Tort dalmatian cu ness

Tortul dalmatian cu ness este un tort ce poate fi preparat de sarbatori, fie ca e Revelion sau o zi onomastica.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort dalmatian cu ness

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf de sare
  •  
  • Pentru crema
  • 250 ml frisca lichida
  • 250 ml iaurt mai gras
  • 3 pliculete gelatina
  • 4 lingurite ness
  • 4 oua
  • 300 g zahar
  •  
  • Pentru însiropat
  • 500 ml cafea
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru decor
  • 250 ml frisca lichida
  • 50 g bombonele decorative
  • 50 ciocolata

Mod de preparare

Cum prepari

1. Mai intai am pregatit blatul de tort. Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat galbenusurile pe rand, cacaua si al final am incorporat usor faina, amestecand de jos in sus. Am imbracat o forma de tort cu hartie de copt, am pus compozitia, am nivelat si am introdus-o la cuptor pentru 20-30 de minute.

2. Am scos blatul din cuptor, l-am lasat sa se raceasca, dupa care am desprins hartia de copt. Am pus gelatina la inmuiat in 150 ml de apa. Am facut 500 ml de cafea un pic mai dulce, am amestecat-o cu esenta de rom si am lasat-o sa se raceasca.

3. Pentru crema, am batut ouale cu zaharul si le-am pus pe baie de aburi. Am lasat pana s-a ingrosat. Am adaugat nessul dizolvat in putina apa, am amestecat bine, am dat vasul deoparte si am lasat sa se racoreasca. Am dizolvat gelatina pe foc, dar fara sa o dau in fiert, si am adaugat-o peste crema cu ness.

4. Am batut frisca pentru crema si am amestecat-o cu iaurtul si amestecul de ness si gelatina.

5. Am taiat blatul in doua si am asezat o parte in forma de tort in care s-a copt. L-am insiropat cu cafea, am turnat toata crema (este moale, dar sa nu te sperii, se incheaga) si am dat la frigider pentru 30 de minute.

6. Am scos tortul, am pus a doua parte de blat si l-am insiropat cu cafeaua ramasa. L-am dat la frigider pentru cateva ore. Am batut frisca si am imbracat tortul cu ea, lasand mai multa deasupra. Am picurat deasupra ciocolata topita, iar pe margini am pus bombonele decorative.  L-am mai lasat la frigider o ora. Este un adevarat deliciu


Se serveste cu frisca, de la frigider!

Sursa acestei retete este blogul culinar Retetele Marianei

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc