Tort de afine

Tortul cu afine nu este deloc greu de pregatit, este usor si racoros, dar si aromat. Il puteti pregati si pentru momentele cand va e pofta de ceva dulce, dar si pentru ocaziile festive.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tort de afine

Ingrediente

  • 240 g faina
  • 210 g zahar
  • 100 unt
  • 70-80 ml iaurt
  • 4 oua mari
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de portocala razuita
  • 1-2 linguri gem de zmeura
  • 1 compot de afine
  • -240 g afine
  • -300 ml zeama din compot
  • 100 ml frisca
  • 1 pachetel de zahar vanilat
  • 1 pachetel de Agartine/sau gelatina pentru 0
  • 5 l lichid
  • nuca de cocos (fac.)

Mod de preparare

Frecam untul cu zaharul, apoi se adaugam ouale si iaurtul. Amestecam faina cu praful de copt, turnam cîte putin în blender. Adaugam si coaja de portocala, amestecam mai departe.

Luam 60 de g din afinele scurse, din compot si le amestecam cu o paleta, foarte usor în aluat.

Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.

Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.

Daca începe a se rumeni prea devreme acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.

Lasam blatul la racit pe un gratar, dupa care îl punem pe platoul de pe care servim (nivelam daca este cazul).

Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura, îl trecem prin sita daca are sîmburi. Pensulam blatul si lasam la racit.

Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.

Luam 100 ml din sucul compotului, turnam praful agar si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.

Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece. Lasam putin la racorit, dupa care adaugam si afinele. Cum se racoreste se simte imediat închegarea.

Turnam afinele peste blat, dam la rece peste noapte. Se întareste relativ repede, dar eu las peste noapte pentru îmbibarea aromelor.

Înainte de decorare dam inelul jos cu atentie, sa nu rupem din prajitura.  Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca, am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte si am pus nuca de cocos razuita pe margine.

Foarte bun, aromat si racoritor tortuletul asta!

Reteta de tort cu afine a fost propusa de Maya pe forum culinar.


Serviti tortul cu afine de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Ardei iuti la otet
4
Romania

Ardei iuti la otet

Acestia sunt preferatii mei! Aleg mereu ardei rosii, carnosi si foarte iuti!

Ardei iuti la otet
Gogosi
5
Romania

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi