarte mic, amestecand din cand in cand cca 10-15 minute. Se scurge sucul zmeurei rezultat prin fierbere si se pune deoparte pentru una din creme. Restul se da prin sita pentru a sa obtine piureul de zmeura prin indepartarea samburilor.

Se pune gelatina la hidratat in cca 50 ml de apa . Se pune o foaie de blat pe un platou, se pune inelul tavii de tort in jurul ei . Se topeste gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj . Circa 1/3 din gelatina se amesteca cu crema de mascarpone (cea mai multa). Restul de gelatina se amesteca cu siropul de zmeura oprit mai devreme si se adauga totul la crema de mascarpone ( cea mai putina).

Se pune crema de mascarpone peste primul blat, nu toata, se opresc circa 7-8 linguri pentru imbracat tortul. Se pune cel de-al doilea blat, apoi crema roz cu siropul de zmeura. Deasupra vine cea de-a treia foaie de blat. Se da la frigider pentru minim 2 ore. Se amesteca apoi crema de mascarpone oprita (cele 7-8 lg) cu frisca ramasa si se da la frigider. Tot acolo se pastreaza si jeleul de zmeura. Dupa cele 2 ore (sau mai mult) se imbraca tortul cu crema de mascarpone si frisca.
Deasupra se pune jeleul de zmeura in care s-am pus plicul de tort gelee preparat conform indicatiilor de pe ambalaj cu cca 3-4 lg de apa. Se orneaza dupa preferinta, posibil cu fulgi de cocos si zmeura. Se da din nou la rece.

Sursa : http://www.edithskitchen.ro/2009/12/tort-cu-zmeura-si-mascarpone.html

As vrea sa particip la concurs si sa testez produsele Philips pentru ca nu dispun de mult timp, sunt insarcinata si mai am un copil mic iar aceste produse cred ca mi-ar usura mult munca in bucatarie.


Tortul cu zmeura se serveste rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pilaf cu carne de cocos
2
Mancaruri cu orez

Pilaf cu carne de cocos

O mancare clasica si gustoasa.

Pilaf cu carne de cocos
Melcisori cu nuca si gem de macese
3
Prajituri

Melcisori cu nuca si gem de macese

Melcişorii ăştia sunt preferaţii mamei mele. De data aceasta am ales să-i pregătesc dintr-un aluat pufos de brioşe,...

Melcisori cu nuca si gem de macese
Gulas unguresc cu carne de porc
4
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura Raffaello
5
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Parteneri
Tarta cu branza si stafide
Bucataras.RO

Tarta cu branza si stafide

In zilele reci imi place mult sa stau pe langa cuptor, sa coc bunatati, sa le savurez alaturi de cei dragi langa un ceai sau...

Tarta cu branza si stafide
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga