Tort din turta dulce

Am facut blaturi din turta dulce, 4 bucati, dar se pot face si mai putine daca doriti un tort nu prea inalt, apoi un jeleu din portocale si crema de frisca cu ciocolata alba. Decorul este la alegerea voastra…

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Tort din turta dulce

Ingrediente

  • Pentru blaturile din turta dulce:
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • 100 gr miere
  • 2 linguri melasa
  • 100 gr unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • Mirodenii pentru turta dulce(eu am folosit: scortisoara
  • lavanda culinara
  • nucsoara
  • coaja de portocala)
  • 500-550 gr faina
  • Pentru jeleul de portocale:
  • 1 kg portocale
  • 3 linguri zahar
  • 50 ml whisky
  • 1 plic gelatina granule
  • In plus:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 100 gr ciocolata alba
  • 500 ml frisca

Mod de preparare

Pentru turta dulce: intr-un bol se pun ouale si zaharul. Se amesteca cu un tel pana sunt bine incorporate. Se adauga mierea si melasa se amesteca cu telul, se transfera pe foc la flacara cea mai mica, se amesteca cu telul si se lasa pana zaharul este topit. Atentie sa nu fiarba compozitia!!! Se adauga untul topit si restul ingredientelor mai putin faina. Se amesteca cu telul pana la incorporare. La final se adauga faina treptat, se amesteca cu telul pana compozitia o permite, apoi trecem la framantat aluatul cu mainile pe masa de lucru. 500 gr faina ar trebui sa fie sufcicent, dar se poate sa mai trebuiasca sa folositi putin mai mult, asta depinde de tipul de faina folosit. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 20-30 minute. Pe masa de lucru usor infaina se scoate aluatul si se taie cu cutitul in patru parti aproximativ egale. Se pudreaza masa cu faina de cate ori este nevoie, ca sa nu se lipeasca aluatul de masa sau sucitor. Se intinde prima bucata de aluat intr-o foaie de aproximativ 0,5cm. Peste aluat se pune forma rotunda in care urmeaza sa asamblam tortul. Se decupeaza cu un cutit bine ascutit, se pune in tava captusita cu hartie de copt. Se repeta si cu celelalte bucati de aluat. Se coc blaturile la cuptorul incins la 175-180 grade pentru 5 minute, maxim 6. Se lasa blaturile sa se raceasca complet. Din restul de aluat se decupeaza diferite forme de turta dulce cu care urmeaza sa ornati tortul(eu am folosit omuleti, braduti, stelute).

Pentru jeleul de portocale: cu un cutit bine ascutit se curata portocalele de coaja, dar si de partea alba care se afla pe coaja. Este nevoie sa avem doar pulpa de portocale, fara pielite, acestea fiind amare la gust. Dupa ce ati curatat portocalele de coaja, cu acelasi cutit se taie feliile de portocale pe langa pielitele ce delimiteaza feliile. In felul acesta am ales doar feliile fara pielite. Se pune pulpa de portocale astfel aleasa intr-o craticioara. Stoarcem resturile de suc si-l punem peste pulpa. Adaugam zaharul si alcoolul(whisky pentru aroma) si punem craticioara pe foc. Lasam pe foc pana zaharul este topit, iar compizotia este usor legata. Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece pentru 10 minute. Se adauga la jeleul fierbinte, se amesteca pana se dizolva gelatina. Se da la rece pana incepe sa se inchege, dar sa nu se intareasca complet.

Ciocolata alba si ciocolata neagra se topeste pe baie de aburi, fiecare intr-un castron separat.

Frisca Montare d’oro este o frisca indulcita, care dupa gustul meu nu a mai trebuit adaugat zahar. Daca totusi nu va satisface gustul puteti sa suplimentati zaharul…

Eu am procedat astfel: ciocolata alba topita am amestecat-o cu frisca lichida, apoi am mixat-o pana a capatat consistenta. Din aceasta crema am luat 3 linguri deoparte si am amestecat-o cu 50 gr ciocolata neagra topita. Restul de 50 gr de ciocolata neagra se imparte in doua si se ung doua blaturi din turta dulce.

Asamblare: se ia o forma de tort(20 cm), cu marginile detasabile si se imbraca in folie alimentara. Se pune un blat de turta dulce uns cu ciocolata, peste se pune jumatate din jeleul de portocale, se da la frigider pentru 30 minute. Se continua asamblarea tortului cu o parte din frisca alba. Peste frisca se pune o foaie de blat din turta dulce(fara ciocolata), se fixeaza bine cu mainile blatul in crema de frisca. Peste acest blat se pune frisca cu ciocolata neagra, apoi blatul uns cu ciocolata neagra, jeleul de portocale ramas, frisca alba si un ultim blat. Se inveleste tortul in folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 6-8 ore(eu l-am lasat peste noapte). Este necesar sa se lase la frigider pentru ca foile din turta dulce sa se inmoaie. Se imbraca tortul cu o parte din frisca alba ramasa. Se decoreaza dupa preferinte…eu am folosit deasupra o mandarina taiata in jumatate, un baton de scortisoara, jeleuri…iar marginile le-am decorat cu omuleti din turta dulce. Sarbatori fericite!!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia