Tort de bezea cu zmeura si frisca

Tortul de bezea cu zmeura si frisca este la fel de bun pe cat de bine arata. Tortul de bezea are la baza o reteta clasica de pavlova, il puteti pregati cu succes pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Tort de bezea cu zmeura si frisca

Ingrediente

  • Ingrediente pt. bezea
  • 3 albusuri
  • 175 g zahar pudra
  • 1 lingurita amidon
  • 25 g ciocolata neagra rasa
  •  
  • Garnitura
  • 175 g ciocolata neagra (eu am folosit ciocolata cu lapte)
  • 450 ml smantana pentru frisca 35% (am pus toata cutia de 500 ml)
  • 350 g zmeura proaspata
  • putina ciocolata topita pentru decorare

Mod de preparare

Bezeaua:
Pe o hartie de copt taiata la dimensiunea tavii (44 x 28 cm a fost a mea) se deseneaza 3 dreptunghiuri de 25 x 10 cm. Daca nu aveti tava asa mare, se folosesc doua tavi, care se rotesc la cuptor in timpul coacerii.

Albusurile se bat spuma tare, incorporand progresiv jumatate din cantitatea de zahar pudra fara a inceta a le bate. Eu, ca de obicei la albusurile batute, inainte de a pune zaharul am adaugat si putina crema tartar (la 2 albusuri - 1/8 lingurita...cine nu are foloseste suc de lamaie - de 3 ori cate o 1/8 lingurita...adica crema tartar se inlocuieste cu suc de lamaie sau otet in proportie de 1:3). Compozitia trebuie sa fie teapana si lucioasa.

Cealalta jumatate de zahar pudra se amesteca cu amidonul si ciocolata rasa...

Se adauga la albusurile batute, amestecand usor cu o lingura de metal (zice la retea)...eu am folosit un tel para.

Tava se unge usor cu grasime si se aseaza hartia de copt desenata. Apoi se umple un poche cu varful avand diam. 1 cm si se umplu dreptunghiurile cu bezea, trasand dungi pe latime.

Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 110 grade C pentru 2 ore (in reteta originala se coc la 140 C pentru o ora si jumatate, dar eu am preferat sa le las la foc mai mic timp mai indelungat... n-am mai facut bezele in cuptorul asta asa c-am zis sa nu ma risc). Dupa doua ore se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor (eu n-am avut rabdare sa le mai las pana la racirea completa a cuptorului, asa ca dupa vreo ora le-am scos).
Cine foloseste doua tavi la copt, nu uita sa roteasca tavile la jumatatea timpului de copt.

Cele 175 g ciocolata se topesc si se etaleaza pe doua din dreptunghiuri. Apoi se lasa pana se intaresc. Fiind foarte cald le-am pus la frigider, caci nu se intarea ciocolata defel. Atentie ! stati cu ochii pe ele si nu le lasati prea mult la frigider, caci ciocolata intarindu-se tinde sa crape bezeaua..asa cum era sa mi se intample mie...

Se aseaza una din cele doua bezele cu ciocolata pe platoul de servit. Se etaleaza o treime din frisca batuta, o treime de zmeurici.

Se continua cu a doua bezea cu ciocolata, frisca, zmeura...si apoi a treia bezea - cea simpla, frisca, zmeura...
Se decoreza cu cioco topita...eu am pus si ceva migdale feliate...pe care n-am mai avut timp sa le rumenesc putin...Si gata.

Buna rau de tot combinatia...si se face si foarte usor.

Reteta de tort de bezea cu zmeura si frisca a fost propusa de Daneza-13 pe forum culinar.


Serviti tortul de bezea cu zmeura si frisca dupa ce s-a asezat putin. Este foarte potrivit pentru orice ocazie festiva.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 850 lei
1699.99 lei
849.99 lei
Chec cu portocale

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Muffins cu lime si ciocolata alba
1
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Tiramisu la pahar
3
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
4
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Prajitura cu glazura de zmeura
5
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Parteneri
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta