Tort de ciocolata Joffre

Tortul de ciocolata Joffre este potrivit pentru orice ocazie festiva. Este o reteta de tort de ciocolata cu gust intens, textura fina, un tort somptuos si consistent, ingredientul principal fiind ... ciocolata :).

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata Joffre

Ingrediente

  • Ingrediente piscot:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri cacao
  • tava mare de la cuptor
  •  
  • Ingrediente crema:
  • 1 kg ciocolata neagra
  • 2 l frisca lichida
  • 3 linguri de cacao
  • Forma rotunda ptr tort 22 cm
  •  
  • Decor:
  • Glazura de ciocolata: 300gr ciocolata neagra +200 gr unt /margarina se topesc la MO.
  • Praline cu rom
  • Praline cu brandy

Mod de preparare

Acest dulce este extrem de rafinat, cu foarte multă ciocolată de calitate şi pişcoturi fine, o delicatesă îmbrăcată într-o peliculă crocantă de ciocolata, un desert ideal pentru masa de Sărbători.

Prima data facem piscotul procedeu exact ca si la un blat de tort dar respectam ingredientele ptr piscot din reteta, turnam compozitia in tava mare de la cuptor si coacem foaia care nu va fi groasa, cam 10 min pe 170 gr, scoatem tava afara lasam 5 minute si decupam forma rotunda cu inelul reglabil, cat inca e calda.

Ne ocupam de crema:

Punem intr-o cratita incapatoare frisca si ciocolata rupta, punem cratita pe foc mic si incalzim bine frisca si ciocolata amestecand des in cratita pina se topeste ciocolata (nu aducem la fierbere doar cald).

Racim crema la temperatura camerei, apoi punem crema in congelator (asta daca facem in aceiasi zi tortul Joffre). Daca dorim putem face crema seara si sa o punem in frigider si sa facem a doua zi tortul Joffre.

Cum ziceam, punem crema in congelator si o controlam din 30 in 30 de minute si scoatem afara si amestecam pina este o crema tare,  dar flexibila din care sa putem forma bastonase care sa stea in picioare.

Intre timp pregatim forma detasabila sau inelul ptr tort.Imbracam marginea interioara a inelului cu hartie ptr copt si asezam forma intr-o farfurie pe care am asezat folie transparenta.

Gata crema, pregatita forma, luam poshul si punem crema in el si incepem prin a face bastonase pe marginea interioara a formei, lasand mijlocul formei gol. Eu nu am dui asa de larg si am facut bastonasele cu poshul fara dui. Dupa ce am terminat de facut bastonasele in forma, punem forma cu bastonasele in congelator ptr 20 min (sau in frigider ptr mai mult timp ptr ca bastonasele trebuie sa fie tari sa-si pastreze forma).

A trecut timpul bastonaselor de stat la congelator sau la frigider, scoatem crema si cu mixerul o mixam putin cat sa-si schimbe putin culoarea si sa fie mai moale si o punem in forma cu bastonase, o aranjam putin sa se aseze bine in forma si ii punem capacul din piscot, apasam asa cu simt de raspundere sa se aseze bine peste crema si peste bastonase, le turtim putin cu foaia de piscot si punem iarasi in congelator ptr 30 min, apoi intoarcem forma si o deschidem, scoatem hartia dupa marginea bastonaselor, luam tortul in mana si  (deasupra chiuvetei pe un gratar cu tava dedesubt) turnam glazura peste tort si il lassam sa se scurga bine glazura ce este in plus, apoi punem tortul pe un platou /farfurie si inapoi in frigider ptr 10 min.

Apoi scoatem si punem pralinele si il punem inapoi in frigider pina la servire. Pralinele trebuiesc puse pe tort cand inca mai pot face priza cu glazura neintarita total.

Observatii:

Glazura mie mi`a mai ramas putin si o folosesc altadata.

Piscotul ramas nu se arunca, se usuca si se foloseste introdus la alte creme

Discul taiat dupa forma tortului, dupa racire se pune intr`o folie de plastic pina la folosire

Nu evitati pralinele cu brandy si cele cu rom (dar cele cu brandy neaparat sa fie).

Tortul joffre chiar daca va pare mic 22 cm este suficient ptr 20-24 pers.

Tortul joffre se consuma in felii mici (fara abuzuri).

Multumim cerra pentru reteta tortului Joffre adaugata pe forum culinar.



Serviti tortul Joffre la orice ocazie festiva, in felii mici, deoarece e foarte consistent.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Ciulama cu ciuperci
1
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama cu ciuperci

Pentru ciulama de ciuperci ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape si se taie lame. In cazul folosirii...

Ciulama cu ciuperci
Ciulama de ciuperci si usturoi de post
2
Mancaruri de post

Ciulama de ciuperci si usturoi de post

Ciulama de ciuperci si usturoi este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Se curata ceapa si se spala apoi se toaca...

Ciulama de ciuperci si usturoi de post
Hribi cu usturoi
3
Mancaruri cu ciuperci

Hribi cu usturoi

Hribi cu usturoi este o ciulama de ciuperci delicioasa. 1 kg hribi curatati si bine spalati se taie fidelute, se pun la calit...

Hribi cu usturoi
Ciulama delicioasa de ciuperci
4
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama delicioasa de ciuperci

Pentru ciulamaua delicioasa de ciuperci se pregatesc ciupercile la fel ca mai sus si se fierb in apa cu putina sare. Se...

Ciulama delicioasa de ciuperci
Inghetata lapte de pasare
5
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii